Σε φάση υλοποίησης ο σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Δημοσιεύτηκε στις: at 07:06
435 0

Η επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (ΠΕΣΔΑ), αποτέλεσε το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης της Επιτροπής Διαβούλευσης με την συμμετοχή του ενδιάμεσου φορέα της ΔΙΑΑΜΑΘ, δημάρχων από όλη την Περιφέρεια – αλλά και της απουσίας αρκετών από αυτούς – που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Γιώργου Παυλίδη.

Σύμφωνα με τους στόχους του νέου ΠΕΣΔΑ, δίνεται έμφαση στην αποκεντρωμένη διαχείριση και πιο συγκεκριμένα, στη διαλογή στην πηγή (ΔσΠ), «ώστε οι δήμοι να οδηγηθούν σε μικρές αποκεντρωμένες δομές διαχείρισης έναντι της ανάκτησης σε συγκεντρωτικές εγκαταστάσεις μηχανικής διαλογής σύμμεικτων (ΑΣΑ)».

Παράλληλα, ενισχύεται ο ρόλος των δήμων με έμφαση στην αποκεντρωμένη διαχείριση των ΑΣΑ και την προδιαλογή, «με απώτερο στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών των δήμων, τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών, τη συνεχή βελτιστοποίηση του δικτύου της ανακύκλωσης, χαμηλότερα δημοτικά τέλη, τον καλύτερο έλεγχο της διαχείρισης των αποβλήτων».

Ο προϋπολογισμός των έργων του ΠΕΣΔΑ ΑΜΘ εκτιμάται στα 140 εκατ. ευρώ, τα διαθέσιμα κεφάλαια υπολογίζονται πως ανέρχονται σε 68 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως, από τα αρμόδια υπουργεία ζητήθηκε να υπάρξει «συνετή διαχείριση», κάτι που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός για την Περιφέρεια ΑΜΘ δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Προϋπόθεση για τη επιλεξιμότητα αυτών των έργων σύμφωνα με το νέο ΕΣΠΑ, είναι το ΠΕΣΔΑ να είναι εγκεκριμένο και η προθεσμία που δόθηκε λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016 με δυνατότητα μικρής παράτασης.

Στην τοποθέτηση του ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης επεσήμανε ότι η Επιτροπή Διαβούλευσης εκφράζει την άποψη της, γνωμοδοτεί και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τα υπουργεία. Πάντως τόνισε πως έγιναν βήματα, “ωστόσο υπολείπεται αποφασιστικότητα για να προχωρήσουμε”.

www.newsbeast.gr

Σχετικά άρθρα

Οι Εθνοφύλακες του Έβρου αποτελούν ισχυρή δύναμη αποτροπής στα σύνορα (γράφει η Μελαχροινή Μαρτίδου)

Δημοσιεύτηκε από: - 30 Σεπτεμβρίου 2019 0
ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΗ ΜΑΡΤΙΔΟΥ Ξεκίνησε στην θέση «καλύβες» η στρατιωτική άσκηση Εμμανουήλ Μινωτάκης στο πλαίσιο της εθνικής διακλαδικής Παρμενίων 2019, που…

Πρόσκληση εγκαινίων αιθούσης Πνευματικού Κέντρου Ι.Μ Αλεξ/πολεως

Δημοσιεύτηκε από: - 29 Σεπτεμβρίου 2015 0
Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις Ἀλεξανδρουπόλεως σᾶς προσκαλεῖ εἰς τὴν τελετὴν τοῦ Ἁγιασμοῦ τῆς ἀνεκαινισμένης αἰθούσης τοῦ Πνευματικοῦ τῆς Κέντρου (παραπλεύρως τοῦ…

Μητροπολίτης Διδυμοτείχου προς Υπουργό Εθνικής Άμυνας: «οι ακρίτες είναι έτοιμοι πάντοτε να θυσιάσουν τον εαυτό τους υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά της πίστεως, τις αξίες της φυλής και την ακεραιότητα της Πατρίδας»

Δημοσιεύτηκε από: - 12 Δεκεμβρίου 2016 0
Με την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Πάνου Καμμένου πραγματοποιήθηκαν τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 8ης του μηνός Δεκεμβρίου…