Συμβασιούχοι ΕΣΠΑ όμηροι της πιο ανάλγητης αντεργατικής πολιτικής και συμπεριφοράς από αυτούς που εμφανίζονται φορείς της πολιτικής αλλαγής.

Αυθαιρεσίες στο «Πολυκοινωνικό» και κατάχρηση «εξουσίας» (;) από την Πρόεδρο.

Το «Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης, Παιδείας και Περιβάλλοντος» στις 1/12/21 προσέλαβε 17 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου για να μπορούν να λειτουργούν βασικές δομές. Οι εργαζόμενοι-ες (βρεφοκόμοι, μαγείρισσες, καθαριστές, βοηθοί) παρέμειναν απλήρωτοι 3 μήνες μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Επιπλέον κατά την υπογραφή των συμβάσεών τους υπέγραψαν σύμβαση από 1/12/2021 έως τις 31/7/2022 ενώ αυτά τα προγράμματα ΕΣΠΑ προβλέπουν συμβάσεις ως 31/8/22, γεγονός που τους δίνει το δικαίωμα ανανέωσης συμβάσεων όπως γίνεται με τους υπόλοιπους εργαζόμενους των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση προκαλέσαμε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο (με αίτημά μας 1/2/22) που είχε ως αποτέλεσμα την πληρωμή των δεδουλευμένων αλλά και την ομόφωνη απόφαση να γίνει ορθή επανάληψη των συμβάσεων ως τις 31/8/22 (για να έχουν τη δυνατότητα παράτασης της σύμβασης σε περίπτωση συνέχισης του προγράμματος όπως ορίζει η νομοθεσία).

Μετά την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ και επειδή η πρόεδρος ή/και οι σύμβουλοί της (;), δεν συμφωνούσε, δεν έδειχνε διάθεση να λύσει το θέμα, καλλιεργούσε μια διαφωνία τάχα με τον δήμαρχο, φέραμε το θέμα σε συνεδρίαση του ΔΣ του «Πολυκοινωνικού» (8/3/22) όπου ομόφωνα πάρθηκε η απόφαση για την ορθή επανάληψη των συμβάσεων. Εκδόθηκαν έτσι 2 αποφάσεις του ΔΣ τις οποίες η πρόεδρος απέστειλε για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Για το ζήτημα έχουν βγει ανακοινώσεις σωματείων, δημοτικών παρατάξεων και έγινε αναφορά στη Βουλή από το ΚΚΕ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει το δίκαιο αίτημα των συμβασιούχων.

Δεν ξεχνάμε πως η πρόεδρος του Πολυκοινωνικού είναι και η γραμματέας του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στο νομό Έβρου !!! Του ΚΙΝΑΛ που επαγγέλλεται τάχα νέα ήθη στην πολιτική και στον συνδικαλισμό!!! Είναι τόσο παλιά όλα αυτά, δοκιμασμένες πολιτικές ανακύκλωσης της ανεργίας και εξασφάλισης εκλογικής πελατείας, εφαρμοσμένες από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και συνεργασιών τους, ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) και καταδικασμένες από το λαό.

Σε νέα συνεδρίαση του ΔΣ του φορέα (4/4/22), μας έγινε γνωστό ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (βλέπε «κρατικός – Ευρωπαϊκός έλεγχος») δεν έχει αρμοδιότητα έγκρισης τέτοιων αποφάσεων.

Δηλαδή τόσο καιρό η πρόεδρος κωλυσιεργεί γιατί δεν θέλει να αλλάξει την σύμβαση. Γράφει στα «παλιά της τα παπούτσια» τις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και του διοικητικού συμβουλίου του Πολυκοινωνικού γιατί προφανώς έχει άλλους στόχους (;). Και το κυριότερο όλων: κοροϊδεύει εργαζόμενους που έχουν ανάγκη για δουλειά, που βασίστηκαν στην πρόσληψη και άφησαν άλλες δουλειές. Εμπαίζει συμβασιούχους των παιδικών σταθμών και άλλων δομών ενώ ξέρει πως χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες όπως και οι ανάγκες του κόσμου για δουλειά. Δεν είναι αρκετό που κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές κρατούν τους εργαζόμενους στην ομηρία της ελαστικής εργασίας; Πρέπει να τους αφήνουν και απλήρωτους και να τους περικόπτουν ακόμη και τα ελάχιστα που δικαιούνται;

Ως Λαϊκή Συσπείρωση απαιτούμε:

⦁ Να υπογραφούν εκ νέου οι συμβάσεις ως 31-8-22 (είτε σαν «ορθή επανάληψη» είτε με οποιοδήποτε άλλο ανάλογο τρόπο)
⦁ Να σταματήσει η Πρόεδρος να λειτουργεί αυταρχικά (και να μην υλοποιεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και του ΔΣ του «Πολυκοινωνικού»).
⦁ Η Δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος να αναλάβουν τις ευθύνες τους. ΚΑΝΕΝΑΣ και ΚΑΜΙΑ Πρόεδρος δεν είναι ανώτερος των Συλλογικών αποφάσεων των Οργάνων.
⦁ Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Δήμου και των υπηρεσιών του.

 

Προηγούμενο άρθροΧρήστος Δερμεντζόπουλος: «Δίνουμε έμφαση στην τόνωση της αναπτυξιακής δυναμικής των τοπικών κοινωνιών με ένταξη νέων έργων πνοής στο αναπτυξιακό πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης»
Επόμενο άρθροΚώστας Χατζηκωνσταντίνου: “Κάποιοι ποντάρουν στην υπόθεση της Δυτικής Χερσαίας Ζώνης… για την προεκλογική εκστρατεία τους…”