Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ: “Επικίνδυνα δεν είναι τα καιρικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική τους”

Δημοσιεύτηκε στις: at 07:16
381 0

Τις ευθύνες των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης αναδεικνύει η Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ για τις νέες πλημμύρες στον Έβρο και την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά ο εφιάλτης των πλημμυρών ξαναχτυπά τις παρέβριες περιοχές, τις κοιλάδες του Άρδα και του Ερυθροπόταμου, με τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες, υποδομές, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά δίκτυα, οδοποιία κλπ. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο νομός μας παραμένει ανοχύρωτος μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα. Η αντιπλημμυρική του θωράκιση είναι ανεπαρκής. Σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε στις δεκαετίες του 1950 και 1960 με τις δυνατότητες και τα μέσα εκείνης της εποχής και από τότε μόνο μπαλώματα. Τα δε αποστραγγιστικά δίκτυα παραμένουν για δεκαετίες ακαθάριστα.

Την κύρια ευθύνη γι’ αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση δεν έχουν τα καιρικά φαινόμενα, άλλωστε ο φετινός χειμώνας ήταν ήπιος, αλλά η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και τώρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μια πολιτική δραστικής μείωσης των δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα. Άλλωστε οι επιλογές της ΕΕ, που με ευλάβεια υποστηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δεν κινούνται στην κατεύθυνση ανάπτυξης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αντίθετα η ΕΕ με την πολιτική της επιδιώκει τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς, γι’ αυτό και έργα όπως αρδευτικά, φράγματα, αντιπλημμυρικά κλπ. κρίνονται μη επιλέξιμα.

Μεγάλες είναι διαχρονικά και οι ευθύνες των στελεχών τους στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση που από τη μια στηρίζουν τις αντιαγροτικές πολιτικές και από την άλλη κλαψουρίζουν για τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Οφείλουν να απαντήσουν γιατί η αρμόδια υπηρεσία (ΕΔΥΕ) είναι υπό διάλυση; Γιατί οι κοίτες των ποταμών για δεκαετίες είναι ακαθάριστες; Γιατί τα αποστραγγιστικά δίκτυα είναι επίσης ακαθάριστα για δεκαετίες εμποδίζοντας κυριολεκτικά την απορροή των υδάτων;

Η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και μαζί με τη διεκδίκηση της αποκατάστασης των όποιων καταστροφών, την άμεση εκτίμηση των ζημιών και την πλήρη, καθολική και έγκαιρη απόδοση των αποζημιώσεων, να συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των αστικών κομμάτων της χώρας μας και να απαιτήσουν άλλη πολιτική.

Η διέξοδος βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων με:

  • Τη δημιουργία δημόσιου φορέα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας και του νομού μας.
  • Την ανάπτυξη συνεργασίας με Βουλγαρία και Τουρκία για τη διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Έβρου και του Άρδα.
  • Το σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, τη λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα.
  • Τη συνολική διαχείριση των λεκανών απορροής και των προβλημάτων που δημιουργούν οι χείμαρροι.
  • Ένα νέο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για ένα κρατικό κοινωνικό σύστημα προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας, που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο αγροτικό κεφάλαιο.

Απαιτούμε άμεσα:

  • Την άμεση αποζημίωση κάθε ζημιάς, άσχετα αν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
  • Πλήρη αποζημίωση της φυτικής παραγωγής, ζωικού και φυτικού κεφαλαίου».

Σχετικά άρθρα

Το πρώτο διήμερο της συμμετοχής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 

Δημοσιεύτηκε από: - 11 Σεπτεμβρίου 2019 0
Με πολύ ενδιαφέρον από το κοινό που επισκέφθηκε την Έκθεση, με σημαντικούς επισκέπτες και σε κλίμα αισιοδοξίας κύλησε το πρώτο…

Με τον πρόεδρο της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου

Δημοσιεύτηκε από: - 11 Αυγούστου 2019 0
Με τον πρόεδρο της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαναβεβαίωσε…

Σπύρος Δέδογλου: “Η διαχείριση του προσφυγικού στον Έβρο γίνεται με όρους επικοινωνίας – Η μη καταγραφή δεν σημαίνει και μη αύξηση τον ροών”

Δημοσιεύτηκε από: - 27 Δεκεμβρίου 2019 0
Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί, ο συντονιστής της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου κ. Σπύρος Δέδογλου αναφέρει: Η διαχείριση του προσφυγικού στον Έβρο γίνεται…