Στην «τελική ευθεία» η διαχείριση αποβλήτων στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Δημοσιεύτηκε στις: at 15:40
453 0

Η Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θα είναι ανάμεσα στις τρεις πρώτες περιφέρειες που θα ολοκληρώσουν, με χρονικό ορίζοντα τον Μάιο του 2016, τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων, ενώ στις επόμενες μέρες αναμένεται η κατάθεση της στρατηγικής μελέτης, δήλωσε από την Κομοτηνή ο γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων, Ευάγγελος Καπετάνιος.

«Πάμε καλά, η ΑΜ-Θ ανταποκρίνεται ικανοποιητικά, δηλώνω καταρχήν ευχαριστημένος. Αυτή η κυβέρνηση θα συνδράμει τα μέγιστα για να τρέξουμε δράσεις και έργα σε όφελός του περιβάλλοντος και των κοινωνιών» τόνισε ο κ. Καπετάνιος αμέσως μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης που είχε με δημάρχους της ΑΜ-Θ, τον περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη και τον γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Νικήτα Φραγκισκάκη.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Ευάγγελος Λαμπάκης, υποστήριξε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με τη διαχείριση αποβλήτων στην περιφέρεια έχουν κοινή στάση απέναντι στο πρόβλημα που παραμένει μεγάλο, καθώς τα σκουπίδια του Έβρου συνεχίζουν να ρίπτονται στον παράνομο ΧΑΔΑ της Αλεξανδρούπολης, με τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τους ελεγκτές περιβάλλοντος και την ευρωπαϊκή επιτροπή να απειλούν να τινάξουν στον αέρα τους προϋπολογισμούς των δήμων.

Ήδη ,όμως, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εγκατασταθεί ο ανάδοχος εργολάβος που είναι η «Εγνατία Α.Ε.», η οποία, σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη, θα αναλάβει το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Αλεξανδρούπολης, που θα λειτουργήσει έως ότου ολοκληρωθεί το έργο του ΧΥΤΥ Αλεξανδρούπολης ο οποίος βρίσκεται σε φάση επιλογής αναδόχου.

Η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων της Αλεξανδρούπολης που «πάγωσε» σε αυτή την φάση μέχρι να ολοκληρωθεί ο εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης των στερών και υγρών αποβλήτων, αναμένεται να ενεργοποιηθεί εφόσον αποφασιστεί εάν το έργο θα προχωρήσει αποκλειστικά από εθνικούς πόρους ή με την διαδικασία των ΣΔΙΤ.

Ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Γιώργος Παυλίδης, επεσήμανε ότι το ανατολικό κομμάτι της περιφέρειας και ειδικότερα οι περιφερειακές ενότητες Έβρου και Ροδόπης εμφανίζονται πιο μπροστά στον σχεδιασμό της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει στην δυτική πλευρά που περιλαμβάνει τις περιφερειακές ενότητες της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας.

« Βρισκόμαστε μπροστά στην διαμόρφωση του ΠΕΣΔΑ, το οποίο θα περάσει από το περιφερειακό συμβούλιο, δήλωσε ο κ. Παυλίδης που πρόσθεσε ότι « θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η λύση της ανατολικής πλευράς λόγω της απόστασης δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για την δυτική πλευρά, δεδομένου ότι θα καταστήσει το σχέδιο μη βιώσιμο». Τέλος, εστίασε «στην μεγάλη αντιφατικότητα που υπάρχει στην επιβολή προστίμων», καθώς επιβάλλονται πρόστιμα σε φορείς «χωρίς να φταίνε με αποτέλεσμα να οδηγούνται στα δικαστήρια δήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες».

«Θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός της νομοθεσίας. Εκτιμούμε ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουμε το ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας και αυτό γιατί αν δεν εγκριθεί θα έχουμε συνέπειες και στην έγκριση του ΠΕΠ» κατέληξε ο κ. Παυλίδης.

www.dikaiologitika.gr

Σχετικά άρθρα

Έκτακτη ανακοίνωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης για τα επερχόμενα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Δημοσιεύτηκε από: - 12 Οκτωβρίου 2020 0
Σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, τις επόμενες ώρες αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με κύρια…

ΠΑΣΧΑ ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΣΧΑ: ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (Γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς)

Δημοσιεύτηκε από: - 15 Απριλίου 2018 0
ΠΑΣΧΑ ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΣΧΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Οντολογική πρόταση ζωής για την επέκεινα του τάφου πραγματικότητα Ο υψιπέτης Θεοφόρος…

Αντιδρούν οι 41 Χωρικοί Ατνιπεριφερειάρχες για την κατάργηση του θεσμού (με βάση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ)

Δημοσιεύτηκε από: - 17 Ιουλίου 2017 0
Σε υψηλούς τόνους τοποθετούνται 41 Χωρικοί Ατνιπεριφερειάρχες της χώρας απέναντι στις προτάσεις του υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του…