Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ορεστιάδας: Να ακυρωθεί άμεσα η νέα δομή φιλοξενίας στο Φυλάκιο

Δημοσιεύτηκε στις: at 21:53
69 0

Λίγους μόνο μήνες μετά την πρόσφατη κρίση στα σύνορα των Καστανεών Έβρου, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δημοσίευσε στη Διαύγεια στις 28/12/2020 εντελώς αιφνιδιαστικά και απροειδοποίητα, πρόσκληση υποβολής προτάσεων με τίτλο «Αναβάθμιση και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Υ.Π.Υ.Τ) στο Δ.Δ. Φυλακίου στο Ν. Έβρου».

Σύμφωνα με την πρόσκληση: «Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία μιας ενιαίας ελεγχόμενης δομής φιλοξενίας (…).Η δομή θα χωροθετηθεί στο Δ.Δ. Φυλακίου, Δήμου Κυπρίνου στο Ν. Έβρο, θα αναπτυχθεί σε έκταση επιφάνειας περίπου 72.500 τ.μ. και θα γειτνιάζει με το υφιστάμενο ΚΥΤ στο Φυλάκιο Έβρου. Η συνολική δυναμικότητα της δομής θα είναι 1.500 φιλοξενούμενοι (…).Κατά την ολοκλήρωση του έργου, η δομή θα ενοποιηθεί με την υφιστάμενη και θα αποτελούν μια ενιαία. Στη δομή θα εγκατασταθούν οικίσκοι διαμονής καθώς και χώροι εστίασης –ψυχαγωγίας, ιατρείων, καταστημάτων, σχολείων, πλυντηρίων –στεγνωτηρίων, πολυχώρων, γραφείων διοίκησης, γραφείων φρουράς, χώρος άθλησης (…).

Ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ορεστιάδας, στο πλαίσιο της δραματικής αυτής εξέλιξης για την περιοχή μας, δηλώνει τα εξής:

Η κατασκευή υποδομών που «γειτνιάζουν» με το υφιστάμενο ΚΥΤ και «αυξάνουν την χωρητικότητα του(από 250) σε 1500 φιλοξενούμενους» με την «εγκατάσταση οικίσκων διαμονής», δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση «αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών». Αντιθέτως, αφορά ξεκάθαρα και απροκάλυπτα μια εντελώς ΝΕΑ ΔΟΜΗ, σε επέκταση της υπάρχουσας.
Για λόγους εθνικής ασφάλειας, τη στιγμή που η κρίση του περασμένου Μαρτίου στα σύνορά μας μπορεί ανά πάσα στιγμή να επαναληφθεί, με 1500 εξαγριωμένους μετανάστες αυτή τη φορά σε μικρή απόσταση, στο εσωτερικό.

Για λόγους ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής, με νωπή την εμπειρία από επεισόδια που δημιουργούνται καθημερινά, είτε στον νομό μας από την είσοδο, είτε σε νησιά από την φιλοξενία των μεταναστών, ειδικά σε μεγάλους αριθμούς.

Για λόγους ηθικής, όταν η κυβέρνηση αφενός διαψεύδει την δημιουργία νέας δομής στον ήδη φορτισμένο Έβρο, αφετέρου την ανακοινώνει, ξαφνικά, παραμονή πρωτοχρονιάςεν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση ή έστω ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας,παραπέμποντας σε μεθόδους αποσιώπησης της τετελεσμένης κατάστασης.

Για λόγους έλλειψης εμπιστοσύνης όταν δηλώνεται ότι «θα φιλοξενούνται μόνο αυτοί που εισέρχονται και δεν θα μεταφέρονται από αλλού», την στιγμή που τα σύνορα θωρακίζονται και οι ροές μειώνονται στο ελάχιστο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η κεκαλυμμένη δημιουργία νέας δομής που θα υποβαθμίσει την ακριτική περιοχή μας και θα θέσει σε κίνδυνο τη χώρα και την ζωή μας, πρέπει να ακυρωθεί. Άμεσα.

Ο Έβρος δεν μπορεί να σβήσει. Ο Έβρος επιβάλλεται να έχει μέλλον.

Ορεστιάδα 04/01/2021

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Παπαντωνίου Γεώργιος

Σχετικά άρθρα

Απουσιάζουν Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη από τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις Ελλάδος – Τουρκίας στο ΒΑ Αιγαίο (του Νίκου Παπανικολόπουλου)

Δημοσιεύτηκε από: - 7 Απριλίου 2017 0
Πέρασαν περισσότερα από δέκα χρόνια, από τότε που για πρώτη φορά (Μάρτιος 2006) με σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών , φάνηκε…

Αφιέρωμα Μνήμης ~ Η Συμβολή του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κλήρου στην Διάσωση του Ποντιακού Ελληνισμού (γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς)

Δημοσιεύτηκε από: - 16 Μαΐου 2019 0
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΝΗΜΗΣ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Με αφορμή την θλιβερή επέτειο της γενοκτονίας…