Ο αριθμός των εισαγωγών δείχνει να σταθεροποιείται, αλλά σε υψηλά επίπεδα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ο μέσος όρος ανέρχεται σε 504 εισαγωγές την ημέρα.

Για τον λόγο αυτό, παρατείνεται για ακόμη είκοσι ημέρες η παραμονή των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

-Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε

Για τους ναούς

1 άτομα ανά 25 τμ με τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν

Στους εξωτερικούς χώρους να τηρούνται τα μέτρα αποστάσεων

Σύσταση για διπλή μάσκα

Self test για τους ιερείς και το προσωπικό

Περιφορά του Επιταφίου στον προαύλιο χώρο, προσκύνημα εκτός ναού

Μεγάλη εβδομάδα η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύσει από τις 10 το βράδυ και από τις 9 την ημέρα του Πάσχα

Από τη Δευτέρα του Πάσχα ο περιορισμός μετακίνησης από τις 11το βράδυ

-Την ημέρα του Πάσχα

Στο τραπέζι επιτρέπονται

Δυο οικογένειες των 9 ατόμων

Έως 12 άτομα σε εξωτερικούς χώρους

-Για το άνοιγμα των σχολείων, στις υπόλοιπες βαθμίδες,  η επιτροπή εισηγήθηκε να γίνει στις 10 Μαΐου

-Εστίαση έναρξη στις 3 Μαΐου σε εξωτερικούς χώρους

-Από τις 15 Μαΐου οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Για τους εμβολιασμούς, από τη Μ. Τρίτη 27 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους 30 – 39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Όπως είπε, τον Μάιο μπορεί να φτάσουμε τα 2,5 εκατ. εμβολιασμούς και τον Ιούνιο τα 4 εκατ. εμβολιασμούς.

Ακόμη, θα γίνονται εμβολιασμοί Σάββατα και Κυριακές, θα επεκταθεί το ωράριο που διενεργούνται εμβολιασμοί και αυτοί θα μπορούν να γίνονται και σε ιδιωτικές δομές.

Θεμιστοκλέους: Στο 17% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με μια δόση, στο 7,4% και με τις δύο δόσεις

Θα ξεπεράσουμε τους 50 χιλιάδες εμβολισμούς μέχρι το τέλος της ημέρας, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως τόνισε, μέχρι σήμερα, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με μία δόση ανέρχεται στο 17% και στο 7,4% και με τις δύο δόσεις.

Πρόσθεσε επίσης ότι 138.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα που άνοιξε σήμερα για την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των εμβολιασμών, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, στους 85 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί το 61% με μια δόση, στην ομάδα 80-84 ετών το 61%, στους 75-79 το 68%, στην ηλικιακή ομάδα 70-74 το 50%, στους 65-69 το 27% και στην ομάδα 60-64 το 51%.

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες – Πώς θα καθίσουμε στο τραπέζι του Πάσχα

Σημειώνεται πως με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής των επιστημόνων για το επόμενο διάστημα θα ισχύουν τα εξής:

–     Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

–    Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

–     Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

–     Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

–    Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00

–    Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

–     Δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, στις 10 Μαΐου 2021 με τα μέτρα, που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως “self-testing” μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία).

–     Επαναλειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες), από 3 Μαΐου 2021, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.

–     Οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών, θα ισχύουν από 15 Μαΐου 2021.

Β. Κουρλιμπίνη – www.capital.gr

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης με τον Πρόεδρο και την έφορο Μπάντμιντον του ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΓΣ για τη διεκδίκηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μπάντμιντον στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΗ εταιρεία Campus Α.Ε. (μέλος του ομίλου Εβροφάρμα) ζητά να προσλάβει Γεωπόνο ή Τεχνολόγο Γεωπονίας