Στις καλένδες η μείωση φόρου για τις επιχειρήσεις – «Κουρεύεται» στο 50% η προκαταβολή

Δημοσιεύτηκε στις: at 08:25
305 0

Από τη Δευτέρα περνάμε σε μία νέα φάση που ονομάζεται σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και η κυβέρνηση επεξεργάζεται σειρά από σενάρια για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Ένα εξ αυτών είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες. Αντίθετα μάλλον ενταφιάζεται η προοπτική μείωσης των φόρων για τις επιχειρήσεις, όπως είχε δημιουργηθεί η εντύπωση τις τελευταίες ημέρες.

Πολλοί θεωρούν ότι πέραν από ανάσα ρευστότητας που μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο μέτρο στην οικονομία, είναι πέρα για πέρα για δίκαιο. Και αυτό διότι οι επιχειρήσεις αναμφίβολα για την χρήση του 2020, που καλούνται να πληρώσουν προκαταβολή, θα έχουν – στην καλύτερη περίπτωση – δραματικά χαμηλότερα κέρδη, αν δεν έχουν ζημιές. Ως εκ τούτου είναι παρά φύση να πληρώσουν φόρο για ένα κέρδος που δεν θα έχουν και ο συμψηφισμός να γίνει ένα χρόνο μετά.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές, αλλά επεσήμανε πως είναι ένα ζήτημα το οποίο θα εξεταστεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ανάλογα και με την πορεία της οικονομίας για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση θα λάβει «τις κατάλληλες πολιτικές την κατάλληλη χρονική στιγμή αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα της οικονομίας».

Μείωση στην προκαταβολή φόρου

Η μείωση της προκαταβολής φόρου είναι ένα από τα μέτρα που έχει ζητήσει από την κυβέρνηση ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος δεδομένου ότι η κρίση της πανδημίας χτυπά 8 στις 10 επιχειρήσεις καθώς και την πλειονότητα των επαγγελματιών στην Ελλάδα. Μόνο ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων αναμένεται να γράψουν κέρδη κατά τη φετινή χρήση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες αυτή την στιγμή, η σκέψη που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο είναι να υπάρξει μείωση της προκαταβολής στα επίπεδα το 50%. Ωστόσο επειδή το μέτρο αφορά πολλές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, υπολογίζονται στο 1 εκατ. ίσως είναι υπερβολικά φιλόδοξο το σχέδιο, δεδομένου ότι το ελληνικό δημόσιο χρειάζεται ρευστότητα. Έτσι δεν αποκλείεται, όταν φτάσει η ώρα της κρίσης, το ποσοστό αυτό να ανέβει λίγο πιο ψηλά στο 70%.

Ιδιοκτήτες ακινήτων

Για το δεύτερο 6μηνο του 2020, μεταφέρονται οι αποφάσεις για την ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν υποστεί μείωση ενοικίων, εξαιτίας της πανδημίας, αφού οι ενοικιαστές έχουν κάνει χρήση του νόμου και πληρώνουν το 60% του μισθώματος. Με βάση της χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, προκύπτει οι παρεμβάσεις που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αφορά στην ελάφρυνση του φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2021 για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Το υπουργείο Οικονομικών οριστικοποίησε τα  κριτήρια για την «επιστρεπτέα προκαταβολή» ύψους 1 δισ. ευρώ που θα μοιραστούν περίπου 100.000 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών από αυτές οι 35.000 επιχειρήσεις δεν απασχολούν εργαζόμενους ενώ πάνω από 50.000 απασχολούν έως 20 εργαζόμενους. Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να δουν τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

ΠΗΓΗ www.newsit.gr

Σχετικά άρθρα

“Καλή χρονιά, αλλά η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη αποφράδα” (Γράφουν οι Χρήστος Κηπουρός και Πασχάλης Χριστοδούλου)

Δημοσιεύτηκε από: - 30 Δεκεμβρίου 2020 0
“Καλή χρονιά, αλλά η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη αποφράδα” Γράφουν οι Χρήστος Κηπουρός και Πασχάλης Χριστοδούλου {*} Ο λόγος για…

ΚΚΕ Έβρου: Στο πρόσωπο του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου η κυβέρνηση τιμωρεί κάθε φωνή διεκδίκησης

Δημοσιεύτηκε από: - 16 Δεκεμβρίου 2020 0
Σε ανακοίνωσή της η Τ.Ε. Έβρου του ΚΚΕ αναφέρει: «Ως Τομεακή Επιτροπή Έβρου καταγγέλλουμε την επιβολή προστίμου ύψους 3.000 ευρώ…

ΕΛΑΣ: Κανένα περιστατικό σε βάρος αστυνομικού στις Φέρες – ΝΔ: Θλιβερό να αναπαράγονται fake news

Δημοσιεύτηκε από: - 9 Μαρτίου 2020 0
Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Ανακοινώνεται ότι, από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν…