Τον Οκτώβριο η τελική απόφαση για το FSRU Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε στις: at 17:53
84 0

Με την λήψη της απόφασης ένταξης του FSRU Αλεξανδρούπολης στο ΕΣΠΑ εντός του μήνα, η τελική επενδυτική απόφαση (FID) για το σημαντικό αυτό έργο αναμένεται να ληφθεί τον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, η  χρηματοδότηση το σταθμού θα προέλθει από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Καινοτομία-ΕΠΑνΕΚ»  (ΕΠ ΕΠΑνΕΚ), ενώ έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που αφορά στο Κώδικα Διαχείρισης του Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ.

Πρόκειται για ένα έργο που έχει ενταχθεί εδώ και χρόνια στο Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PCI – Project of Common Interest) καθώς θα συμβάλλει σημαντικά στη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού ανεφοδιασμού τόσο για τα Βαλκάνια όσο και για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας έτσι την ενεργειακή ασφάλεια και αυξάνοντας τον ανταγωνισμό καθώς προωθεί τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου (Gas Hub).

Να υπενθυμίσουμε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τη χρηματοδότησή του από το Ελληνικό Δημόσιο με 166,7 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο Ιούνιο, γεγονός και το οποίο αποτελεί σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του έργου.

Το έργο και οι μέτοχοι

Το έργο αφορά στη  πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης («FSRU») του νέου τερματικού σταθμού θα εγκατασταθεί σε απόσταση περίπου 17,6 km από την Αλεξανδρούπολη στη Βόρεια Ελλάδα, σε υπεράκτια απόσταση περίπου 10 km από την πλησιέστερη ακτή. Η FSRU θα έχει συνολική δυναμικότητα παράδοσης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων/bcm ετησίως. Τα υποθαλάσσια και χερσαία τμήματα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, μήκους 24 km και 4 km αντίστοιχα, θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο από την πλωτή μονάδα στο ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου. Το σημείο σύνδεσης του αγωγού θα είναι το τμήμα Κήποι-Κομοτηνή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας («ΕΣΦΑ»), σε νέο σημείο εισόδου από το οποίο το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από την πλωτή μονάδα στο ΕΣΦΑ.

Οι μέτοχοι στη Gastrade, η οποία και θα κατασκευάσει το έργο με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023 είναι οι Όμιλος Κοπελούζου, GasLog Cyprus Investments Ltd, ΔΕΠΑ Εμπορίας, Bulgartransgaz EAD, και ο ΔΕΣΦΑ, για τον οποίο και αναμένεται η τυπική έγκριση της συμμετοχής του στο σχήμα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Πηγή: ypodomes.com

Σχετικά άρθρα

Επίσκεψη του υποψήφιου Δημάρχου Παύλου Μιχαηλίδη, στον εμπορικό σύλλογο Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από: - 27 Δεκεμβρίου 2018 0
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Παύλος Α. Μιχαηλίδης και στελέχη του συνδυασμού της δημοτικής παράταξης “ΑΝΑ.Σ.Α”, επισκέφθηκαν τον Εμπορικό σύλλογο της Αλεξανδρούπολης.…

ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ FACEBOOK – Το Διδυμότειχο ανήκει (και θα ανήκει) στην Ελλάδα και δεν πρόκειται να αλλάξει χώρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (του Ευάγγελου Σ. Σοβαρά)

Δημοσιεύτηκε από: - 12 Δεκεμβρίου 2016 0
Το Διδυμότειχο ανήκει (και θα ανήκει) στην Ελλάδα και δεν πρόκειται να αλλάξει χώρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μία…

ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ ΑΥΡΙΟ

Δημοσιεύτηκε από: - 11 Αυγούστου 2016 0
24 55555 WOGR91 LGAT 110900 ΑΜΕΣΟ ΑΠΟ ΕΜΥ/ΕΜΚ Ελληνικό, 11-08-2016/1200 C Α.Α. 21/2016 ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ…