Στην μνήμη του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου πρώην καθηγητή του Δ.Π.Θ. Ψυχιατρικής του Δ.Π.Θ. και πατέρα της από-ασυλοποίησης των ψυχικά πασχόντων

Δημοσιεύτηκε στις: at 09:11
393 0

«Στην μνήμη του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου πρώην καθηγητή του Δ.Π.Θ. Ψυχιατρικής του Δ.Π.Θ. και πατέρα της από-ασυλοποίησης των ψυχικά πασχόντων».

Πριν από λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή ο πρωτοπόρος καθηγητής της Ψυχιατρικής του Δ.Π.Θ. (1985-1993), ο πατέρας της απο-ασυλοποίησης των ψυχικά ασθενών. Ήταν στην κυριολεξία ο άνθρωπος που άλλαξε την ψυχιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα καθιερώνοντας την εφαρμογή της εξωνοσοκομειακής αντίληψης στην αντιμετώπιση των σοβαρών ψυχιατρικών διαταραχών. Έβγαλε τους εγκλεισμένους για 10ετίες από τα  ψυχιατρεία-άσυλα τύπου Λέρου και τους περιέθαλψε σε ξενώνες και προστατευόμενα διαμερίσματα. Ανέπτυξε την πρωτοβάθμια ψυχιατρική περίθαλψη και ασχολήθηκε με την ευαισθητοποίηση της κοινότητας γύρω από το ζήτημα του κοινωνικού στίγματος της νόσου. Ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός των κινητών μονάδων ψυχικής υγείας που επισκέπτονται τους ασθενείς στο σπίτι τους. Όταν βγήκαν οι πρώτοι ασθενείς από τη Λέρο δεν ήξεραν να φάνε με μαχαιροπήρουνα, να κοιμηθούν σε κρεβάτι ή να φορέσουν ρούχα. . Στη Λέρο, κυκλοφορούσαν γυμνοί, τους είχαν χορηγηθεί υπερβολικές ποσότητες φαρμάκων και είχαν υποστεί αμέτρητα ηλεκτροσόκ.

«Μπορεί να μην μπορούμε να κάνουμε τελείως καλά τον ψυχικά ασθενή, μπορούμε όμως να του αλλάξουμε τη μοίρα, να τον εντάξουμε στην κοινωνία» έλεγε. Ήταν πραγματικός Δάσκαλος σε κάθε δραστηριότητά του, όχι μόνον όταν έκανε μάθημα, αλλά και όταν έπινες καφέ μαζί του, δεν υπήρχε περίπτωση να μην μάθεις κάτι χρήσιμο άσχετα με το αν ήσουν ψυχίατρος, γιατρός άλλης ειδικότητας, νοσηλευτής, δάσκαλος, πολιτικός  ή αγρότης. Μοιραζόταν το όραμά του μαζί σου και οδηγούσε και σένα στον αγώνα του.

Το Π.Γ.Ν. Έβρου θα οργανώσει προσεχώς επιστημονική εκδήλωση προς τιμή του.  

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

Π.Γ.Ν.ΕΒΡΟΥ  

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ

Σχετικά άρθρα

Τούρκοι ύψωσαν 3 Πύργους παρακολούθησης στις περιοχές: Πόρου, Τσιρώζη και Μελισσοκομείου

Δημοσιεύτηκε από: - 7 Νοεμβρίου 2020 0
Τρεις “Πύργους” ηλεκτρονικής παρακολούθησης, ύψους άνω των 50 μέτρων, ύψωσαν στην περιοχή των Φερών το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Τούρκοι,…