Η ρωσική πρεσβεία παρέδωσε το μήνυμα του Ρώσου ΥΠΕΞ, Λαβρόφ, στον Νίκο Δένδια.

Η επιστολή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προς τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια παραδόθηκε σήμερα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως ανακοίνωσε η Ρωσική πρεσβεία.

Μπορεί παρόμοια επιστολή να στάλθηκε σε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ, αλλά έχει ειδική σημασία για την χώρα μας. Το γεγονός μάλιστα ότι η συγκεκριμένη επικοινωνία έχει την μορφή αιτήματος, της προσδίδει τα χαρακτηριστικά τελεσιγράφου.

Γιατί αφορά άμεσα την Ελλάδα; Διότι τα θέματα εγγύησης ασφαλείας που θέτει, «φωτογραφίζουν» τόσο την Αλεξανδρούπολη όσο και τη Σούδα.

«Σήμερα, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, στέλνουμε επίσημο αίτημα στους συναδέλφους μας στη Συμμαχία και στις χώρες του ΟΑΣΕ, καλώντας τους να εξηγήσουν πώς σκοπεύουν να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να μην ενισχύσουν την ασφάλειά τους εις βάρος της ασφάλειας των άλλων. Εάν δεν προτίθενται να το πράξουν, εξηγήστε γιατί όχι. Αυτό θα αποτελέσει βασικό ζήτημα για τον καθορισμό των περαιτέρω προτάσεών μας, τις οποίες θα αναφέρουμε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν». Έτσι περιέγραψε ο Σεργκέι Λαβρόφ την συγκεκριμένη ενέργεια, μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Είχε προηγηθεί μάλιστα προσωπική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την οποία ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για την χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως διαμετακομιστικού κέντρου στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ με κατεύθυνση την Ουκρανία.

Το γεγονός αυτό, συνιστά απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας. Το περιεχόμενο της «αίτησης», όπως περιγράφεται από τον Λαβρόφ, απαιτεί σύντομα μία απάντηση από την Ελληνική πλευρά για το τι προτίθεται να πράξει. Με απλά λόγια, εάν η Ελλάδα δεν εγγυηθεί ότι θα απαγορεύσει την διέλευση πολεμικού υλικού αλλά και στρατιωτικών δυνάμεων με τελικό προορισμό τέτοιο, που μπορεί να θεωρηθεί απειλή από την Ρωσία, τότε η Ελλάδα θα αποτελεί απειλή για την Μόσχα.

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν παίρνει την απαιτούμενη δημοσιότητα, είναι ένα ανησυχητικό στοιχείο. Η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει πολύ προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της.

Πηγή: newsbreak.gr

Προηγούμενο άρθροΗ εορτή της Υπαπαντής του Ιησού Χριστού στην Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως
Επόμενο άρθροΕυάγγελος Μυτιληνός “Αισθήματα ντροπής προκαλεί η εικόνα στο Β’ νεκροταφείο της Αλεξανδρούπολης”