Συναντήθηκαν χθες αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα που αφορούν την εκλογική και προγραμματική συνεργασία τους, στο πλαίσιο της συμφωνίας των 10+1 σημείων για την δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , που ενέκριναν οι Κεντρικές Επιτροπές των δύο κομμάτων.
Συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα και η συγκρότηση του ψηφοδελτίου του Νομού, με τη συμμετοχή παλιών και νέων στελεχών των δύο κομμάτων της Συμπαράταξης, καθώς και η δημιουργία κοινής επιτροπής επικοινωνίας και τύπου. Σχετικά με την επίσκεψη της κυρίας Γεννηματά στην Αλεξανδρούπολη, το ερχόμενο Σάββατο, τονίστηκε η ανάγκη κινητοποίησης των πολιτών του Έβρου για την παρακολούθηση της εκδήλωσης, ώστε να ενημερωθούν για τις κυβερνητικές προτάσεις της Συμπαράταξης.
Οι δύο Αντιπροσωπείες έχοντας σαν προϋπόθεση ότι τα δύο κόμματα διατηρούν την πολιτική και οργανωτική τους αυτοτέλεια , καλούν όλους τους προοδευτικούς πολίτες να συμπαραταχθούν και να συμβάλλουν στην δημιουργία του τρίτου πόλου της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής Αριστεράς σε προγραμματική βάση. Τόνισαν ότι η εκλογική συμπαράταξη δεν είναι σημαία ευκαιρίας , αλλά αφετηρία για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου διακυβέρνησης της χώρας.
Στόχος είναι η προώθηση ενός προγράμματος προοδευτικής αλλαγής στη χώρα με σταθερό τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή, στρατηγική, ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, που οδηγεί στην παραγωγή πλούτου και στην δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.
Προγραμματική συμφωνία για τον Έβρο
Για την πολιτική της Συμπαράταξης σχετικά με τα μεγάλα θέματα του Έβρου επισημάνθηκαν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του Νομού που προκύπτουν από την γεωγραφική του θέση, στο τομέα των συνδυασμένων μεταφορών, της ενέργειας και των δικτύων. Ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ευνοεί την ανάπτυξη των μέσων μεταφοράς, των αυτοκινητόδρομων, του σιδηροδρομικού δικτύου , του αεροδρομίου και του λιμανιού και την ένταξή τους στα διευρωπαϊκά δίκτυα, με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της κατασκευής σύγχρονων τερματικών σταθμών.
Άμεση επίπτωση αυτής της στρατηγικής επιλογής θα υπάρξει στην ανάπτυξη του τουρισμού με την αξιοποίηση των βιοτόπων και των περιοχών φυσικού κάλους, αλλά και της προβολής των μνημείων που συναντά ο επισκέπτης διατρέχοντας την αρχαιότερη οδό του κόσμου, την Εγνατία οδό.
Ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι η γειτνίαση του Έβρου με δύο χώρες της Ε.Ε. (Ρουμανία, Βουλγαρία), αλλά και με τα 20 εκατομμύρια καταναλωτών της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για πρόκληση που προϋποθέτει την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με την παραγωγή εξαγώγιμων διατροφικών προϊόντων, αλλά και με την προσέλκυση επενδύσεων για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, αξιοποίησης του ενεργειακού πλούτου και των διασυνοριακών συνεργασιών στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, της επιστήμης και του πολιτισμού.
Αυτά είναι μερικά σημεία μόνο από μια συνολική πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης , που είναι ο μοναδικός τρόπος για την δημιουργία θέσεων απασχόλησης , αύξησης του εισοδήματος και εξοικονόμησης πόρων για το κράτος πρόνοιας, χωρίς νέα δανεικά.
Όλα αυτά βέβαια δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν από κόμματα που δεν πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική, στην επιχειρηματικότητα και στην μεταρρύθμιση του κράτους και των δομών της οικονομίας και της κοινωνίας.
Η πολιτική των ανοικτών οριζόντων είναι η στρατηγική επιλογή που συνάδει με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Έβρου, σε αντίθεση με τις ανιστόρητες εξαγγελίες της απομόνωσης και της δραχμής, που θα οδηγήσουν νομοτελειακά τον Έβρο και την Θράκη στην επιστροφή του καθεστώτος των απομονωμένων παραμεθορίων περιοχών και των επιτηρούμενων ζωνών.