Συναγερμός Βίτσα για εκρηκτική αύξηση των μεταναστών σε Έβρο και νησιά

Δημοσιεύτηκε στις: at 24 Απριλίου 2018
446 0

Τον κώδωνα του κινδύνου για κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών έκρουσε ο Δημήτρης Βίτσας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, εστιάζοντας την προσοχή του στον Έβρο απ’ όπου όπως είπε χαρακτηριστικά η αύξηση είναι «τεράστια» με αποτέλεσμα να γεμίζουν πολύ γρήγορα τα κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας.

Μάλιστα, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανακοίνωσε ότι συνολικά στη χώρα μας το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2018 εισήλθαν 7.594 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αποκάλυψε ότι οι ροές αυξήθηκαν ραγδαία μετά τη Σύνοδο της Βάρνας, ενώ ενημέρωσε παράλληλα την εθνική αντιπροσωπία πως το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει συντάξει δύο σχέδια αντιμετώπισης. Το πρώτο σχέδιο σύμφωνα με τον υπουργό προβλέπει αύξηση των αφίξεων προσφύγων κατά 15%, ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης ανεξέλεγκτης εισροής.

Ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι μετά την σύνοδο της ΕΕ – Τουρκίας στην Βάρνα παρατηρείται σημαντική αύξηση των ροών, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ανησυχεί από το γεγονός ότι οι διακινητές χρησιμοποιούν πλέον και τα χερσαία σύνορα στον Έβρο όπου η χώρα μας δεν διαθέτει την υποδομή για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. «Έχουμε αντιπάλους. Η αντίπαλοί μας είναι οι τράφικερς και οι πολιτικές σκοπιμότητες εκτός Ελλάδας» είπε σε άλλο σημείο ο υπουργός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βίτσας, το 2018 και ιδιαίτερα μετά τη Σύνοδο της Βάρνας είχαμε αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών αλλά και νέους δρόμους εισόδου. Στα νησιά τον Απρίλιο είχαμε 2.168 νέες εισόδους, με το κύριο βάρος στη Λέσβο όπου υπήρξαν 1.189 είσοδοι. Μάλιστα ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι σήμερα καταγράφηκαν 206 νέες είσοδοι προσφύγων στη Λέσβο.

Συνολικά από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο οι νέες είσοδοι 7.594.

Ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι το 2017 είχαμε κατά μέσο όρο 54 εισόδους την ημέρα, το πρώτο δίμηνο του 2018 62 με 66 εισόδους οι οποίες αυξήθηκαν μετά την Βάρνα σε 126 την ημέρα και τις τελευταίες μέρες οι είσοδοι αυξάνονται σε περίπου 200 .

Συνεχίζοντας τις ανησυχητικές αναφορές για τον Εβρο, ο κ. Βίτσας είπε πως «μόνο σήμερα είχαμε την είσοδο 340 ανθρώπων. Η κατάσταση στον Εβρο καταλαβαίνεται ότι είναι πιο δύσκολη γιατί μετά την καταγραφή πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να φιλοξενηθούν στην ενδοχώρα και στα κεντρα φιλοξενίας που γεμίζουν».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η διαχείριση της κατάστασης απαιτεί δράση και επιμονή» ανέφερε ο κ. Βίτσας για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου αλλά και μια «γραμμή μεταφοράς» των μεταναστών και προσφύγων που εισέρχονται από τον Εβρο προς την ενδοχώρα.

«Δεν φθάνουν όσα κάνουμε» παραδέχθηκε σε άλλο σημείο ο υπουργός για να υπογραμμίσει πως «Απαιτείται και σχέδιο. Έχουμε το πρώτο σχέδιο που προβλέπει τα μέτρα σε περίπτωση που οι ροές αυξηθούν κατά 15%. Εχουμε και το δεύτερο σχέδιο σε περίπτωση αλματώδους αύξησης των ροών. Αυτά τα δύο σχέδια είναι έτοιμα και το υπουργείο μπορεί να τα συζητήσει με εκπροσώπους των δημοκρατικών κομμάτων στο γραφείο μου. Δεν τα καταθέτω στην Βουλή γιατί έχουμε αντιπάλους. Η αντίπαλοί μας είναι οι τράφικερς. Είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες εκτός Ελλάδας.

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/sinagermos-vitsa-gia-ekriktiki-afxisi-ton-metanaston-se-evro-ke-nisia

Σχετικά άρθρα

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τους Δημάρχους των δήμων της Περιφέρειας από όπου θα διέρχεται ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (TAP)

Δημοσιεύτηκε από: - 3 Μαρτίου 2017 0
Συνάντηση είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος με τους Δημάρχους των δήμων της Περιφέρειας από όπου…

Εγκρίθηκαν οι κυκλοφοριακές ρυθµίσεις εργοταξιακής σήµανσης του έργου “∆ιαµόρφωση κόµβου-φωτεινή σηµατοδότηση Ηροδότου-Περιφερειακού”

Δημοσιεύτηκε από: - 11 Φεβρουαρίου 2017 0
Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης η µελέτη κυκλοφοριακών ρυθµίσεων-εργοταξιακής σήµανσης του έργου “∆ιαµόρφωση κόµβου -φωτεινή σηµατοδότηση Ηροδότου -Περιφερειακού”…