Οι αρχές της Σαγκάης ετοιμάζονται να ανοίξουν το μεγαλύτερο προσωρινό νοσοκομείο με 50.000 κλίνες, καθώς καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη μεγαλούπολη των 25 εκατομμυρίων.

Οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν σήμερα πως μόνο χθες, υπήρξαν πάνω από 21.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τον συνολικό αριθμό μολύνσεων από τις αρχές του Μαρτίου να ξεπερνά τις 130.000.

Το πρόσφατο κύμα κρουσμάτων είναι το χειρότερο στην Κίνα από την αρχή της πανδημίας προ δύο ετών.

Στο πλαίσιο της πολιτικής νοσηλείας όλων των κρουσμάτων, ανεξαρτήτως σοβαρότητας, σε μια ιατρική δομή και για να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υγειονομικές απαιτήσεις, οι δημοτικές αρχές της πόλης ανακοίνωσαν τη μετατροπή μεγάλου συνεδριακού κέντρου σε προσωρινό νοσοκομείο, ικανό να φιλοξενήσει 50.000 ανθρώπους.

Εξάλλου, στα τέλη Μαρτίου, η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας τέθηκε σε lockdown, το πιο εκτεταμένο που έχει επιβάλει η Κίνα από τότε που τέθηκε σε καραντίνα η Γουχάν, το μέρος δηλαδή όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στα τέλη του 2019.

Η Κίνα έχει στείλει εκτάκτως πάνω από 10.000 υγειονομικούς από όλη τη χώρα στη Σαγκάη, συμπεριλαμβανομένων 2.000 στρατιωτικών ιατρών, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η επιδημία κορωνοϊού που έχει ξεσπάσει στην πόλη.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal – ΠΗΓΗ www.lifo.gr

Ξεμένουν από τρόφιμα οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι της Σαγκάης δυσκολεύονται να προμηθευτούν κρέας, ρύζι και άλλα τρόφιμα εξαιτίας του lockdown. Οι αξιωματούχοι της πόλης έχουν παραδεχτεί ότι η πόλη αντιμετωπίζει «δυσκολίες», αλλά τονίζουν ότι προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση.

Την έντονη αντίδραση των κατοίκων έχουν πυροδοτήσει μέτρα όπως η απομάκρυνση των παιδιών από τους γονείς τους, εάν διαγνωστούν θετικά στον κορωνοϊό. Αντιμέτωποι με σκληρή κριτική, οι αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, επιτρέποντας σε γονείς να συνοδεύσουν τα παιδιά τους σε κέντρα απομόνωσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, εξακολουθούν να υπάρχουν αναφορές για παιδιά που απομακρύνθηκαν από γονείς τους, οι οποίοι δεν ήταν θετικοί στον κορωνοϊό.

Την Τετάρτη στην πόλη ξεκίνησε νέος γύρος υποχρεωτικών μαζικών τεστ προκειμένου να εντοπιστεί και να απομονωθεί κάθε κρούσμα.

Οι κάτοικοι της Σαγκάης που διαγιγνώσκονται θετικοί δεν μπορούν να απομονωθούν στα σπίτια τους ακόμα κι αν νοσούν ήπια ή είναι ασυμπτωματικοί.

Είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν σε δομές καραντίνας, στις οποίες όπως καταγγέλλεται οι συνθήκες διαβίωσης είναι άσχημες.

Γιατί υπάρχει έλλειψη τροφίμων;

Όταν η «Όμικρον» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Σαγκάη πριν από ένα μήνα, τέθηκαν σε καραντίνα μόνο ορισμένες περιοχές. Στη συνέχεια, καθώς ο ιός εξαπλώνονταν, οι αξιωματούχοι εφάρμοσαν ένα lockdown όπου η πόλη χωρίστηκε στα δύο και σε κάθε ένα από τα δύο μέρη εφαρμόζονταν ξεχωριστά μέτρα.

Τη Δευτέρα το lockdown παρατάθηκε επ’ αόριστον και κάλυψε ολόκληρη την πόλη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι περισσότεροι κάτοικοι παραγγέλνουν φαγητό και νερό και λαμβάνουν από την κυβέρνηση λαχανικά, κρέας και αυγά.

Η επέκταση του lockdown, ωστόσο, έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στις υπηρεσίες παράδοσης, στους ιστότοπους παντοπωλείων ακόμα και στο κρατικό δίκτυο διανομής προμηθειών.

«Παρακαλώ λύστε το πρόβλημα με τις παραδόσεις τροφίμων το συντομότερο δυνατό», έγραψε ένας χρήστης στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo. «Πρώτη φορά στη ζωή μου που πεινάω», έγραψε ένας άλλος.

Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων για τις αυξήσεις στις τιμές, αλλά και για τον τρόπο επιβίωσης ηλικιωμένων ή κατοίκων χωρίς πολλές τεχνολογικές γνώσεις.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στην αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης», δήλωσε ο Λιου Μιν, αναπληρωτής διευθυντής της Δημοτικής Επιτροπής Εμπορίου της Σαγκάης.

Την Πέμπτη, ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι η πόλη θα προσπαθήσει να ανοίξει ξανά ορισμένες αγορές χονδρικής και καταστήματα τροφίμων. «Πραγματοποιούμε συναντήσεις και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις», είπε ο Τσεν Τονγκ.

Πηγή: BBC

Προηγούμενο άρθροΤο δραματικό ημερολόγιο της Κατοχής 1941- 44 στη Θράκη
Επόμενο άρθροΔήμος Ορεστιάδας: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς»