Την πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία σχεδιάζει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε στις: at 10:34
485 0

Η δημιουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση γεωθερμίας, στην Ελλάδα, είναι ο επόμενος στόχος του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μετά την κατασκευή παραγωγικής γεωθερμικής γεώτρησης βάθους 500 μέτρων στην Τραϊανούπολη, για εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου χαμηλής ενθαλπίας (χαμηλής θερμοκρασίας έως 90 βαθμούς Κελσίου).

«Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαστε σε διάλογο με το υπουργείο Ενέργειας και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, διεκδικώντας να μας επιτρέψουν να προσπαθήσουμε για το πρώτο πιλοτικό έργο μικρής ηλεκτροπαραγωγής  με χρήση γεωθερμίας στη χώρα. Να μας δοθεί το δικαίωμα γεώτρησης ενός χιλιομέτρου, βάθος στο οποίο η θερμοκρασία αγγίζει τους 130-140 βαθμούς Κελσίου, ικανή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Ενέργειας Γιάννης Φαλέκας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση της ελληνικής πολιτείας.

Υποστηρίζει ότι «δεν είναι υπερβολικό αυτό το οποίο προσπαθούμε βήμα-βήμα, αλλά πολύ πραγματικό» και διευκρινίζει ότι σκοπός της δημοτικής αρχής είναι  «να καταλήξουμε σε μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης να είναι παραγωγός ενέργειας για τις καταναλώσεις του, δεδομένου ότι δεν μας ενδιαφέρει τόσο το εμπορικό κομμάτι πώλησης της ενέργειας όσο η ιδιοκατανάλωση και φυσικά  με την  απορριπτόμενη θερμική ενέργεια (της εν λόγω μονάδας  ηλεκτροπαραγωγής), να θερμάνουμε, σε πρώτη φάση,  τα χωριά στην Τραϊανούπολη, που μπορούν να θερμανθούν όλα».

Σημειώνει πως πρόκειται για έργο που «δεν θα επηρεάσει τον εθνικό κορμό γιατί μιλάμε για μικρή παραγωγή και όχι για τεράστια μεγέθη, άρα επηρεάζει τις τοπικές κοινωνίες» και το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα. «Με ποσά μέχρι και 30 εκ. ευρώ, μπορείς να στήσεις μία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, μικρή μεν αλλά πολύ σημαντική στην τοπική κοινωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τροχοπέδη στην ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Φαλέκα, το υφιστάμενο «απαρχαιωμένο νομικό σύστημα που υπάρχει στη χώρα». «Αν η ελληνική πολιτεία θεσμοθετήσει ή επιτρέψει ευέλικτα σχήματα για τοπική ανάπτυξη γεωθερμικά, πιστεύω ότι θα μας λύσει τα χέρια και θα μπορέσουμε να το κάνουμε»,  καταλήγει ο αντιδήμαρχος Ενέργειας.
Τέλος ο κ. Φαλέκας, αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ισλανδία, χώρα που διαθέτει πολύτιμη, για το νέο εγχείρημα του Δήμου, τεχνογνωσία.

«Τετραμελής αποστολή του Δήμου επισκεφθήκαμε το Ρέικιαβικ όπου συναντηθήκαμε με στελέχη του υπουργείου Ενέργειας της Ισλανδίας. Έχουμε πλέον επίσημη συνεργασία και τους επόμενους μήνες πιστεύω ότι θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη και Τραϊανούπολη ολιγομελή αποστολή Ισλανδών επιστημόνων… Χρειαζόμαστε τη συνεργασία και την τεχνογνωσία τους. Όταν κάνεις τέτοια εγχειρήματα δεν μπορείς να κάνεις πειραματισμούς» υπογραμμίζει ο κ. Φαλέκας.

Λ.Π.

www.amna.gr

Σχετικά άρθρα

Δωρεά φωτεινών πληροφοριακών πινακίδων και εξοπλισμού σήμανσης από τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από: - 12 Δεκεμβρίου 2016 0
Δωρέα του Εμπορικού Συλλογου Αλεξανδρούπολης αξίας 3.500 € (που περιελάμβανε επαναδημιουργία καλουπιών, προμήθεια και εγκατάσταση φωτεινών πληροφοριακών πινακίδων και εξοπλισμού…

Ένα όμορφο ταξίδι στη μουσική μας παράδοση πραγματοποιήθηκε στο 7ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Συνάντηση στο Φλοίσβο»

Δημοσιεύτηκε από: - 8 Σεπτεμβρίου 2021 0
Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (ΕΠΟΦΕ) διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης 7 Σεπτεμβρίου , το 7ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Συνάντηση στο Φλοίσβο»,…

Αγιασμός νέας κατηχητικής περιόδου  και ομιλία Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Ανθίμου

Δημοσιεύτηκε από: - 3 Οκτωβρίου 2019 0
Tην ερχόμενη Κυριακή 6 Οκτωβρίου, αρχίζει επίσημα η εφετινή κατηχητική περίοδος της Εκκλησίας μας, προκειμένου όσοι από εμάς είμαστε πρόθυμοι, να…