Συνάντηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Αν. Μακεδονίας – Θράκης με τον Αν. Υπουργό και τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

Δημοσιεύτηκε στις: at 10:36
459 0

Την Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Χαρίτση, του Υφυπουργού κ. Πιτσιόρλα και των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Θράκη και πραγματοποιήθηκε με στόχο την χάραξη μιας ενιαίας αναπτυξιακής στρατηγικής, την ιεράρχηση και την άμεση δρομολόγηση λύσεων σε ζητήματα που ταλανίζουν επί σειρά ετών την περιφέρειά μας.

Οι Βουλευτές εξέθεσαν λεπτομερώς στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τα ζητήματα που απασχολούν  την περιοχή, κυρίως όσον αφορά τη Βιομηχανία και την πρωτογενή παραγωγή, τις Υποδομές αλλά και τις Επενδύσεις, ώστε να χαρτογραφηθεί ουσιαστικά η υφιστάμενη οικονομική κατάσταση ολόκληρης της Περιφέρειας και να σχεδιαστούν οι κοινές δράσεις προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Συγκεκριμένα, έγινε ειδική αναφορά στις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής και στις υπάρχουσες βιομηχανίες, για τις οποίες τέθηκε υπό συζήτηση  το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση του παραγωγικού και επενδυτικού τους πεδίου.

Την τελευταία δεκαετία στην Περιφέρεια  της Α.Μ.Θ είχαμε την σταδιακή αποβιομηχάνιση της περιοχής και η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και η αντιστροφή της μειωμένης βιομηχανικής παραγωγής θα πρέπει κυρίως να απασχολήσει το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συζήτηση σχετικά με κίνητρα ενίσχυσης της παραγωγής, του τουρισμού και του εμπορίου, τομείς με πολλαπλασιαστικά οφέλη στο επίπεδο της οικονομίας και της εργασίας, καθώς και ο σχεδιασμός ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για την Περιφέρεια με στοχευμένες δράσεις.

Εκτός αυτού, έγινε εκτενής διάλογος για όλους τους τομείς που αφορούν στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης, των έργων υποδομής, την αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της περιφέρειας (κάθετοι άξονες Εγνατίας, Σιδηροδρομική Εγνατία, Λιμένες) καθώς και θέματα μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος (Γεωθερμία, Ζεόλιθος, Πρωτογενής παραγωγή).

Στο πλαίσιο της σύσκεψης προγραμματίστηκαν μελλοντικές θεματικές  συναντήσεις  για την αμεσότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η πρώτη θεματική συνάντηση θα αφορά τις υπάρχοντες βιομηχανικές μονάδες  της Περιφέρειας ΑΜΘ και τα ζητήματα λειτουργίας τους, ώστε να εξετασθούν όλες οι προτάσεις και να υιοθετηθούν άμεσα οι λύσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στις βιομηχανίες να επιστρέψουν στην κερδοφορία, διατηρώντας ή και αυξάνοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας.

Παρά τους αλλεπάλληλους αναπτυξιακούς νόμους, η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αντί να πλησιάσει τον μέσο όρο του ΑΕΠ της χώρας απομακρύνθηκε περαιτέρω από αυτόν, καθιστώντας την ως την φτωχότερη της Ελλάδας και συμφωνήθηκε να δοθεί από το Υπουργείο άμεση προτεραιότητα στα ζητήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου τα οφέλη της προβλεπόμενης ανάπτυξης να κατανεμηθούν δίκαια τόσο κοινωνικά όσο και χωρικά.

Σχετικά άρθρα

Αναστάσιος Δημοσχάκης: “Θνησιγενής η Νοσηλευτική Διδ/χου! Το Υπουργείο Παιδείας με την δήθεν… αναβάθμιση της στοχεύει στην κατάργησή της!! Διχάζει τον Έβρο ο Υπουργός Παιδείας παίζοντας πολιτικά παιχνίδια!”

Δημοσιεύτηκε από: - 20 Φεβρουαρίου 2019 0
Παρέμβαση στη δημόσια διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Συνέργεια Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης,…

Περιοδεία στις Φέρες από τον υποψήφιο δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Σάββα Δευτεραίο και από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Διονύση Κλάδη

Δημοσιεύτηκε από: - 9 Μαΐου 2019 0
Ο υποψήφιος δήμαρχος Σάββας Δευτεραίος επικεφαλής αντιπροσωπείας της Λαϊκής Συσπείρωσης, συνοδευόμενος και από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Διονύση Κλάδη,…