Ταμείο Ανάκαμψης: Οι επενδύσεις άνω των 50 δισ. € που θα αλλάξουν την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στις: at 10:06
47 0

Από τα 32 δισ. του Ταμείου τα 12 δισ. θα είναι δάνεια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις – Στόχος να κινητοποιηθούν άλλα 20 με 25 δισ. ιδιωτικά κεφάλαια – Στο α’ εξάμηνο του 2021 η εκταμίευση των πρώτων €5,5 δισ.

Έτοιμη να καταθέσει στην Κομισιόν το σχέδιό της για ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων ύψους 52 δισ. ευρώ (ή 25% του ΑΕΠ) είναι η κυβέρνηση που ετοιμάζεται παράλληλα για μια σκληρή διαπραγμάτευση με στόχο την έγκρισή του, ώστε η τελική της πρόταση να υποβληθεί το ερχόμενο Φεβρουάριο και αμέσως μετά να ξεκινήσει η εκταμίευση πόρων.

Στόχος της είναι να αξιοποιηθούν τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που αναλογούν στην Ελλάδα, αλλά και να κινητοποιηθούν άλλα 20 – 25 δισ. ιδιωτικά κεφάλαια για επενδύσεις που θα γίνουν με ορίζοντα 6ετίας, υπό τη βασική προϋπόθεση φυσικά ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης γίνεται αποδεκτό από την Κομισιόν και ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες για επενδύσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο από το πακέτο των 32 δισ., τα 12 δισ. ευρώ προορίζονται για δάνεια προς τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες business του κράτους με συνέταιρο ιδιώτες, θα παραμείνουν και μετά το 2026 και τη λήξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Η πρώτη αυτή περίληψη των προτάσεων της κυβέρνησης που θα υποβληθεί αυτή την εβδομάδα εκτείνεται σε περίπου 200 σελίδες και θα δίνει μια πρώτη «γεύση» των επιλογών της κυβέρνησης για τις επενδύσεις που θα μετέχουν στο εν λόγω σχέδιο.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση – €12 δισ. σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα

Από το πακέτο των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, ποσό ύψους 12 δισ. ευρώ θα προοριστεί για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Στο σχέδιο έμφαση δίνεται έμφαση σε επενδύσεις συμβατές με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες (πχ πράσινη ανάπτυξη και ψηφιακή μετάβαση), απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή, ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτεί έως και το 50% της επένδυσης, με τον όρο ότι ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης (της τάξης του 30%) θα καλύπτεται από τραπεζικό δανεισμό (ελληνικά ή ευρωπαικά τραπεζικά ιδρύματα). Συνολικά το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις που συνολικά θα ξεπεράσουν τα 20 με 25 δισ. τα επόμενα 6 χρόνια.

Στο α’ εξάμηνο του 2021 τα πρώτα €5,5 δισ.

Το ελληνικό προσχέδιο θα τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση από τις 25 Νοεμβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ η αναλυτική αξιολόγηση θα γίνει έως τις 15 Ιανουαρίου 2021 και η τελική κατάθεσή του προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο, ώστε τον Απρίλιο ή τον Μάιο να μπορέσουν να εγκριθούν όλα στο Eurogropup ή στις Συνόδους Κορυφής.

Τα πρώτα ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης (5,5 δισ. ευρώ) εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία στο α’ εξάμηνο του 2021.
www.newmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Δημοσχάκης προς Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: “Τιμούν τις Αποκριές οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Έβρου! – “Μεταμφιέστηκαν” σε σωτήρες του Νομού με αφορμή το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου”

Δημοσιεύτηκε από: - 10 Μαρτίου 2019 0
Στην περίοδο Αποκρεών βρισκόμαστε και οι τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να… «μεταμφιεστούν» σε σωτήρες του Νομού, υψώνοντας το δάκτυλο…

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από: - 20 Ιουλίου 2020 0
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ​​ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ ΠΡΟΣ:  ​​​​ 1.​​ κ. Κολγιώνη Δημήτριο​​   ​​​​ 2.​​ κ.​​ Κιζιρίδη Γεώργιο  ​​​​ 3.​​ κ.​​ Δέλκο Βασίλειο  ​​​​ 4.​​ κ.​​ Μιχαηλίδη Χαράλαμπο  ​​​​ 5.​​ κ.​​ Λαμπάκη Ευάγγελο  ​​​​ 6.​​ κ. Γερακόπουλο Χρήστο  ​​​​ 7.​​ κ.​​ Πασσιά Γεώργιο  ​​​​ 8.​​ κ.​​ Μυτιληνό…

Υπογραφή σύμβασης έργου προϋπολογισμού 1.054.000 ευρώ από τη ΔΕΥΑ Ορεστιάδας

Δημοσιεύτηκε από: - 8 Ιουλίου 2020 0
Την Τρίτη 07/07/2020, πραγματοποιήθηκε, μεταξύ ΔΕΥΑΟ και αναδόχου εταιρείας, η υπογραφή σύμβασης του έργου «Αντικατάσταση τμήματος κεντρικού συλλεκτήριου αγωγού ακαθάρτων,…