Κυριαρχούν οι αναφορές στο Προσφυγικό και την στάση των κραταιών της Γης, αλλά και η ανάγκη αγάπης και προσφοράς προς τον πλησίον.

 

Κριτικά έναντι των ισχυρών της γης, καλώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν τέλος «στον θρήνο και την αγωνία των θυμάτων στις εμπόλεμες περιοχές», αναφέρεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην πασχαλινή «Πατριαρχική Απόδειξη», όπου σημειώνει ότι οι πολιτικοί, πνευματικοί και εκκλησιαστικοί ταγοί έχουν καθήκον και χρέος αγάπης να κάνουν ότι μπορούν να την αντιμετώπιση ή καλύτερα την αποφυγή των έκρυθμων καταστάσεων.

Ο κ. Βαρθολομαίος στέλνει προς όλους μήνυμα αγάπης και προσφοράς προς τον χειμαζόμενο συνάνθρωπο, ιδίως δε όλους εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες και τις πατρίδες τους λόγω των πολέμων, δημιουργώντας το τεράστιο προσφυγικό ρεύμα προς την Ευρώπη.

«Η Εκκλησία κηρύττει συνδιαλλαγήν, συμφιλίωσιν και ειρήνην» τονίζει στο Αναστάσιμο Μήνυμά του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης.

Ο κ. Θεόφιλος συμπληρώνει ότι «η Εκκλησία θεραπεύει, τα τραύματα του ανθρώπου, αγιάζει και σώζει αυτόν, παραμυθεί αυτόν πνευματικώς  και ανακουφίζει υλικώς, μοιράζεται τον άρτον αυτής μετά των πτωχών και ενδεών και συμπαρίσταται εμπράκτως εις ναυαγούς, πρόσφυγας και  εις τα θύματα της βίας και της τρομοκρατίας».

«Η αδιαφορία για την ψυχή μας, για την πνοή αυτή του Θεού μέσα στην χωμάτινη φύση μας, πυροδοτεί την αστάθεια και την ανασφάλεια που καθημερινά βιώνουμε», τονίζει στο μήνυμά του για το Πάσχα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάπας πάσης Αφρικής.  

Όπως τονίζει ο κ. Θεόδωρος, «με δυο λόγια θα μέναμε εν Χριστώ, γιατί θα μέναμε στο εμείς. Όμως στη θέση του εμείς, βάλαμε το εγώ. Κάναμε την Αποκάλυψη θρησκεία και την πίστη αγώνα για την ατομική μας σωτηρία. Αντί να μοιραστούμε, να αγαπήσουμε και να κοινωνήσουμε τον πόνο του άλλου, αδιαφορήσαμε για την αδικία του άλλου και ανεχτήκαμε την υποκρισία των πολλών. Περιορίσαμε το θέλημα του Θεού στις ατομικές μας σχέσεις μαζί Του και δεν το απλώσαμε σ’ ολάκερη τη ζωή μας στην κοινωνία των ανθρώπων».

«Το φετινό Πάσχα ας γίνει η έξοδος από τον φόβο και την απόγνωση προς την ελπίδα και την αγαπητική δημιουργικότητα, από την υποκρισία στην αλήθεια», προτρέπει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Ο κ. Ιερώνυμος απηύθυνε έκκληση στους πιστούς να είναι αισιόδοξοι και ευχήθηκε «να γίνει με την λαμπροφόρο Ανάσταση του Χριστού μας, το φετινό Πάσχα, για όλους μας, μια έξοδος από τον ατομισμό στην κοινωνία της αγάπης, από το ‘’εγώ’’ στο ‘’εμείς’’, από τις ποικίλες φανερώσεις του θανάτου στην εμπειρία της αναστημένης ζωής».

«Η πίστη στην Aνάσταση του Xριστού και τις διαχρονικές και παγκόσμιες συνέπειές της, προσφέρει φως και δύναμη για έξοδο από την πνευματική νωθρότητα και αποκαρδίωση. Αποδεχόμενος ο Χριστός εκουσίως την ταπείνωση του Πάθους, συνέτριψε τη δυναστεία της δαιμονικής εξουσίας που στηρίζεται στην αλαζονεία και την ιδιοτέλεια» τονίζει στο μήνυμά του για το Πάσχα ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας.

Όπως σημειώνει ο κ. Αναστάσιος «το Πάσχα μας καλεί σε μια πολυδιάστατη έξοδο: από την απογοήτευση που δημιουργεί η ανέχεια, τα οικονομικά αδιέξοδα, οι αναταραχές στην περιοχή μας, η σύγχυση και η αμηχανία που προκαλούν τα προσφυγικά κύματα και οι συνέπειές τους. Έξοδο από την απογοήτευση που συσσωρεύουν η πίκρα της αδικίας, της συκοφαντίας, το παράπονο και η αγανάκτηση από την αχαριστία αυτών που ευεργετήσαμε ή και από την προδοσία αυτών που αγαπήσαμε. Έξοδο από την απογοήτευση που φέρνει η κάμψη της υγείας, ο πόνος της ασθένειας ή ο μόνιμος αποχωρισμός συγγενών και φίλων. Έξοδο από την απογοήτευση που δημιουργούν τα λάθη, οι πτώσεις, οι αμαρτίες , οι αποτυχίες μας».

«Ανάσταση είναι η έξοδος από κάθε μορφής δουλεία στην ελευθερία, έξοδος από τον μέγιστο εχθρό θάνατο στην ανέσπερη ζωή» τονίζει στο Πασχαλινό Μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Δημήτριος.

www.antenna.gr

Προηγούμενο άρθροΤριεθνές Πρωτάθλημα Kick Boxing «APOLLON CUP» την Κυριακή 8 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΔείτε την υποδοχή του Αγίου Φωτός στην Αλεξανδρούπολη