Από τον Σεπτέμβριο του 2018, δηλαδή τη νέα ακαδημαϊκή περίοδο, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με έδρα την Καβάλα και τμήματα στη Δράμα και στο Νομό Έβρου, θα πάψει να υφίσταται ως αυτόνομο ίδρυμα.

Τις προσεχείς ημέρες θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου, το οποίο θα δοθεί σε διαβούλευση, για την ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας!

Πρόκειται για το νέο μεγάλο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της βόρειας Ελλάδας, που θα προκύψει από τη συνένωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και των Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας (σ.σ. με έδρα τις Σέρρες) και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

 

Στην τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων των τριών ιδρυμάτων, όπως ανέφερε ο πρύτανης του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ., Δημήτριος Μπαντέκας, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018, πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για την υλοποίηση του σχεδίου ενοποίησης, αφού ρυθμίστηκαν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες, με γνώμονα τη σωστή ακαδημαϊκή λειτουργία του νέου ιδρύματος, σημείωσε ο Δ. Μπαντέκας. «Η Καβάλα κέρδισε αυτό που διεκδικούσε πολλά χρόνια, δηλαδή ένα πανεπιστήμιο», τόνισε ο πρύτανης και πρόσθεσε ότι στην πόλη της Καβάλας θα λειτουργήσουν δύο πανεπιστημιακές σχολές και ισάριθμα ερευνητικά κέντρα (ινστιτούτα). Η μεγάλη επιτυχία, συμπλήρωσε, είναι η ίδρυση της φυσικομαθηματικής σχολής, ενώ το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας θα έχει την ευχέρεια, εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες «πιστώσεις» από το Υπουργείο Παιδείας, να ιδρύσει και Τμήματα εκτός του μηχανογραφικού δελτίο, όπως το Τμήμα μηχανικών πετρελαίου και ένα τμήμα τουριστικών επαγγελμάτων.

Σε πρώτη φάση προβλέπεται η λειτουργία ενός ινστιτούτου πετρελαίου και ενός ινστιτούτου τουρισμού και φιλοξενίας, τα οποία θα έχουν μόνο ερευνητικό χαρακτήρα. Ο Δ. Μπαντέκας επεσήμανε, ακόμα, ότι η Καβάλα θα κερδίσει σε ποιότητα φοιτητών, αφού οι εισαγόμενοι στα πανεπιστημιακά τμήματα, θα χρειάζονται πολύ υψηλότερη βαθμολογία (μόρια) σε σύγκριση με τους εισακτέους στα σημερινά Τμήματα του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. Όσον αφορά τα υφιστάμενα Τμήματα, θα λειτουργήσουν για τα επόμενα τέσσερα-πέντε, έως ότου αποφοιτήσουν όλοι οι σπουδαστές τους.

Πλην του Μάκη Παπαδόπουλου, επικεφαλής του συνδυασμού «Ο Τόπος της Ζωής μας», ο οποίος χαιρέτισε την ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν, δεν έδειξαν ενθουσιασμένοι για την «επιτυχία» της διαπραγμάτευσης που έγινε μεταξύ των εκπροσώπων των ακαδημαϊκών κοινοτήτων. Μέσα από τα ερωτήματα και τις παρατηρήσεις τους, φάνηκε ο προβληματισμός για το συγκεκριμένο εγχείρημα και δεν συμμερίστηκαν την αισιοδοξία του Δ. Μπαντέκα.

Η δήμαρχος Καβάλας, επίσης, κάλεσε τον πρύτανη του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. και μελλοντικό αντιπρύτανη στο τοπικό ακαδημαϊκό συμβούλιο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, να επιδιωχθεί συνεργασία με πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Ντιουκ (Duke) που εδρεύει στην πόλη Ντάρχαμ, η οποία αδελφοποιήθηκε με τον Δήμο Καβάλας.

Θα συμμεριστούμε τον προβληματισμό των δημοτικών συμβούλων και θα σχολιάσουμε ότι ο μεγαλύτερος κερδισμένος της συνένωσης αυτής, είναι το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το ανέφερε, μάλιστα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Γραμμένος, ο οποίος χαρακτήρισε το ίδρυμα αυτό «φάντασμα» που απέκτησε «σάρκα και οστά»!

Πράγματι, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι ένα κρατικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο προσφέρει, αποκλειστικά, μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην αγγλική γλώσσα. Μετά τη συνένωση με τα δύο Τ.Ε.Ι. (Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), όπως είπε ο Δ. Μπαντέκας, θα ενισχύσει την «πελατεία» για τα προγράμματα αυτά, από τους προπτυχιακούς φοιτητές των τμημάτων που θα λειτουργούν στην Καβάλα, τη Δράμα και τις Σέρρες!

Κατά τη γνώμη μας, η συνένωση αυτή, που ήταν ιδέα του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, δεν έγινε με καθαρά ακαδημαϊκό σκοπό. Θα αναφέρουμε τον εξής προβληματισμό και επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω σχολιασμό. Αναρωτιόμαστε, γιατί ένα τμήμα με λαμπρή επαγγελματική προοπτική για τους αποφοίτους του, όπως το τμήμα μηχανικών πετρελαίου, να είναι εκτός μηχανογραφικού δελτίου στις πανελλήνιες εξετάσεις και υπό σκέψη για ίδρυση, ενώ το φυσικομαθηματικό τμήμα, το οποίο θα «βγάζει» ανέργους επιστήμονες κάθε έτος, φυσικούς όπως είπε ο δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Μουρτασάγας, ήταν προτεραιότητα για τη σημερινή διοίκηση του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ.;

Με μία «πρώτη ματιά», το εγχείρημα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας έχει τρωτά σημεία. Η μεγαλύτερη απώλεια, όμως, είναι ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, από δύο ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα συνεχίσει με ένα, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (σ.σ. με ευθύνη και των Θρακιωτών), ενώ στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν τέσσερα! Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.

www.k-tipos.gr

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθησαν 2 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες
Επόμενο άρθροΗλίας Παναγιώταρος: «Ο φράκτης του Έβρου και η σημερινή του κατάσταση»