Στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, τοποθετήθηκε σήμερα ο βουλευτής Έβρου κ. Σταύρος Κελέτσης. Στην ομιλία του, τόνισε τα εξής : 

«Το βασικό πρόβλημα της περιοχής της Θράκης είναι η απόσταση από τα κέντρα –οικονομικά και πολιτικά- και η εξ’ αυτού του λόγου απομόνωση της περιοχής. Σήμερα με το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα και τα μειονεκτήματα που μέχρι σήμερα είχαμε στην περιοχή, μετατρέπονται σε πλεονεκτήματα. Στα βόρεια σύνορα μας η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι πλέον χώρες με ελεύθερη οικονομία και ενταμένες στην ΕΕ.

Η πλευρά βέβαια της Τουρκίας με τη στάση της, με τις διεκδικήσεις που προβάλλει και με τα ζητήματα που ανακινεί ασφαλώς δε βοηθάει ώστε να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως έχουμε και από εκεί, μια μετατροπή σε ένα πλεονέκτημα. Όμως επιδιώκουμε τη βελτίωση των σχέσεων και την ευρωπαϊκή προοπτική της προκειμένου και ανατολικά να αποκτήσουμε μια χώρα που θα δίνει δυνατότητα ανάπτυξης των μεταξύ μας σχέσεων, οικονομικών και άλλων.

Η ιδιαιτερότητα της περιοχής, της συμβίωσης δηλαδή στη Θράκη δυο διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων, δεν αποτελεί κατά την άποψη μου μειονέκτημα. Αντιθέτως μόνο ως πλεονέκτημα πρέπει να τη δούμε κάτω από τις νέες συνθήκες.

Διέκρινα από κάποιες πλευρές μια φοβικότητα σε ότι αφορά τη συζήτηση του θέματος αυτού. Το ελληνικό κράτος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από μια τέτοια συζήτηση. Αντιθέτως πρέπει να είναι περήφανο για τις συνθήκες ισονομίας, ισότητος και ισοπολιτείας που επικρατούν σήμερα στη Θράκη που τη μετατρέπουν σε ένα υπόδειγμα ειρηνικής συμβίωσης στοιχείων με διαφορετικά θρησκευτικά χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικό της πρότασης της Επιτροπής, είναι ο ρεαλισμός. Ήδη στοιχεία της έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται, όπως αυτά που συμπεριλήφθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο. Κατά την άποψή μου θα πρέπει αυτό που έγινε με τον αναπτυξιακό νόμο να είναι ένα υπόδειγμα και να επεκταθεί και στην άσκηση πολιτικής από όλα τα υπόλοιπα Υπουργεία.  

Τρία είναι τα μεγάλα αναπτυξιακά κεφάλαια που αφορούν τη Θράκη : 

  1. Το Θεσμικό πλαίσιο δηλαδή ο αναπτυξιακός νόμος, τα φορολογικά και άλλα κίνητρα και τα μέτρα αντιστάθμισης των αντικινήτρων.
  2. Τα μεγάλα έργα Υποδομής: Το οδικό, το σιδηροδρομικό δίκτυο, ενεργειακά δίκτυα, έργα αγροτικής ανάπτυξης όπως είναι τα αρδευτικά, τα φράγματα και οι αναδασμοί.
  3. Το γεγονός ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να επενδύσουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα, στις ιδιαιτερότητες και μοναδικότητες της περιοχής. 

Στοχευμένα. Παραδείγματος χάρη έχουμε τη σηροτροφία στο Σουφλί που είναι κάτι μοναδικό.  Μπορούμε να βοηθήσουμε ως κράτος, να στηρίξουμε σε νέες βάσεις την παραγωγή, την οικονομική δραστηριότητα γύρω από τη σηροτροφία. Με εξαγωγικό προσανατολισμό, με την ενίσχυση της υφαντουργίας, με τη δημιουργία αντίστοιχων σχολών και πολιτιστικών δράσεων. Έχουμε την παραγωγή ζεόλιθου στο Τρίγωνο, μιλάμε για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Βορείου Έβρου. Να μια επένδυση που είναι έτοιμη και δυστυχώς συναντά σημαντικές δυσκολίες.

Αυτές τις ιδιαιτερότητες όπως είναι και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον που υπάρχει στο Δέλτα του Έβρου, στο Δάσος της Δαδιάς, στη Σαμοθράκη. Όλα αυτά θα πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε. 

Το κεφάλαιο Θράκη δεν τελειώνει με το Πόρισμα. Αντιθέτως τώρα ξεκινά. Πολλά πράγματα μπορούν να πραγματοποιηθούν. Αρκεί να προχωρήσουμε μεθοδικά, στοχευμένα και συντονισμένα. Είναι σίγουρο ότι έτσι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα στη Θράκη, που θα αλλάξουν την εικόνα της».

Προηγούμενο άρθροΕκτύπωση του ΕΝΦΙΑ 2022 μέσω Taxisnet – Οδηγίες
Επόμενο άρθροΝ. Γκαρά: «Η Θράκη να αναδειχθεί σε πυλώνα ανάπτυξης και σταθερότητας»