ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ – ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ –ΦΕΡΩΝ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: “Τα event δεν σώζουν τους μικρούς εμπόρους…”

Δημοσιεύτηκε στις: at 8 Αυγούστου 2019
615 0

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ –ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ –ΦΕΡΩΝ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

Αριθμ. Απόφ. Πρωτοδικείου Αλεξ/πολης 100/30-4-2004 Βιβλ. Σωμ.13/1-6-2004

Τηλ. 6973777647, email: somatioalexpolis@gmail.com

 

07-8-2019

 

Το Σωματείο μας, με αφορμή τη “λευκή νύχτα” που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας, ενημερώνει και καλεί τους συνάδελφους εμποροϋπαλλήλους να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα μεσάνυχτα, διότι δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Κανένας εμποροϋπάλληλος δεν υποχρεώνεται από κανένα νόμο να δουλέψει πέραν του κανονικού ωραρίου του. Καλούμε τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο, να μην αισθάνονται μόνοι.

Η παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, με όποια μορφή, δίνει επιχειρήματα στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου να επιζητούν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Μια εξέλιξη που δεν έχει να προσφέρει τίποτε σε μας τους εργαζόμενους, αφού μας αφαιρεί ακόμη περισσότερα δικαιώματα, περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτουμε για μας και τις οικογένειές μας, καθώς επίσης μεγαλώνει τον όγκο των απλήρωτων και ανασφάλιστων επιπλέον ωρών εργασίας.

Αποτελεί βασική επιδίωξη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδων του εμπορίου – και όχι μόνο – η πλήρης διάλυση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Κάνουν τα πάντα για να καταργηθεί κάθε “εμπόδιο”, όπως ονομάζουν τα δικαιώματά μας, στην ανταγωνιστικότητα και την αύξηση της κερδοφορίας τους. Για αυτό προσπαθούν να καταργήσουν με κάθε τρόπο την κυριακάτικη αργία και το ωράριο καταστημάτων.

Όλοι αυτοί που μιλάνε για “γιορτή” και “ξεχωριστή νύχτα” (εμπορικός σύλλογος, Δήμος, Περιφέρεια, αστικά κόμματα, κυβερνήσεις) σφυρίζουν αδιάφορα στην ένταση της εκμετάλλευσης και την πλήρη καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, ακόμα και των λίγων νόμιμων υποχρεώσεων που έχουν πια οι εργοδότες. Τους θυμίζουμε ότι πέρυσι:

 

  • Καμία θέση εργασίας δεν προέκυψε από τέτοιες δραστηριότητες επέκτασης του ωραρίου, απλά εντατικοποιήθηκε η δουλειά για τους υπαλλήλους.

 

  • Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις δεν δήλωσαν ούτε πλήρωσαν υπερωρίες για τις επιπλέον ώρες.
  • Σε πολλές περιπτώσεις δεν δόθηκε η νόμιμη προσαύξηση 25% για νυχτερινή εργασία, δηλ. μετά τις 22:00 το βράδυ.
  • Καταστρατηγήθηκε ο νόμος για την υποχρεωτική ημερήσια ανάπαυση τουλάχιστον 11 συνεχόμενων ωρών, αφού πολλοί εργαζόμενοι δούλεψαν έως και τη 01:30 το βράδυ και επέστρεψαν την άλλη μέρα στη δουλειά από τις 07:00 ή τις 07:30 για να συμμαζέψουν το μαγαζί πριν ανοίξει.

 

 

Αυτά είναι λίγα από τα παραδείγματα της “γιορτής” για πολλούς εργαζόμενους, που φυσικά στερούνται και του δικαιώματος να διασκεδάσουν και αυτοί με την οικογένειά τους σε εκδηλώσεις που πληρώνουν και οι ίδιοι – για να μην ξεχνιόμαστε –  μέσα από τα δημοτικά τέλη!

Πρόκειται για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας που και πέρυσι είχαμε επισημάνει στην Επιθεώρηση Εργασίας, την οποία καλούμε φέτος να παρέμβει έγκαιρα και να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους.

Τα event δεν σώζουν τους μικρούς εμπόρους.

Όσα event τέτοιου τύπου και αν κάνουν οι μικροί έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι, όχι μόνο δεν σώζονται, αλλά αντίθετα ανοίγουν κερκόπορτες για νέα χειρότερα μέτρα εις βάρος τους.Για το ότι στα εμπορικά καταστήματα μειώνεται ο αριθμός των πελατών δεν φταίει ότι δεν αρκεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά ότι οι τσέπες του κόσμου είναι άδειες από λεφτά και προσπαθούν να ικανοποιήσουν κύρια τις βασικές τους ανάγκες. Το ίδιο κάνουν και οι καταστηματάρχες που προσπαθούν να σώσουν το κατάστημά τους και να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Για αυτήν τη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε όλοι μας, φταίει η αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Τους καλούμε να προβληματιστούν για τη δράση του Εμπορικού Συλλόγου. Δίνει όλη του την ενέργεια για τέτοια ζητήματα αλλά που είναι στα πραγματικά προβλήματα; Γιατί δεν οργανώνει την πάλη των μικρών εμπόρων για το τέλος επιτηδεύματος, την προκαταβολή φόρου, τη γενικότερη φοροληστεία, τα ζητήματα με τον ΟΑΕΕ (ΕΦΚΑ), τη διάλυση των δημόσιων δομών υγείας, τον ΕΝΦΙΑ και τόσα άλλα, που πραγματικά βάζουν λουκέτο στα μικρομάγαζα; Τους καλούμε να σκεφτούν αν η γραμμή του Συλλόγου τους εξυπηρετεί τελικά τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους ή τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Εμείς εμμένουμε στη θέση μας για 40ωρο – 5ήμερο – 8ωρο, με καμιά απελευθέρωση του ωραρίου. Παλεύουμε για ανάκτηση των απωλειών που είχαμε τα τελευταία χρόνια, για μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Θεωρούμε φυσικούς μας συμμάχους τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους και γι’ αυτό τους λέμε ότι μπορούν να οργανώσουν όσες γιορτές θέλουν και μπορούν, μέρα ή νύχτα στην πόλη, αλλά όχι με τα καταστήματα ανοιχτά. Αυτή τους η πρόθεση για ανοιχτά καταστήματα και τη νύχτα επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη θέση των εργαζομένων, αλλά τελικά και τη δική τους θέση.

Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δυναμώσει το κοινό μέτωπο αγώνα των υπαλλήλων με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν λέμε όλη την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες και να γινόμαστε οι ίδιοι φορείς αξιοποίησης της απελευθέρωσης του ωραρίου, αλλά να παλέψουμε ενάντια στα χαράτσια, τον ΕΝΦΙΑ και τη φοροληστεία, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής-αργίας, για δουλειά και ζωή με πλήρη δικαιώματα, μέσα από τους συλλόγους και τα σωματεία μας.

 

Το Δ.Σ.

Σχετικά άρθρα

Εθελοντική αιμοδοσία και συλλογή δείγματος μυελού των οστών στο Πολιτιστικό πολύκεντρο Νέας Ορεστιάδας

Δημοσιεύτηκε από: - 28 Ιουλίου 2017 0
Ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Νέας Ορεστιάδας «Άγιος Παντελεήμων ο Ιαματικός» διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία και δειγματοληψία μυελού των οστών, την Τρίτη…

Το 14ο Συνέδριο Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος  θα φιλοξενήσει στην Αλεξανδρούπολη το Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης από 8 έως 10 Νοεμβρίου 2019

Δημοσιεύτηκε από: - 7 Νοεμβρίου 2019 0
Το 14ο Συνέδριο Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος  θα φιλοξενήσει στην Αλεξανδρούπολη το Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης από 8 έως 10 Νοεμβρίου…