Στο προεκλογικό σκηνικό της Τουρκίας εισέρχεται η Θράκη, με την ομιλία την  Πέμπτη 31 Μαΐου σε συγκέντρωση στην Κομοτηνή του υποψηφίου προέδρου της Δημοκρατίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, που επικαλείται η «Καθημερινή», ο  κ. Ιντζέ θα επισκεφθεί στη 1 το μεσημέρι το τουρκικό προξενείο και στη συνέχει θα μιλήσει σε συγκέντρωση ομοθρήσκων του  μπροστά στο κτίριο που στεγάζονται τα γραφεία της αποκαλούμενης «Τουρκικής Νεολαίας» Κομοτηνής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι πιθανό να μεταβεί και στην Ξάνθη, ενώ μετά την Θράκη θα περάσει μέσω του μεθοριακού σταθμού στη Νυμφαία, στη νότια Βουλγαρία και συγκεκριμένα στην πόλη Κίρτζαλι, όπου θα μιλήσει σε τουρκικής καταγωγής πολίτες.

Αν και οι μουσουλμάνοι της Θράκης ως Έλληνες δεν ψηφίζουν στις  εκλογές, η συγκέντρωση της τουρκικής αντιπολίτευσης, ερμηνεύεται από πηγές της μειονότητας, ως η απάντηση στην εκδήλωση του Ερντογαν στο Σεράγεβο της Βοσνίας.

Όπως τόνιζαν οι πηγές αυτές, η αντιπολίτευση  του CHP θα επιχειρήσει να  αντιδιαστείλει την συγκέντρωσή της στην Ελλάδα, χώρα της Ε.Ε., και μάλιστα στην Θράκη, με τον αποκλεισμό του Ερντογαν από ομιλίες σε ευρωπαϊκές χώρες, για να εκπέμψει  μηνύματα τόσο στους Ευρωπαίους όσο και στο εσωτερικό.

Και αν δεν στηθούν κάλπες στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, η αντιπολίτευση δεν παύει να προσδοκά στις ψήφους των μουσουλμάνων της Θράκης, που υποχρεώθηκαν να ζουν μόνιμα στην Τουρκία.

Πρόκειται για έναν αριθμό γύρω στις 30.000 που είχαν φύγει παλαιότερα από την Ελλάδα στην Τουρκία και το ελληνικό κράτος κρίνοντας ότι δεν είχαν πρόθεση να επιστρέψουν τους αφαίρεσε με το άρθρο 19, την ελληνική ιθαγένεια και έκτοτε έμειναν εκεί, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Προύσα.

Η αντιπολίτευση, πάντως, δεν έχει στα ψηφοδέλτιά της υποψήφιο από την ελληνική Θράκη σε αντίθεση με τον Ερντογάν που έχει συμπεριλάβει τον καταγόμενο από την Κομοτηνή υφυπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Μεχμέτ Τσαβούσογλου.

Τα ερωτήματα που αιωρούνται τούτες τις ώρες στην Θράκη, είναι το προς θα συμπεριφερθεί η μειονότητα στην τουρκική αντιπολίτευση και, κυρίως, εάν ο Ερντογαν αφήσει τον Μουχαρέμ Ιντζέ να «πάρει την κρέμα» των εντυπώσεων, δεδομένου ότι η Θράκη συμπεριλαμβάνεται στην «καρδιά των συνόρων» του ισλαμιστή ηγέτη, ή θα τον ακολουθήσει στις επόμενες μέρες.

Χρόνος, εξάλλου, υπάρχει μέχρι την ψηφοφορία και ο Ερντογάν δεν είναι από εκείνους του πολιτικούς που αφήνουν αναπάντητη οποιαδήποτε εναντίον του πρόκληση.

Πηγή: Kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθροΟ Υπουργός Υγείας έκανε δεκτή την παραίτηση του Αναπληρωτή Διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου κ. Σταύρου Τζωίδη
Επόμενο άρθροTο κτιριακό και η δυνατότητα μεταστέγασης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης κυριάρχησαν στην συνάντηση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης με το νέο Δ.Σ. της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης