Τα φοβερά αποτυπώματα της πρωτόγονης τουρκικής αγριότητας μεταδίδει από το πρωί, σε εικόνες από την μισο-ερειπωμένη κουρδική πόλη Τζίζρε, ρεπορτάζ Βρετανού ανταποκριτή του διεθνούς ρωσικού δικτύου Ρ.Τ., στα συνεχή ειδησεογραφικά δελτία του.

Εικόνες καπνισμένων ερειπίων από τους βομβαρδισμούς και αφηγήσεις μαρτύρων για την ομαδική σφαγή πολλών δεκάδων γυναικοπαίδων εγκλείστων σε υπόγεια, τους οποίους ο στρατός του Ερντογάν επυρπόλησε και αποκεφάλισε.

Περιφερόμενος στις εστίες της θηριωδίας, ο δημοσιογράφος Γουίλλιαμ Χουάϊτμαν, με αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος με την επιγραφή ΤΥΠΟΣ, αναφέρει ότι κάτω από τα μπάζα του ερειπίου που επισκέπτεται αναδύεται ισχυρή οσμή, προφανώς από πτώματα που δεν έχουν ανασυρθεί.

Ο εκφωνητής του δελτίου του ΡΤ, που μεταδίδει στα αγγλικά, Ισπανικά και αραβικά, αναφέρει ότι αντίγραφα της ταινίας του ρεπορτάζ επιδόθηκαν ήδη στην «Εποπτεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, στην Διεθνή Αμνηστία και στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Πληροφορίες ότι ο τουρκικός στρατός σφαγιάζει εκατοντάδες αμάχους που έχουν καταφύγει στα υπόγεια του Τζίζρε, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, πρωτοεμφανίσθηκαν τον Φεβρουάριο. Αναφέρθηκε τότε ότι σε ένα υπόγειο πυρπολήθηκαν 150 άτομα.

Αυτή την καταγγελία έκανε συγκεκριμένα στο ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ ο Τούρκος βουλευτής Feleknas Uca, του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος. Ανέφερε ότι αυτοί και άλλοι παγιδευμένοι Κούρδοι πολίτες είχαν αποκλεισθεί από πρόσβαση σε τρόφιμα και φαρμακευτικά είδη. Αλλά μέχρι τώρα αυτές οι καταγγελίες για τουρκικές θηριωδίες δεν μπορούσαν να τεκμηριωθούν με αυτοψία.

Ο Χουάϊτμαν βρήκε μάρτυρες που επέζησαν και μπόρεσαν να τον οδηγήσουν στους τόπους των σφαγών και να του περιγράψουν φρικώδεις λεπτομέρειες των συμβάντων.
« Δεν θα το ευχόμουν για κανέναν να του συμβεί. Ο Ερντογάν κατάστρεψε τον κόσμο μας. Μας έκαψε», είπε μια γυναίκα, ενώ έδειχνε κηλίδες αίματος πάνω στα μπάζα του ερειπίου. « Τρακόσια, τετρακόσια, ίσως πεντακόσια άτομα. ΄Ηταν γέροι, γυναίκες και παιδιά –μερικά μέχρι 10 χρόνων. Σκότωσαν μια γυναίκα ετοιμόγεννη», συνέχισε η ηλικιωμένη Κούρδισα. «Εδώ ζούσαν γυναίκες και παιδιά. Ο Ερντογάν τους σκότωσε όλους, με βαρύ πυροβολικό, το γκρέμισε το σπίτι», πρόσθεσε.

« Λένε –συνέχισε- πως πολεμάνε τους τρομοκράτες. Που είναι οι τρομοκράτες; ΄Ολοι απλοί άνθρωποι ήτανε…»

Καθώς επισκεπτόταν τα ερείπια, ο Χουάϊτμαν ανέφερε ισχυρή οσμή πτωμάτων. Αυτό τον οδήγησε σε μια άλλη μακάβρια ανακάλυψη – ένα ερείπιο το υπόγειο του οποίου είχε χρησιμοποιηθεί ως ομαδικός τάφος.

56e24fadc36188ec478b4586

Σε ένα από τα κτίρια σαράντα έως πενήντα άνθρωποι είχαν καεί ζωντανοί, κατά τη μαρτυρία μιας κατοίκου της περιοχής. Και επιπλέον τα περισσότερα από τα θύματα φαίνεται να αποκεφαλίσθηκαν εν ψυχρώ από τους Τούρκους στρατιώτες, ανέφερε: «Τους έκαψαν όλους. Όταν μπήκαμε στο υπόγειο, βρήκαμε τα σώματά τους αποκεφαλισμένα. Τους έκαψαν και τους έκοψαν τα κεφάλια.»

56e25011c36188234a8b457b

Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο επέδωσε αντίγραφα της ταινίας του ρεπορτάζ στις διεθνείς οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με το ερώτημα εάν σκοπεύουν να ερευνήσουν τις καταγγελίες για τις τουρκικές αγριότητες και εάν πρόκειται να εκδώσουν σχετική ανακοίνωση.

56e26625c36188f53e8b4581

(Οι τελευταίες τουρκικές πολιτιστικές επιδόσεις που περιγράφει το ρεπορτάζ καλύφθηκαν με πέπλο σεμνοτυφίας στα Δυτικά ΜΜΕ και κηρύχθηκαν σε άγνοια από τις κυβερνητικές κεφαλές της ΕΕ στη διάσκεψή τους με τον Τούρκο πρωθυπουργό, όσο βέβαια και στις διαχύσεις -με τριαντάφυλλα και αναμνηστικές φωτογραφίες- των Τσίπρα, Νταβούτογλου στη Σμύρνη.)

Ανοικτή επιστολή με τις υπογραφές χιλίων Τούρκων διανοουμένων, οι οποίοι καλούσαν σε «κατάπαυση των εχθροπραξιών» και διαπραγματεύσεις για ειρήνευση , που είχε δημοσιευθεί προ αρκετών εβδομάδων, κινεί τώρα σε διώξεις των καθηγητών και καλλιτεχνών που υπέγραψαν, με την κατηγορία της υποκίνησης σε ανατρεπτική δράση εναντίον του κράτους, ανέφερε το δελτίο του Ρ.Τ.

http://ithesis.gr

Προηγούμενο άρθροΗ διγλωσσία του Βερολίνου στο προσφυγικό και η Ελλάδα του Δ.Μακροδημοπουλου
Επόμενο άρθρο«ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ» … Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΥΒΡΙΣ του Θ.Μαλκιδη