Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παραχωρείται το πρώην Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης.

Η διεκδίκηση του ακινήτου, μετά των κτιριακών εγκαταστάσεων, συνολικού εμβαδού 18.153 τ.μ. για κοινωφελή σκοπό, είχε ξεκινήσει το 2012, συνεχίστηκε επί θητείας του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη και από τον νυν Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, και κορυφώθηκε με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατόπιν της σχετικής εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου.

Ο κ. Πέτροβιτς είχε εισηγηθεί «την έγκριση υποβολής αιτήματος από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την παραχώρηση της  χρήσης για τριάντα πέντε (35) χρόνια, ολόκληρου του κτιριακού συγκροτήματος του παλαιού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη στην οδό Δήμητρας 19, στο Ο.Τ. 551, άνευ ανταλλάγματος, προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί κατά το βέλτιστο δυνατό τρόπο, για τη στέγαση υπηρεσιών – φορέων που εδρεύουν στην Αλεξανδρούπολη, κατόπιν των απαραίτητων τεχνικών μελετών και κτιριολογικών προγραμμάτων των υπηρεσιών αυτών».

Ακολούθησε το αίτημα του Περιφερειάρχη για την παραχώρηση χρήσης και έκτοτε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου παρακολουθούσε στενά την πορεία του αιτήματος σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Πέτροβιτς πληροφορούμενος την έκδοση της Απόφασης του Υπουργείου, δήλωσε σχετικά: «Η απόφαση αυτή δικαιώνει τις προσπάθειές μας διαχρονικά, αρχής γινομένης από την πρώην Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Γεωργία Νικολάου, τον αείμνηστο Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, τον νυν Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και εμού προσωπικά. Το κτιριακό συγκρότημα του παλαιού Νοσοκομείου ανήκει στους πολίτες της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου. Προσωπικά, αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος από τη συγκεκριμένη απόφαση και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να αξιοποιηθεί προς όφελος των υπηρεσιών και του κοινωνικού συνόλου».

ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑ ΕΒΡΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ:

Υπεγράφη η παραχώρηση του Παλιού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Ολοκληρώθηκε, με αίσια έκβαση, η διαδικασία της δωρεάν παραχώρησης – απόδοσης στην τοπική κοινωνία –  του πρώην Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Με την χθεσινή υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη, μπήκε οριστικά τέλος σε ένα καθεστώς αδιαφορίας και απραξίας που οι πολίτες του Έβρου έβλεπαν να κυριαρχεί στο συγκεκριμένο ζήτημα για πάνω από 15 χρόνια. Πλέον,  οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Παλιού Νοσοκομείο μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, για να ικανοποιήσουν τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών, του τόπου.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και έχοντας μελετήσει διεξοδικά όλες τις προτάσεις για την αξιοποίηση του εν λόγω συγκροτήματος, αποφάσισε να προχωρήσει στην παραχώρηση προς την Περιφέρεια ΑΜΘ, με σκοπό την στέγαση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας, του Δήμου Αλεξανδρούπολης, των Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, των Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλων Υπουργείων, καθώς και φορέων που ασκούν κοινωφελές έργο στην περιοχή. Στην συγκεκριμένη απόφαση συνέβαλλε και το γεγονός ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι σε θέση να προχωρήσει, άμεσα, στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου, μέσω συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων και κονδυλίων που μπορεί να απορροφήσει.  Η διάρκεια της παραχώρησης ορίζεται σε 25 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης έως και δέκα χρόνια.

Η αίσια έκβαση για την αξιοποίηση του χώρου και των κτιριακών εγκαταστάσεων του Παλιού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης αποτελεί για εμάς το επιστέγασμα μιας συνολικής προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι λύσεις που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, που ελαφρύνουν το Δημόσιο Ταμείο, που κάνουν τις Δημόσιες Υπηρεσίες και πιο φιλικές και πιο εύκολα προσβάσιμες για τους πολίτες, λύσεις  που τελικά μπορούν  να «συνεισφέρουν» ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση των κέντρων των πόλεων μας, είναι και δίκαιες και δυνατές. Αρκεί να υπάρχει αποφασιστικότητα και η απαραίτητη πολιτική βούληση ώστε να αντιμετωπιστούν παθογένειες χρόνων.

Εμείς προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε σταθερά και με προσήλωση.

Οι Βουλευτές Έβρου

Γκαρά Νατάσα

Καΐσας Γιώργος

Ρίζος Δημήτρης

Προηγούμενο άρθροΔημήτρης Αδαμίδης: “Η κρατική χειρουργική κλινική ΔΕΝ θα κλείσει – Έχουμε 3 υποψηφίους μέχρι στιγμής”
Επόμενο άρθροΠανήγυρις Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Αλεξανδρουπόλεως