Χθες ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού που είχαν «θεσμοθετήσει» τον Φλεβάρη του 2012, τα κόμματα της ΝΔ, του Πασόκ και του Λάος, κατά την «συγκυβέρνηση Παπαδήμου».

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Αυτό σημάνει ότι από 01/02/2019 οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή με 586 ευρώ, θα έχουν λαμβάνειν 650 ευρώ, ενώ, αντίστοιχα, οι νέοι εργαζόμενοι μέχρι 25 ετών, που μέχρι σήμερα αμείβονταν με τον υποκατώτατο μισθό, δηλαδή με 510 ευρώ, θα δουν μιααύξηση της τάξης του 27% και θα φτάσουν και αυτοί στα 650 ευρώ.

Να θυμίσω ότι πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική αύξηση μισθών από το μακρινό 2009. Να θυμίσω, επίσης, κάτι που μάλλον ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά θέλουν να ξεχάσουν, το 2012 η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ-Πασόκ-Λάος, εν μία νυκτί μείωσε κατά 22% τον κατώτατο μισθό και κατά 32% για τους νέους μέχρι 25 ετών. Όλα αυτά τα μέτρα ήταν φυσικά οριζόντια, «έπιασαν» τους πάντες.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να επηρεάσει άμεσα περίπου 880.000 εργαζόμενους, 600.000 εργαζόμενους που αμείβονται σήμερα με τον κατώτατο μισθό και άλλους 280.000 πολίτες που λαμβάνουν επιδόματα από τον ΟΑΕΔ (ενδεικτικά, τοεπίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ διαμορφώνεται από τα 360 στα 400 ευρώ, το επίδομα μητρότητας διαμορφώνεται στα 650 ευρώ, ενώ «προς τα πάνω» επηρεάζονται ακόμη 22 επιδόματα του ΟΑΕΔ).

Ταυτόχρονα, με την αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζονται θετικά και οι εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει «τριετίες». Ενδεικτικά αναφέρω ότι εργαζόμενος με θεμελιωμένες 3 «τριετίες» θα ανέβει από τα 761 στα 845 ευρώ μηνιαία, ενώ εργαζόμενος με 2 τριετίες ανεβαίνει από τα 703 στα 780 ευρώ.

Όλες οι παραπάνω θετικές εξελίξεις δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία: έρχονται σε συνέχεια της μείωσης της ανεργίας από το 27% στο 18,3%, με την δημιουργία από τα τέλη του 2014 μέχρι σήμερα 350.000 νέων θέσεων εργασίας, έρχονται ως συνέχεια της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που έχει οδηγήσει ήδη επιπλέον 100.000 εργαζόμενους να δουν αυξήσεις και καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, έρχονται με την μαύρη εργασία στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, να έχει μειωθεί από το 20% που ήταν το 2014 στο 9% το 2018, έρχονται με την ενίσχυση και την εντατικοποίηση των ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, έρχονται σε συνέχεια του «σπασίματος» εργασιακών κάτεργων όπως ήταν αυτά των μεγαλοεργολαβιών (π.χ καθαρίστριες σε νοσοκομεία) ή με την μεγαλύτερη θωράκιση και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε μαζικούς κλάδους (όπως είναι οι εργαζόμενοι στα ταχυφαγεία, στους διανομείς κτλ).

Η σημερινή Κυβέρνηση εργάζεται καθημερινά για να υλοποιήσει το σχέδιο της δίκαιης ανάπτυξης, του περιορισμού των ανισοτήτων, για να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν στη χώρα μας με τα προγράμματα σκληρής λιτότητας και «δημοσιονομικής πειθαρχίας» που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Με το δεδομένο ότι καταφέραμε και βγάλαμε τη χώρα από τα Μνημόνια, σήμερα, κινούμαστε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αισιοδοξία. Για την υπεράσπιση των συμφερόντων των πολλών. Για τον κόσμο της εργασίας.

Προηγούμενο άρθροΟ Νίκος Κεσίδης στην παράταξη “Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση”
Επόμενο άρθροΈργα ασφαλτόστρωσης και διαπλάτυνσης του καθέτου οδικού άξονα Αρδανίου-Ορμενίου στο ύψος της Ταύρης