«Έχει παγώσει αυτό το θέμα εντελώς και κανείς δεν ξέρει τίποτα. Ούτε τι θα γίνει ούτε αν τελικώς γίνει», λένε στο ethnos.gr πηγές από την Αστυνομία.

Ήταν 31 Μαΐου 2021 όταν δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για την δημιουργία των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), ένα από τα σχέδια τα οποία ανέλαβε να υλοποιήσει ο μέχρι πρότινος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Αστυνομικές πηγές: Έχει παγώσει το θέμα

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Αριστοτέλειο – βάσει του σχεδιασμού – θα ήταν τα πρώτα ιδρύματα όπου θα έκανε την εμφάνισή του αυτό το νέο σώμα της ΕΛ.ΑΣ., η ίδρυση του οποίου έχει προκαλέσει τόσο θετικές όσο και αρνητικές αντιδράσεις. Είναι, πλέον, σαφές ότι με το άνοιγμα των πανεπιστημίων την 1η Οκτωβρίου οι αστυνομικοί που θα στελεχώσουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία δεν πρόκειται να κάνουν την εμφάνισή τους.

Η προκήρυξη που βγήκε είχε πολύ μεγάλη προσέλευση υποψηφίων, πάνω από 4.500 – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – εκδήλωσαν ενδιαφέρον. «Θεωρητικά υπάρχει ο πίνακας των επιτυχόντων, 400 στο σύνολο. Αλλά αυτό θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από τον ΑΣΕΠ, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει», επισημαίνουν αστυνομικοί που γνωρίζουν καλά το ζήτημα αυτό. Και προσθέτουν: «Υπάρχει, όμως, και δικαστική εξέλιξη που κωλυσιεργεί τη δημιουργία της πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Στα τέλη Ιουλίου κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης των ΟΠΠΙ στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί».

Αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας

«Εφόσον ούτε επικύρωση των επιτυχόντων έχει γίνει από τον ΑΣΕΠ ούτε το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει εκδικάσει την προσφυγή τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Ούτε καν η εκπαίδευση των ειδικών φρουρών που έχουν επιτυχεί δεν δύναται να πραγματοποιηθεί. Άλλοι λένε θα χρειαστούν τρεις μήνες εκπαίδευση, άλλοι περισσότερο. Συνεπώς, θεωρητικά μπορεί να έχει ανακοινωθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία στην πράξη δεν μπορεί να προχωρήσει τουλάχιστον ακόμα και όχι πάντως μέσα στο 2021», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ.

Τα στοιχεία του διαγωνισμού

«Εντυπωσιακά ποσοστά πτυχιούχων ΑΕΙ και γυναικών στους επιτυχόντες του διαγωνισμού για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Όπως προκύπτει από τους προσωρινούς πίνακες επιτυχόντων που ανακοινώθηκαν χθες, από τα 400 άτομα το 92% έχει πτυχίο ΑΕΙ και το 35% είναι γυναίκες», ανέφερε στις 23 Ιουλίου σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά -ως φαίνεται- κανείς εκ των 400 ούτε έχει εκπαιδευτεί ούτε αναμένεται σύντομα να εκπαιδευτεί για να στελεχώσει την πανεπιστημιακή αστυνομία. Στην προκήρυξη, μάλιστα, αναφερόταν ότι θα γίνουν σε πρώτη φάση 400 προσλήψεις με δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον 600 από λίστα επιλαχόντων, αν και όταν παραστεί ανάγκη εντός εννέα μηνών από την πρόσληψη των αρχικώς επιτυχόντων.

Κανείς εξ όσων θα στελεχώσει τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος δεν θα φέρει όπλο, ενώ όλοι θα φορούν ειδικές στολές αποτελούμενες από ανθρακί παντελόνι, πράσινο μπλουζάκι και καπέλο. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας από επίσημα χείλη και οι στολές των συγκεκριμένων αστυνομικών είχαν παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό.

Τον Ιανουάριο του 2021, πέντε μήνες πριν την προκήρυξη για τις προσλήψεις, οι υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τότε Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχαν ανακοινώσει σχετικά ότι οι ομάδες αυτές «θα στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικούς φρουρούς, με ειδική εκπαίδευση για την αποστολή τους στο χώρο των ΑΕΙ. Αυτοί θα διατίθενται σε ΑΕΙ στα οποία διαπιστώνονται σχετικές ανάγκες, θα υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία, η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα συνεργάζονται με τον/την Πρύτανη/αρμόδιο Αντιπρύτανη του ΑΕΙ και αποστολή τους θα είναι η πρόληψη της παραβατικότητας και η αντιμετώπισή της εντός των χώρων των ΑΕΙ».

Αρμόδιες πηγές σχολιάζουν, πάντως, πως «ανέκαθεν αυτό το ζήτημα με την Αστυνομία στα πανεπιστήμια δημιουργεί εντάσεις. Είναι διαχρονικό το πρόβλημα της ανομίας και η απαίτηση να αναληφθεί δράση. Τόσο η πρωτοβουλία υπάρχει όσο η πολιτική θέληση να αποκτήσει και η Ελλάδα πανεπιστημιακή αστυνομία, όπως άλλα κράτη εντός και εκτός Ε.Ε.».

Κεραμέως: Δεν μπορώ να σας πω ακριβή χρόνο

Για το αν και πότε η πανεπιστημιακή αστυνομία θα κάνει την εμφάνισή της ρωτήθηκε στην πρωινή εκπομπή του OPEN ώρα Ελλάδος υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Όπως ξέρετε, υπάρχουν δύο παράλληλες διαδικασίες: η μία αφορά στις διαδικασίες για τα πανεπιστήμια σχετικά με τα σχέδια ασφαλείας που εκπονούν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, το σχέδιο ασφαλείας για φωτιές και πλημμύρες, τα περιστατικά βίας και ούτω καθεξής και το δεύτερο κομμάτι που είναι αυτό και  έχει να κάνει με την ομάδα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που είναι σώμα της ελληνικής αστυνομίας. Προβλέφθηκε ειδικά για να λάβει ειδική εκπαίδευση.

Εξ όσων γνωρίζω έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη των 400 ατόμων, βρίσκεται στη φάση επικύρωσης των πινάκων από τον ΑΣΕΠ, θα ακολουθήσει ειδική εκπαίδευση για την οποία είχαμε επισημάνει πόσο σημαντική είναι, διότι το σώμα αυτό θα δρα σε χώρους με πολύ μεγάλη ιδιαιτερότητα. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο θα ακολουθήσουν εκπαίδευση όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί από το σώμα της ελληνικής αστυνομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας

Σε ερώτηση αν θα τη δούμε να κάνει εμφάνιση μετά τον Δεκέμβρη σχολίασε: «Δεν μπορώ να σας πω ακριβή χρόνο, καταλαβαίνετε ότι εξαρτάται από τα επιχειρησιακά ζητήματα αλλά πάντως υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την εκπαίδευση με το δεδομένο ότι θα υπηρετήσουν ακριβώς σε χώρους με ιδιαιτερότητα».

ΠΗΓΗ www.ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΥπογράφηκε η σύμβαση για την αποκατάσταση του δρόμου που συνδέει τους οικισμούς Ευγενικό και Λεπτή στο βόρειο Έβρο
Επόμενο άρθροΝίκη Κεραμέως: Εμβολιαστικό κέντρο σε κάθε Πανεπιστήμιο