Συγκίνηση στη Σμύρνη: Γιορτάστηκαν στην προκυμαία τα Θεοφάνεια (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δημοσιεύτηκε στις: at 7 Ιανουαρίου 2016
431 0
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η ημερα των Θεοφανείων για το ελληνικό και ορθόδοξο στοιχείο της Σμύρνης.
Για πρώτη φορά μετά την καταστροφή του 1922 τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων για τα Θεοφάνεια.
Ο εορτασμός ξεκίνησε το πρωί με τη θεία λειτουργία στην Αγία Φωτεινή και στη συνέχεια έγινε ο αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Σμύρνης, απέναντι από το κτίριο του ελληνικού προξενείου. Στο λιμάνι της ιστορικής πόλης ο εορτασμός έλαβε πανηγυρικό χαρακτήρα.
Τα λιγοστά μέλη της παροικίας και οι ορθόδοξοι της περιοχής έκαναν για πρώτη φορά ελεύθερα την τελετή του αγιασμού των υδάτων σε ανοικτό χώρο, μετά από επίσημη άδεια που έλαβαν από τις τουρκικές αρχές. Τη θεία λειτουργία παρακολούθησαν επίσης ομογενείς και Ρώσοι, Γεωργιανοί, και Ουκρανοί χριστιανοί καθώς και πολλοί επισκέπτες από τη Χίο και τη Λέσβο.
Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης π. Κύριλλος Συκής, ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας, ο οποίος λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922. Στο μήνυμά του ο πατήρ Κύριλλος ευχήθηκε «σε όλη τη Ρωμιοσύνη έτσι να πορεύεται πάντοτε μέσα στο ρου και τον χρόνο της ιστορίας, χωρίς ποτέ να χάνεται, να σβήνεται, να γίνεται αλησμόνητη, αλλά να είναι πάντοτε παρούσα μέσα από οποιεσδήποτε συνθήκες».

διαίτερα συγκινημένος έστειλε την αγάπη του στην Ελλάδα «με σταγόνες από τον αγιασμό της Σμύρνης μαζί με τα δάκρυα, αλλά και την χαρά των προγόνων μας, σήμερα». Ευχαρίστησε, επίσης τις Αρχές της χώρας πού επέτρεψαν, όπως είπε, «να αισθανθούμε στην πράξη τη συνέχεια της γενιάς, της φυλής, της πίστης, της ιστορίας έτσι όπως ο Θεός την καταγράφει». Ευχαρίστησε και τις τοπικές αρχές για την ασφάλεια και την βοήθεια που παρείχαν για την υλοποίηση αυτής «της ιστορικής ιερής τελετής».
Απευθυνόμενος σε όσους βούτηξαν για να πιάσουν το Σταυρό ο πατήρ Κύριλλος είπε: «Να ξέρετε ότι δεν θα βουτήξετε να πιάσετε μόνο τον Σταυρό, αλλά θα ανασκαλέψετε τη θάλασσα για να αισθανθούν οι πρόγονοί μας πού είναι μέσα σε αυτή τι ακριβώς γίνεται σήμερα».
Κλείνοντας τόνισε ότι το προσδοκώμενο «είναι να καθιερωθεί ο εορτασμός των Φώτων στην παραλία, δηλαδή σε δημόσιο χώρο».

smyrni2

smyrni3

smyrni

smyrni4

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή:
Η ελληνική κοινότητα της Σμύρνης μήνα με τον μήνα «αυγατίζει». «Πέρυσι ήμασταν διακόσιοι, φέτος αγγίζουμε τους 300», επισημαίνει στην «Κ» η κ. Γεωργία Παπαδοπούλου, καθηγήτρια και ξεναγός που έχει μετακομίσει εσχάτως στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη. Πόλος έλξης αποτελεί, μεταξύ άλλων, το ιδιωτικό «Πανεπιστήμιο Αιγαίου» με έδρα τη Σμύρνη, όπου η διδασκαλία γίνεται εν πολλοίς στα αγγλικά. «Εκεί φοιτούν πολλοί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, ενώ διδάσκουν και πολλοί Ελληνες». Τα τελευταία χρόνια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Σμύρνης οραματίζεται την ανάδειξη του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της παραλιακής πόλης. Στο πνεύμα αυτό πραγματοποιούνται βήματα, ενδεικτικά καλής θέλησης. Ανήμερα Πάσχα πραγματοποιήθηκαν στο «Quai» και στον Δήμο Κορδελιού συναυλίες της Nea Banda με σμυρναίικα τραγούδια. Αντίστοιχα, αδειοδοτήσεις δίνονται κατά καιρούς για λειτουργία σε παλιές εκκλησίες που θεωρούνται πλέον μνημεία. Ετσι, τον Δεκαπενταύγουστο λειτουργία είχε τελεστεί στον Αγιο Βούκουλο, ενώ την επομένη των Χριστουγέννων ο πατέρας Κύριλλος λειτούργησε στο παλιό ελληνικό νεκροταφείο του Κουκλουτζά. Αντίστοιχα, έχουν τα τελευταία χρόνια λειτουργήσει εκ νέου ο ναός του Τιμίου Σταυρού στον Δήμο Μπουρνόβα και ο Αγιος Δημήτριος στον Κιρκιντζέ, το χωριό της Διδούς Σωτηρίου. «Το χριστουγεννιάτικο δείπνο το οργανώσαμε στο ιστορικό εργοστάσιο υγραερίου, που θυμίζει το Γκάζι στην Αθήνα· εκεί είπαμε τα κάλαντα σε Ελληνες, Τούρκους και άλλων εθνικοτήτων καλεσμένους μας», περιγράφει η κ. Παπαδοπούλου.

fanarion.blogspot.gr

Σχετικά άρθρα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΛΑΕΚ 1-25 ΕΤΟΥΣ 2015

Δημοσιεύτηκε από: - 7 Οκτωβρίου 2015 0
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τα μέλη του ότι ως δικαιούχος φορέας υλοποίησης προτίθεται να υλοποιήσει επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης…

Aπολύμανση επί της Εθνικής Αντιστάσεως (στο χώρο που αναπτύσσεται η συγκέντρωση παραγωγών του Δήμου Αλεξανδρούπολης)

Δημοσιεύτηκε από: - 20 Νοεμβρίου 2020 0
Όπως αναφέρει ο Προέδρος της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννης Ναϊτίδης: Συνεχίζουμε τους ψεκασμός των δρόμων, πλατειών, και χώρων συνάθροισης κοινού στο…