Σε ποσοστό 25% αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο, τον Μάιο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Κατά 35%-40% έχουν αυξηθεί τον ίδιο μήνα, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022. Από την 1η έως τις 23 Μαΐου, με δεδομένο ότι η στάθμη του ποταμού έχει πέσει στο “γόνατο”, καταγράφονται 350 αποτροπές εισόδου παράτυπων μεταναστών την ημέρα.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι διωκτικές αρχές έχουν αντιμετωπίσει 30 υποθέσεις διακίνησης μεταναστών, έχουν προβεί σε 50 συλλήψεις δουλεμπόρων και 157 συλλήψεις παράτυπων μεταναστών.

Έξι συλλήψεις δουλεμπόρων και 19 παράτυπων μεταναστών καταγράφηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες. Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν εν μέσω καταδιώξεων σε Ροδόπη, Μαράσια, Άβδηρα, Σάπες, Δράμα και Καβάλα. Μάλιστα οι δουλέμποροι φαίνεται να έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργασίας με κλέφτες οχημάτων, προκειμένου να τα χρησιμοποιούν για προπομπούς και για την μεταφορά παράτυπων μεταναστών. Σε 15 περιπτώσεις του Μαΐου, οι δουλέμποροι είχαν κλεμμένα οχήματα, από Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αττική, Χαλκιδική και Κέρκυρα.

Απ’ ότι φαίνεται, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, το μεταναστευτικό αποτελεί για ακόμη μία φορά ένα εργαλείο-“όπλο” εκδίκησης του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το μούδιασμα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, της υποστήριξης που έτυχε η ελληνική πλευρά και η απομόνωση της τουρκικής.

Το πρωτοφανές κύμα μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο έχει ξυπνήσει μνήμες του 2015. Μέσα σε λίγες ώρες τούρκοι δουλέμποροι επιχείρησαν να μεταφέρουν περισσότερους από 600 μετανάστες σε ελληνικά νησιά με ιστιοπλοϊκά σκάφη και φουσκωτές βάρκες. Με 5 ιστιοφόρα επιχείρησαν χθες πρωί να εισέλθουν στα ελληνικά σύνορα εκατοντάδες παράτυποι μετανάστες, από τα Τουρκικά παράλια. Σε αυτά τα σκάφη, επέβαιναν 450 άτομα, είχαν προορισμό την Ιταλία και προσέγγισαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Χίου και Σάμου, όπου η πορεία τους ανακόπηκε από το λιμενικό. Μάλιστα το ένα ιστιοφόρο, επιχείρησε χωρίς επιτυχία να εμβολίσει το σκάφος του λιμενικού, πριν τελικά επιστρέψει στα τουρκικά παράλια. Στην ίδια θαλάσσια περιοχή, εντοπίστηκαν από τις ελληνικές αρχές και 4 φουσκωτές λέμβοι στις οποίες επέβαιναν ακόμα 140 παράτυποι μετανάστες.

Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος Νίκος Κοκκάλας δήλωσε χαρακτηριστικά: “Υπάρχει αυτή η εικόνα και αυτή δεν είναι μια αυθαίρετη εκτίμηση, είναι η εκτίμηση που δημιουργούν τα συγκεκριμένα περιστατικά. Μέχρι στιγμής δεν έχει εισέλθει καμία λέμβος και κανένα σκάφος με αλλοδαπούς στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πολύ εύκολα τα περιστατικά αυτά που μπορεί να μεταπέσουν από ένα περιστατικό εντοπισμού, σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα”.

Οι επιβαίνοντες στις λέμβους και το ένα ιστιοφόρο, περισυνελέγησαν από τουρκικές ακταιωρούς, ενώ τα υπόλοιπα σκάφη επέστρεψαν στη Τουρκία. Στελέχη του λιμενικού κάνουν λόγο για νέο κύμα προσφυγικών ροών στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, το πρώτο τετράμηνο του 2022, 1.527 μετανάστες έχουν επιχειρήσει να εισέλθουν στα ελληνικά σύνορα από τα νησιά του Αιγίου, με τα περιστατικά να φτάνουν τα 115. Το ίδιο διάστημα ένα χρόνο πριν, δεν ξεπερνούσαν τα 45, με 1.221 μετανάστες.

Ο Πρόεδρος Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, Βαλάντης Γιαλαμάς, αναφέρει: “Έχουμε μια έξαρση των μεταναστευτικών ροών αυτή την περίοδο και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, με πάρα πολύ μεγάλο κόπο προσπαθούμε να κρατήσουμε όλες αυτές τις ροές, παρά τις αντίξοες συνθήκες εργασίας μας που είναι εκεί στο ποτάμι”. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα και θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως με μεγαλύτερη ένταση.

Το υπερόπλο με τις κάμερες

Το αυτοματοποιημένο κέντρο διαχείρισης καμερών, καλύπτει πλέον, το σύνολο των ελληνοτουρκικών συνόρων. Πρόκειται για ένα ακόμη “υπερ-όπλο” της Ελληνικής Αστυνομίας, που κάνει πιο αισθητή την ελληνική παρουσία αποτροπής στα σύνορα, δημιουργώντας ένα σύνθετο πλέγμα ασφαλείας, ανθρώπινου δυναμικού και σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Πρόκειται για ηλεκτρονικά μάτια μέρα νύχτα στον Έβρο, “μάτια γάτας” την νύχτα έως και 4 χιλιόμετρα. Από το Ορμένιο έως τις Φέρρες, τα παραποτάμια και χερσαία κομμάτια των συνόρων με την Τουρκία, επιτηρούνται με εικόνα που μεταδίδεται ζωντανά στα πέντε επιχειρησιακά κέντρα της περιοχής αλλά και σε αυτό του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στη Λ. Κατεχάκη. Με την εγκατάσταση του αυτοματοποιημένου συστήματος επιβλέπονται και τα περίπου 190 χιλιόμετρα των συνόρων μας με την Τουρκία, και πλέον δίνεται εικόνα και επικοινωνία στα πληρώματα των περιπολικών που επιχειρούν στις δύσβατες περιοχές για τον εντοπισμό μεταναστευτικών ροών.

Περιέχει θερμική απεικόνηση νυχτός τουλάχιστον 3-4 χλμ αλλά και κάμερα ημέρας πολλαπλάσιων χιλιομέτρων σε μια περιοχή δύσβατη που η ορατότητα των πληρωμάτων τόσο τη μέρα και πολύ περισσότερο τη νύχτα περιορίζεται σε λίγα μέτρα. Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως το νέο σύστημα παρέχει έγκαιρη προσυνοριακή εικόνα 24 ώρες το 24ωρο και μάλιστα πάρα πολύ ευκρινής και πολύ έγκυρη εικόνα. Οι περιπολίες και οι επιχειρήσεις υποστηρίζονται πλέον από εικόνα on line, με την καθοδήγηση του επιχειρησιακού κέντρου.

ΠΗΓΗ www.thetoc.gr

Προηγούμενο άρθροΟμαδικές προσφυγές κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής
Επόμενο άρθροΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκε η νέα Πολιτική Επιτροπή – Δείτε ποιοι εκλέγονται από τον Έβρο