Κατάθεση Αναφοράς για τη ρύθμιση καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων τον χειμώνα στο Νομό Έβρου

Όπως αναφέρουν οι φορείς στο υπόμνημά τους οι επιχειρήσεις του Νομού έχουν εξαντληθεί οικονομικά εξαιτίας των έντονων και μεγάλης διάρκειας χιονοπτώσεων του χειμώνα, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά ο τζίρος τους.

Αυτό αποδεικνύεται κι από τον κύκλο εργασιών τους το πρώτο τρίμηνο, αλλά και από την αύξηση των οφειλών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Αυτό που ζητούν απολύτως δικαιολογημένα οι φορείς είναι να ισχύσει για το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου ό,τι και για την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας σύμφωνα με τις ΠΟΛ 1126/2016 και ΠΟΛ 1050/2017.

Διαβάστε το σχετικό υπόμνημα εδώ

Αίτημα της Α.Γκαρά για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων στο νομό Έβρου.

Επισυνάπτουμε επιστολή της κα Α. Γκαρά προς την Υφυπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων με το αίτημα για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φυσικών κ νομικών προσώπων που δημιουργήθηκαν λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων στο νομό Έβρου τον Ιανουάριο του 2017.

Με αυτήν την πρωτοβουλία η κα. Γκαρά μεταφέρει το αίτημα όλων των παραγωγικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας στους αρμόδιους και αιτείται άμεσα μια ουσιαστική παρέμβαση από το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να διευκολυνθούν οι συμπολίτες μας, που περιήλθαν σε δυσμενή οικονομική κατάσταση λόγω της κακοκαιρίας.

Το Γραφείο Τύπου

Ακολουθεί ολόκληρη η Επιστολή:

Αθήνα, 13 Απριλίου 2017

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ: Υφυπουργό Οικονομικών, κα. Παπανάτσιου Αικατερίνη
Υπουργείο Οικονομικών
ΚΟΙΝ: Διοικητή ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή Γεώργιο
Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Αξιότιμη κα. Υφυπουργέ,

Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε πως παρά την ικανοποίηση του αιτήματός μας για παράταση τωνπληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών  για τους κατοίκους του νομού Έβρου μετά τις έντονεςχιονοπτώσεις και τον παγετό κατά τον μήνα Ιανουάριο του 2017 (ΠΟΛ:1015/2017 με ΦΕΚ Β’ 226/31-01-2017), οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής συνεχίζουν να βρίσκονται σε δυσμενήοικονομική κατάσταση και αρκετοί από αυτούς δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν τις οφειλές τουςακόμη και μετά την πάροδο της παρατεταμένης ημερομηνίας καταβολής των οφειλών.

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση  είχε παραταθεί η είσπραξη των οφειλών προς το Δημόσιο γιατην περιοχή του Έβρου για 15 μέρες, έως και την 15/02/2017. Ωστόσο, η δυσμενής οικονομικήκατάσταση στην οποία περιήλθαν οι επαγγελματίες της περιοχής λόγω  των έντονων καιρικώνφαινομένων και η διατάραξη της ομαλής καθημερινότητας των φυσικών προσώπων λόγω της διακοπήςτης κυκλοφορίας για αρκετές ημέρες, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία οφειλών προς το δημόσιο, παρά την παράταση των πληρωμών που δόθηκε προς διευκόλυνσή τους.

Έχοντας εις γνώση την απόφαση που έχει ληφθεί για άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας ( ΠΟΛ1050/2017) αλλά και το γεγονός πως η σχετική ρύθμιση θα επιφέρει μόνο θετικά αποτελέσματα ωςπρος την εισπραξιμότητα των οφειλών από το κράτος, χωρίς κάποιο περαιτέρω δημοσιονομικό κόστος, αιτούμαστε την ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο σε 24 μηνιαίες δόσεις, χωρίς τις προσαυξήσειςεκπρόθεσμης καταβολής που αντιστοιχούν σε αυτά λόγω της καθυστέρησης πληρωμής,  όλων τωνφυσικών και των νομικών προσώπων που κατοικούν ή έχουν την κύρια εγκατάστασή τους στους Δήμουςτου νομού Έβρου, οι οποίοι με την Αρ. Πρωτ.: 39 /10-01-2017 (ΑΔΑ: ΨΓ8Ν7ΛΒ-ΓΜΡ) και τηνΑρ.Πρωτ.:111/25-01-2017 (ΑΔΑ:9ΜΨΛ7ΛΒ-1ΓΕ) αποφάσεις  της  Περιφέρειας ΑνατολικήςΜακεδονίας και Θράκης  κηρύχτηκαν σε έκτακτη ανάγκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αίτημα αυτό αποτελεί αίτημα των παραγωγικών φορέων και των κατοίκωντης περιοχής, οι οποίοι βρέθηκαν σε δυσμενή θέση λόγω των καιρικών φαινομένων αλλά επιθυμούνωστόσο με κάθε τρόπο να τακτοποιήσουν τις οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω αυτών.
Συγκεκριμένα, οι  φορείς έχουν αποστείλει προς το Υπουργείο Οικονομικών σχετικό υπόμνημα με τοοποίο αιτούνται να ενταχθεί και ο νομός Έβρου στην ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών πουδημιουργήθηκαν κατά τον μήνα Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2017, λόγω της απορύθμισης τηςκοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

Επειδή θεωρούμε πως το αίτημα αποτελεί μια δίκαιη διεκδίκηση για τους κατοίκους της περιοχής μας, επειδή μια σχετική απόφαση δε θα προκαλέσει κανένα δημοσιονομικό κόστος στο Δημόσιο,
επειδή ανάλογες αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί για άλλες περιοχές με τις ίδιες ή και μικρότερεςεπιπτώσεις από την κακοκαιρία,

παρακαλούμε όπως άμεσα εξετάσετε το αίτημά μας και όπως μας ενημερώσετε σχετικά για περαιτέρωδράσεις και ενέργειες.

Με εκτίμηση,

ΑναστασίαΓκαρά
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου

Προηγούμενο άρθροΈκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Έρχονται καταιγίδες και χαλάζι
Επόμενο άρθροΠως ψήφισαν στην Ελλάδα, στο Δημοψήφισμα της Τουρκίας για συνταγματική αναθεώρηση (ΠΙΝΑΚΑΣ)