ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΓΝΩΜΗ

Της Κικής Ηπειρώτου 

Την  κατά  χρήση  δωρεάν  παραχώρηση του ανεξάρτητου τμήματος, συνολικού εμβαδού 4.650,86τ.μ. του στρατοπέδου «ΖΗΣΗ» παραχωρεί στην ιερά μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Αποκλειστικός σκοπός της παραχώρησης είναι η ανέγερση και λειτουργία του ιερού ναού του Αγίου Βλαδίμηρου, της πολυσυζητημένης ρωσικής εκκλησίας με τους 12 τρούλους, κόστους 4 εκ. ευρώ, την οποία θα χρηματοδοτήσουν (;) Ρώσοι επενδυτές.

Η εξέλιξη θεωρείται θετική, τόσο τυπικά, όσο και ουσιαστικά, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της ΓΝΩΜΗΣ, το ενδιαφέρον των Ρώσων επενδυτών παραμένει, παρά τις περί του αντιθέτου φήμες που κατά καιρούς ακούγονται. Υπενθυμίζεται πως το θέμα της ανέγερσης της εντυπωσιακής εκκλησίας, όπως φαίνεται στα σχέδια, τα οποία παρέδωσαν οι τοπικές αρχές της Αγίας Πετρούπολης στην αντιπροσωπεία του Δήμου Αλεξανδρούπολης, προέκυψε πριν από περίπου ένα χρόνο. Η είδηση, σε συνδυασμό με τις πτήσεις που θα ξεκινούσαν το περσινό καλοκαίρι και που τελικά ακυρώθηκαν, είχαν δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας και αισιοδοξίας για την ανάπτυξη τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς τον Έβρο.

Αρκετούς μήνες σιωπής μετά, έρχεται η απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, με πρόεδρο τον Πάνο Καμμένο, σύμφωνα με την οποία παραχωρείται η έκταση δίπλα στο στρατόπεδο Ζήση, στον περιφερειακό της Αλεξανδρούπολης, για την ανέγερση του ιερού ναού. Σημειώνεται πως αρχικά, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, είχε προτείνει για την κατασκευή της εκκλησίας είτε το συγκεκριμένο σημείο στο «Ζήση», είτε μία δημοτική έκταση στην περιοχή του Φυτωρίου. Μάλιστα, είχε ακουστεί σε διάφορα «πηγαδάκια» πως και ο δήμος θέλησε να διεκδικήσει την έκταση στο «Ζήση».

Σε περίπτωση πάντως που δεν προχωρήσουν τα σχέδια υλοποίησης του ρωσικού ναού, και με δεδομένη την παραχώρηση της χρήσης της έκτασης στη Μητρόπολη, τότε δεν αποκλείεται, εν καιρώ, να κατασκευάσει η ίδια η Μητρόπολη ένα δικό της ναό, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής.

Προηγούμενο άρθροΔείτε τη φωτογραφία του στρατιώτη στον Έβρο που έγινε viral
Επόμενο άρθροΜε αλιευτικό… μεταφέρθηκε ασθενής από τη Σαμοθράκη στην Αλεξανδρούπολη – Επιχείρηση σωτηρίας για την ασθενή