Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Πενταλόφου-Πετρωτών 

Το δάσος Πενταλόφου-Πετρωτών αποτελεί το μοναδικό φυσικό δάσος του Βόρειου Έβρου και μοναδικό διαθέσιμο δασικό οικοσύστημα για την άσκηση των δραστηριοτήτων της δασικής αναψυχής, του οικοτουρισμού και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης εντός του Δήμου Ορεστιάδας.

  Του σχεδιαζόμενο έργο θα υποβαθμίσει ανεπανόρθωτα την ποιότητα της ζωής και τις προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας. H κλίμακα και το είδος του θα προκαλέσει στο δασικό οικοσύστημα της περιοχής επιπτώσεις που θα είναι μη αναστρέψιμες και μη θεραπεύσιμες παρόλο που το έργο χαρακτηρίζεται ως προσωρινό.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας  συντασσόμαστε με τη δράση φορέων και υπηρεσιών ενάντια στο επικείμενο έργο ως συνακόλουθο της απόφασης που ελήφθη από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) παρά τις καθολικά αρνητικές γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών και φορέων, αλλά και απόψεων που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης που αφορούσε στο συγκεκριμένο έργο.

Στηρίζουμε κάθε δράση που διατρανώνει τη θέση αυτή, όπως η δράση που διοργανώνουν: ο Σύλλογος Δρομέων Ορεστιάδας, ο Περιπατητικός & Φυσιολατρικός Όμιλος Πενταλόφου «Ο ΔΡΥΜΟΣ» και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πετρωτών «ΤΟ ΩΜΕΓΑ» που καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Απόφαση ‘Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου με τίτλο «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 45 MW στη θέση ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ στα Πετρωτά Δήμου Ορεστιάδας». 

Καλούμε τα μέλη του Συλλόγου μας και τους κατοίκους του Βορείου Έβρου να δείξουμε με την φυσική μας παρουσία ότι η φωνή της τοπικής κοινωνίας που δεν εισακούστηκε είναι δυνατή. Είναι ανάγκη να εκφραστεί και πάλι με ακόμα πιο δυναμικό τρόπο στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 και ώρα 11:00΄ στο Άγαλμα του Λιθοξόου στα Πετρωτά και τη συμβολική πεζοπορία που θα ακολουθήσει έως τον Ανεμόμυλο (1,3 χλμ).

Όλοι μαζί λέμε όχι στην εγκατάσταση αιολικού σταθμού στην Μαύρη Πέτρα (Καρακόπετρα). Λέμε όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Δάσος Πενταλόφου-Πετρωτών. Λέμε όχι στην περαιτέρω υποβάθμιση των συνθηκών της ζωής μας και των μελλοντικών γενεών. Παρά τις προσπάθειες διάλυσης του τόπου μας, έχουμε το σθένος και το ανθρώπινο δυναμικό να ανασυγκροτήσουμε τον Βόρειο Έβρο.    

 

 Για το Δ.Σ.            

O Πρόεδρος                                                     Η Γεν. Γραμματέας

Νικολαΐδης Νικόλαος                                           Μπεχτσούδη Αγγελική

 

Προηγούμενο άρθροΣαμοθράκη: Επιβολή προστίμου 500 ευρώ από την Πυροσβεστική σε πολίτη που έκαιγε ξερά χόρτα
Επόμενο άρθροΜεταξύ των 198 «απάτητων» παραλιών υπάρχουν 3 στη Σαμοθράκη (Κατάρτι, Βάτος και Γυάλι)