Οι προϋπολογισμοί των Δήμων, με νόμο του 2014, ευθυγραμμίζονται με τους κρατικούς προϋπολογισμούς που είναι προσαρμοσμένοι στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με κύριο άξονα τη μείωση της χρηματοδότησης τους από το κράτος. Σ΄αυτά τα πλαίσια συντάχθηκε και ο προϋπολογισμός του Δήμου Αλεξ/πολης που ήρθε στο Δ.Σ. για συζήτηση και ψήφιση στις 11.11.2015.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν σοβαρές περικοπές στη χρηματοδότηση των Δήμων. Επιπλέον η αναγκαστική μεταφορά στην ΤτΕ των διαθέσιμων, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αποτελεί γεγονός που μονιμοποιεί το 3ο ΄΄αριστερό΄΄ μνημόνιο, αφού προβλέπει η διαχείριση των μετρητών όλων των φορέων να περάσει σε ενιαίο λογαριασμό του δημοσίου ως το τέλος Δεκέμβρη.

Στόχος αυτής της δημοσιονομικής πειθάρχησης και των προϋπολογισμών είναι η προώθηση των αναδιαρθρώσεων στους δήμους με κοινό παρονομαστή : δραματικές περικοπές πόρων, συρρίκνωση των κοινωνικών υποδομών, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων, ώθηση των δήμων στον τραπεζικό δανεισμό, ένταση της υπερφορολόγησης των δημοτών, αντικατάσταση μόνιμου προσωπικού με προσωπικό ποικίλων ελαστικών κακοπληρωμένων εργασιακών σχέσεων, με δράσεις μέσα από ΜΚΟ, συνεταιριστικές επιχειρήσεις, 2μηνα, 5μηνα, εθελοντισμό. Δηλαδή, ακόμη μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα και ιδιωτικοποιήσεις στους τομείς της καθαριότητας, των υπηρεσιών ύδρευσης, στους παιδικούς σταθμούς σε δραστηριότητες πολιτισμού και αθλητισμού. Άμεση συνέπεια θα είναι η χρεοκοπία πολλών ακόμα Δήμων που θα οδηγηθούν στο δανεισμό και στο άγριο χαράτσωμα των εργαζομένων.

Όλη αυτή η πορεία βρίσκεται κάτω από το άγρυπνο μάτι της κρατικής εξουσίας, με την θέσπιση του «Οικονομικού Παρατηρητηρίου» από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις( ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), που άλλαξε η επόμενη «αριστερή» μνημονιακή με την «Επιτροπή Οικονομικής Ανασυγκρότησης των ΟΤΑ».

Στην ίδια λογική κινείται και ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η Διοίκηση του Δήμου. Ένας προϋπολογισμός που μετά και τις διορθώσεις του Παρατηρητηρίου διαχειρίζεται την ακραία φτώχεια και είναι μειωμένος κατά 20 εκατ. Ευρώ( σε σχέση με το 2015), κυρίως λόγω των δραστικών περικοπών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άλλωστε οι προθέσεις της Διοίκησης του Δήμου φάνηκαν από την αύξηση των τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς. Από τον Προϋπολογισμό απουσιάζουν έργα που εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες όπως αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, έργα κοινωνικών υποδομών υγείας και πρόνοιας, αγροτική οδοποιία.

Στην ίδια λογική κινούνται και όλες οι άλλες δημοτικές παρατάξεις οι οποίες συμφωνούν με την κατεύθυνση του προϋπολογισμού (άσχετα αν ψήφισαν κατά ή λευκό), και οι μόνες διαφωνίες τους είναι στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού. Όλοι μαζί συμφωνούν στην οικονομική αυτοτέλεια και στη λειτουργία του δήμου ως επιχείρηση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ τον προϋπολογισμό και πρόβαλε τα αιτήματά που ανταποκρίνονται στην εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών :

• Πλήρη χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. • Μείωση των τελών και ανταποδοτικών φόρων για τα νοικοκυριά, τους αυτοαπασχολούμενους, αυξάνοντας τη φορολογία τραπεζών, πολυκαταστημάτων, μεγαλοεπιχειρήσεων. • Αξιοποίηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ για βασικές υποδομές (σχολική στέγη, κοινωνικές υποδομές, αντιπλημμυρική-αντισεισμική θωράκιση, δωρεάν δίκτυο συγκοινωνιών, ασφαλή οδικά δίκτυα, ελεύθεροι χώροι).

• Αναβάθμιση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών με χρηματοδότηση της λειτουργίας τους χωρίς την επιβάρυνση των γονιών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. • Πρόσληψη μόνιμου αναγκαίου προσωπικού και την κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων και της αναλογίας 1:5. • ΟΧΙ στην ανταποδοτικότητα, που φέρνει πρόσθετα βάρη στους δημότες, καθώς και τις ιδιωτικοποιήσεις με εργασιακές σχέσεις λάστιχο. • Αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας σε όλη την έκταση του Δήμου, με μόνιμο προσωπικό του οποίου την ευθύνη μισθοδοσίας να αναλάβει το κράτος, αποκλείοντας την ιδιωτικοποίηση . • Είμαστε αντίθετοι με το νέο ΕΣΔΑ που φορτώνει τα βάρη της διαχείρισης των απορριμμάτων στους δήμους και στο σχεδιασμό που κάνει η διοίκηση του δήμου βάση αυτού, με το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔ). • Άμεση αντιμετώπιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των σχολείων, με εξασφάλιση της καθαριότητας, της θέρμανσης, της μεταφοράς των μαθητών, της σίτισής τους. • Σχεδιασμός για τη στήριξη δραστηριοτήτων στο σχολείο που έχουν σχέση με τα ναρκωτικά, την πολιτιστική ερασιτεχνική μαθητική δημιουργία, τις αθλητικές δραστηριότητες.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ

ΔΡΑΜΑΝΙΔΟΥ ΝΙΚΗ

ΠΕΪΧΑΜΠΕΡΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

ΤΡΕΛΛΗ ΦΑΝΗ

Προηγούμενο άρθροΔ. Χαβουζούδης: «Στόχος της Ένωσης Κυανής/Ασβεστάδων η πρωτιά στον Β’ Όμιλο της Β’ Κατηγορίας»
Επόμενο άρθροΔιαμαρτυρία του Δ.Σ. του Τ.Α.Α. Εθνικός για τον αγωνα με τον Αρη