Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τα ξενοδοχεία, συνολικά οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό δεχόμαστε μια επίθεση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, προς τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Το λουκέτο στην εστίαση που αποφάσισε η κυβέρνηση οδηγεί για μια ακόμη φορά χιλιάδες εργαζόμενους και μικρούς επαγγελματίες σε απόγνωση.

Ό,τι απέμεινε από το προηγούμενο lockdown της άνοιξης (Μάρτη – Μάη) αλλά κι από την καλοκαιρινή περίοδο με το άνοιγμα του τουρισμού προσαρμοσμένο στις επιδιώξεις των μεγαλοξενοδόχων, των τουριστικών γραφείων και των αεροπορικών εταιρειών, έρχεται να το αποτελειώσει η νέα προκλητική επίκληση της «ατομικής ευθύνης», αφήνοντας όσους σήκωσαν τα βάρη το προηγούμενο διάστημα αντιμέτωπους με την ανεργία και το οριστικό λουκέτο.

Η πενιχρή αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους και η αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους αυτοαπασχολούμενους, δεν αποτελούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Τινάζουν στον αέρα το οικογενειακό εισόδημα και μεταθέτουν για αργότερα το οριστικό κλείσιμο.

Συνάδελφοι,

Στο προηγούμενο κλείσιμο, με κινητοποιήσεις χιλιάδων συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει κάποιο επίδομα, να πάρει μέτρα για τους εποχικούς συναδέλφους. Ωστόσο, αυτά δεν είναι αρκετά. Τα 534 ευρώ, που τα δίνουν και με καθυστέρηση, δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες επιβίωσης ενός εργαζόμενου. Για αυτό το νέο lockdown δεν πρέπει να κλείσει κανένα στόμα, να μην πνίξει καμιά αγωνιστική φωνή, να μην κλειδώσει κανέναν σπίτι του.

Η ατομική ευθύνη εργαζομένων, ανέργων και μικροεπαγγελματιών είναι να συναντηθούμε όλοι μαζί στον αγώνα για να διεκδικήσουμε:

  • να μη μείνει κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες μας.
  • να διαγραφούν όλα τα χρέη σε δημόσιο και τράπεζες.
  • να διακοπεί κάθε χρέωση σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ.

Να τσακίσουμε κάθε αντίληψη ότι για τις άσχημες και πρωτόγνωρες εξελίξεις που ζούμε στη δουλειά και στο σπίτι ευθύνεται η πανδημία, βγάζοντας λάδι τις πολιτικές που έχουν μετατρέψει τα πρωτόκολλα υγείας σε πρωτόκολλα της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στην χώρα μας και σε όλη την ΕΕ, θυσιάζοντας την υγεία των λαών στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Να απαιτήσουμε να παρθούν μέτρα έστω και τώρα όπως:

  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, να θωρακιστεί έστω και τώρα το σύστημα υγείας. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν ΜΕΘ και μαζικά τεστ.
  • Εδώ και τώρα άμεσα μέτρα στην παιδεία και στα μέσα μεταφοράς. Ουσιαστικός, πραγματικός έλεγχος για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας στους χώρους δουλειάς που μένουν ανοιχτοί.

Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία.

Συνάδελφοι,

κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος σε αυτόν τον πόλεμο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση συνολικά στα δικαιώματα των εργαζομένων. Η δράση πρέπει να είναι συλλογική!!! Το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Έβρου καλεί τον κάθε εργαζόμενο στα ξενοδοχεία (μόνιμο, εποχικό ή έξτρα), τα καφέ και τα bar, τις ταβέρνες και τα ταχυφαγεία, τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία, τους διανομείς στην από κοινού διεκδίκηση και αντίσταση, γιατί μόνο τα σωματεία αποτελούν ουσιαστικό στήριγμα των εργαζομένων.

Συνάδελφε – συναδέλφισσα

Για οτιδήποτε να θυμάστε: δεν είστε μόνοι. Το Σωματείο είναι εδώ, δίπλα σας. Κανείς να μην αφήσει τις δυσκολίες να τον απογοητεύσουν.

Ελάτε σε επικοινωνία με το Σωματείο μας. Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε το κάθε πρόβλημα.

Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Έβρου

Προηγούμενο άρθρο“Η μεγάλη ιδέα του Ερντογάν, είναι μεγαλύτερη, και από πιο μεγάλο, από τον προχθεσινό σεισμό” (γράφει ο Χρήστος Κηπουρός)
Επόμενο άρθροΣταϊκούρας-Πλακιωτάκης: Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα το διεθνές ενδιαφέρον για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης