Συνεχή πρόοδο σημειώνει η Περιφέρεια ΑΜΘ στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Σύσκεψη του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ

Την 3η θέση ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες της χώρας διατηρεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 σε απόλυτα νούμερα, με δαπάνες (τελικές πληρωμές) που φτάνουν τα 398.946.268 €. Τους τρεις τελευταίους μήνες μάλιστα πέτυχε τις περισσότερες δαπάνες μεταξύ των 13 Περιφερειών.

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια ΑΜΘ βελτιώνει τη θέση της στο ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ και βρίσκεται πλέον στην 5η θέση από την 8η που βρισκόταν στο τέλος του 2022. Συγκεκριμένα, το ποσοστό απορρόφησης που επιτυγχάνει η Περιφέρεια ΑΜΘ στις 31 Μαρτίου 2023 ανέρχεται στο 87,27%, από 82,96% που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2022. 

Παράλληλα με το τρέχον ΕΣΠΑ, υψηλή απόδοση καταγράφει η Περιφέρεια ΑΜΘ και στην ενεργοποίηση προσκλήσεων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027. Συγκεκριμένα, έχει προχωρήσει στην έκδοση 8 νέων προσκλήσεων προϋπολογισμού 118.916.666 €, ποσό που την κατατάσσει στη 2η θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας.

Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2023 του Υπουργείου Επενδύσεων και Ανάπτυξης, τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος με τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη» κ. Παναγιώτη Κουδουμάκη και τους Προϊσταμένους των Μονάδων της Υπηρεσίας, στα γραφεία της Υπηρεσίας στην Κομοτηνή.

Πέρα από την παρουσίαση και εξέταση των στοιχείων του Υπουργείου, στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης η πραγματοποίηση επισκέψεων και θεματικών συναντήσεων σε όλους τους Δήμους και στους φορείς που υλοποιούν έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, με σκοπό την επιτάχυνση της απορρόφησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ και το σχεδιασμό νέων έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Αποφασίστηκε επίσης:

  • Εκπόνηση μελετών για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Τουρισμού – Πολιτισμού της «Εγνατίας Οδού».
  • Εκπόνηση μελετών για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) της «Οροσειράς Ροδόπης και Ποταμού Νέστου».
  • Εκπόνηση Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜΘ για την περίοδο 2021-2027.
Προηγούμενο άρθροΑναστάσιος Δημοσχάκης: “Δεν είναι ένας απλός φράχτης… Είναι τεχνητό αποτρεπτικό εμπόδιο, στον Έβρο”
Επόμενο άρθροΜαρία Γιαλαμά: “Αν νομίζουν κάποιοι ότι με ένα φράχτη θα λύσουν την λαθρομετανάστευση… κάνουν λάθος”