Θ. Μαλκίδης

Τα λείψανα των στρατιωτών του 1974.…H Ελευθερία «από τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων των ιερά».

Η τελετή επίσημης παραλαβής των λειψάνων των Ελλήνων στρατιωτικών, που μετείχαν στην επιχείρηση ΝΙΚΗ 4 και επέβαιναν στο αεροσκάφος ΝΟΡΑΤΛΑΣ , που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά την 21η Ιουλίου 1974 στη Λευκωσία, αποτελεί μία ιδιαίτερη και σημαντική είδηση.

Είδηση που καθυστέρησε να αναφερθεί 42 χρόνια, για να αποκατασταθεί η ανθρώπινη και ηθική τάξη. Η αντιμετώπιση των ανθρώπων αυτών, των δικών μας ανθρώπων που στάλθηκαν στην Κύπρο για να αντιμετωπίσουν την προδοσία και την εισβολή της φασιστικής Τουρκίας, αποτελεί την χειρότερη Ύβρη του νεώτερου Ελληνισμού. Άλλωστε γνωρίζουμε στην ελληνική παράδοση και ιστορία την αξία που έχουν τα Οστά και τα Μνήματα….

Πέρα από την προδοσία, πέρα από τον δίκαιο αλλά άνισο αγώνα ενάντια στους Τούρκους εισβολείς -κατακτητές, οι άνθρωποι και τα οστά τους , για 42 χρόνια έμειναν στην αφάνεια, στο περιθώριο, αντιμετωπίζοντας την αδιαφορία των ζώντων που πήγαν να υπερασπίσουν.

Η πράξη ανεύρεσης των οστών τους και η επιστροφή τους στην Ελλάδα για να αποδοθούν στους οικείους τους αποτελεί μία οφειλόμενη πράξη των ζώντων έναντι των συγκεκριμένων κεκοιμημένων προγόνων μας. Το αδίκημα βεβαίως το Ύβρεως παραμένει, αφού  η Ελευθερία «που είναι  από τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων των ιερά», δεν έχει έρθει για την Κύπρο.
Το αντίθετο βεβαίως συμβαίνει αν αναλογιστούμε τα προτεινόμενα σχέδια περί «Λύσης» και αποδοχής των τετελεσμένων της προδοσίας και της εισβολής και κατοχής της Τουρκίας.

 

  Οι καταγόμενοι από τον Έβρο πεσόντες καταδρομείς στην Κύπρο (επιχείρηση Νίκη 4)  1974,  Χ. Χατζόπουλος και Χ. Δοιτσίδης.

ΝORATLAS 52-133 “NIKH 4”

Θύματα ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Κυβερνήτης – (Επισμηναγός) Παναγόπουλος Βασίλειος Συγκυβερνήτης – (Επισμηναγός ) Συμεωνίδης Στέργιος Ναύτιλος – (Επισμηνίας) Άνθιμος Ηλίας Ιπτάμενος Μηχανικός – (Ανθυποσμηναγός) Δάβαρης Γεώργιος.

Θύματα Καταδρομείς Α’ ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ]

ΔΕΑ(ΚΔ)Τσαμκιράνης Δημήτριος Λοχίας (ΚΔ)Καβραχωριανός Νικόλαος Λοχίας (ΚΔ)Τzιλιβάκης Στέφανος Δεκανέας (ΚΔ)Τσάκωνας Ευάγγελος Δεκανέας (ΚΔ)Χριστόπουλος Αθανάσιος Κ/Δ Αναστασόπουλος Ανδρέας Κ/Δ Γιαννακάκης Κοσμάς Κ/Δ Γιαννάκος Στέφανος Κ/Δ Γιαννόπουλος Παναγιώτης Κ/Δ Δαλαμάγκας Ηλίας Ζησιμόπουλος Κ/Δ Ηλίας Κωνσταντίνος Κ/Δ Κασιμάκης Σωτήριος Κ/Δ Κατέρος Κωνσταντίνος Κ/Δ Κουρούνης Σωτήριος Κ/Δ Λίγδης Χρήστος Κ/Δ Δοϊτσίδης Χριστόδουλος Κ/Δ Μανιάτης Σπυρίδων Κ/Δ Μονιάς Αιμίλιος Κ/Δ Μπαρώτας Κωνσταντίνος Κ/Δ Νάκος Γεώργιος Κ/Δ Πρινιανάκης Στυλιανός Κ/Δ Σιορώκος Δημήτριος Κ/Δ Σκιαδαρέσης Νικόλαος Κ/Δ Τζούρας Σωτήριος Κ/Δ Τούλης Ηλίας Κ/Δ Χατζόπουλος Χρήστος,
Προηγούμενο άρθροΝέος υπαρχηγός υποστήριξης στο Πυροσβεστικό Σώμα ο Εβρίτης, Σωτήρης Τερζούδης
Επόμενο άρθροΟ Ιερώνυμος ζητά δημοψήφισμα για χωρισμό Εκκλησίας- Κράτους