Τουρκία: “Οι ΗΠΑ θέλουν τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας… μέσω Αλεξανδρούπολης…”

Δημοσιεύτηκε στις: at 09:10
191 0

Ησυμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο εκνεύρισε την Άγκυρα. Μέσω των γνωστών φερέφωνων του Ερντογάν, τίθεται ζήτημα για την Αλεξανδρούπολη και τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, αλλά και θέμα “αυτονομίας” της δυτικής Θράκης.

Οι Τούρκοι, φανερά εκνευρισμένοι και φοβισμένοι από τις στρατηγικές κινήσεις της Ελλάδας και την αναπόφευκτη γεωπολιτική αναβάθμιση, θεωρούν πως η Ελλάδα αποτελεί το βασικό μέσο για τον έλεγχο των Στενών από τις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν, με την πλάτη στον τοίχο πλέον, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς εξελίξεις στα ενεργά μέτωπα που διατηρεί η Τουρκία, με την Ελλάδα και την Αίγυπτο να αποτελούν τα μεγαλύτερα και πιο καθοριστικά “αγκάθια” για την υλοποίηση των τουρκικών επεκτατικών σχεδιασμών.

Όλα δείχνουν πως η αρχή του τέλους για το σχέδιο του επίδοξου Σουλτάνου είναι εδώ και η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο “παιχνίδι” για την εξόντωση του νεο-οθωμανικού επεκτατισμού και της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του καθεστώτος Ερντογάν!

Οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγξουν την Μαύρη Θάλασσα μέσω της Αλεξανδρούπολης υποστηρίζει το Dogu Akdeniz Politik που εκφράζει την εθνικιστική ιδέα της “μεγάλης” Τουρκίας και ασχολείται με γεωπολιτικές αναλύσεις.

Οι Navtex της Τουρκίας οδήγησαν σε αυξημένη ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο η Ελλάδα μαζί με τον αμερικανικό στρατό πραγματοποίησε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στην Αλεξανδρούπολη του Έβρου μόλις 30 χιλιόμετρα από την Τουρκία.

Το Dogu Akdeniz Politik αναφέρει καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και την Αγία Σοφία, μια νέα κίνηση πραγματοποιήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα που χρήζει προσοχής.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, δεν υπάρχει ανάγκη στρατιωτών, αμερικανική ναυτική και αεροπορική βάση κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ωστόσο Ελλάδα και ΗΠΑ άνοιξαν τέτοια βάση στην Αλεξανδρούπολη.

Μάλιστα πραγματοποιήθηκαν κοινές ασκήσεις με ελικόπτερα Skorsky και στρατιωτικά οχήματα και πυρομαχικά από το 101ο Αερομεταφερόμενο τμήμα της Αλεξανδρούπολης.

Η βάση άνοιξε με επίσημη τελετή. Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδος Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Pyatt και ο Διοικητής του 12ου τμήματος Μηχανοκίνητων Πεζών στην Αλεξανδρούπολη.

Ο πρώην τούρκος συνταγματάρχης Ümit Yalım και πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αξιολόγησε την εξέλιξη ως εξής “η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης και το διεθνές δίκαιο”.

Κατά την Τουρκία η Ελλάδα που έχει εισβάλλει στα νησιά του Αιγαίου, ενέκρινε τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, η οποία ορίζεται ως μη στρατιωτική περιοχή, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, απειλώντας την ασφάλεια της Τουρκίας.

Κατά την Τουρκία η νέα στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη προσπαθεί να απενεργοποιήσει τα τουρκικά στενά. Ενώ η αμερικανική παρουσία στη βάση Incirlik κάποια στιγμή έφθασε στα όρια ανοχής, οι ΗΠΑ δημιούργησαν μια νέα στρατιωτική βάση ακριβώς στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας.

Ο γείτονάς μας, οι Έλληνες, αποτελούν απειλή, απειλούν συνεχώς την ασφάλειά μας στα σύνορα, υπέγραψαν μια συμφωνία που θα απενεργοποιήσει τα τουρκικά στενά.

Οι ΗΠΑ, που θέλουν να πάρουν τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας, θα χρησιμοποιήσουν τη Ναυτική και την Αεροπορική Βάση στην Αλεξανδρούπολη για να ελέγχουν Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν βάσεις ενάντια στην Συνθήκη της Λωζάνης;

Η ίδρυση στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη είναι αντίθετη με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Τούρκοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται μόλις 30 χλμ από την Τουρκία και πρέπει να παραμείνει αποστρατικοποιημένη. Τούρκοι της Δυτικής Θράκης ζητούν δικαίωμα αυτονομίας από την Ελλάδα εδώ και 100 χρόνια.

Η αμερικανική βάση έρχεται να αποκόψει την τουρκική μειονότητα από την Τουρκία στην Κομοτηνή και την Ξάνθη κάτι σαν στρατιωτικό buffer.

«Η συμφωνία για τα σύνορα της Θράκης εκτός από τη Συνθήκη της Λωζάνης υπεγράφη στις 24 Ιουλίου 1923. Το άρθρο 1 σύμφωνα με τα νησιά (Αιγαίο) έως τον Εύξεινο Πόντο, τη Βουλγαρία και την Τουρκία ορίζει ότι θα είναι αποστρατικοποιημένες ζώνες σε πλάτος περίπου 30 χλμ.

Σύμφωνα με το άρθρο 3, καμία ένοπλη δύναμη δεν θα μπορεί να εγκατασταθεί. Επίσης, δεν θα δημιουργηθεί άλλη βάση για σκοπούς επίθεσης ή άμυνας σε σχέση με τις χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές δυνάμεις.

Πρωτοβουλία μεταξύ Τουρκίας και “Δυτικής Θράκης”

Αυτή η περιοχή, όπου οι ΗΠΑ κάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία ορατή κάθε μέρα, είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στον Έβρο συγκεκριμένα και ευρύτερα στην Θράκη.

Δικαιώματα αυτονομίας στην Δυτική Θράκη θέτουν κάτοικοι εδώ και 100 χρόνια, η περιοχή της Θράκης κατασχέθηκε με την Συνθήκη της Λωζάνης.

Οι αμερικανοί δημιουργούν στρατιωτική βάση που αψηφά την τουρκική μειονότητα στην Τουρκία μεταξύ της πυκνοκατοικημένης Κομοτηνής και της Ξάνθης για να δημιουργήσουν ένα στρατιωτικό buffer.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνομιλούν εδώ και καιρό με την Ελλάδα για την δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα με στόχο  τον εκφοβισμό της Τουρκίας.

Αποθηκεύουν όπλα με πρόσχημα τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, η στρατιωτική βάση της Αλεξανδρούπολης αποτελεί απειλή για την Τουρκία. Οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγξουν την Τουρκία, τα Στενά του Βοσπόρου, την Μαύρη Θάλασσα και έτσι να εγκλωβίσουν και την Ρωσία.

Στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης

Με τη Συνθήκη Neuilly (Νειγύ), η περιοχή της Δυτικής Θράκης ανακτήθηκε από τη Βουλγαρία. Η Συνθήκη του Νεϊγύ υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου 1919 στην κωμόπολη Νεϊγύ-συρ-Σεν (Neuilly sur Seine) μεταξύ της Βουλγαρίας και των νικητριών δυνάμεων του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, και συγκεκριμένα με τις Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ιταλία ως «Προέχουσες Δυνάμεις», και με τη συμμετοχή των Βέλγιο, Κίνα, Κούβα, Ελλάδα, Χετζάζ (μεταγενέστερα Σαουδική Αραβία), Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία, Ταϋλάνδη και Τσεχοσλοβακία, ως συμμάχων και συμβαλλομένων δυνάμεων των πρώτων.

Αργότερα, αυτή η περιοχή καταλήφθηκε από τις Συμμαχικές Δυνάμεις. Με την Συνθήκη των Σεβρών, αυτή η περιοχή μεταφέρθηκε στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι η τουρκική μειονότητα θα συνεχίσει να έχει δικαιώματά αυτονομίας.

Η Ελλάδα σφετερίστηκε τα δικαιώματα αυτονομίας της τουρκικής μειονότητας και ουσιαστικά αναίρεσε τη συνθήκη των Σεβρών. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η περιοχή επιστρέφει στην κατάσταση χωρίς πατρίδα με βάση την Συνθήκη Neuilly.

Η Τουρκία μπορεί να υποστηρίξει τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, καθώς ο εγγυητής της Συνθήκης της Λωζάνης είναι υπεύθυνος για την Τουρκική μειονότητα στην Θράκη.

Καθώς οι ΗΠΑ γνωρίζουν όλες αυτές τις παραμέτρους φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να εγκατασταθούν στην Αλεξανδρούπολη, είτε στρατιωτικά είτε εμπορικά.

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, υποδεικνύουν την φοβία που έχει διασπαρεί στην Άγκυρα για τη σταδιακή γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας και την πιθανή κατάρρευση των πυλώνων της Τουρκίας, λόγω των συμφερόντων που έχουν οι μεγάλες δυνάμεις στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ www.pentapostagma.gr

Σχετικά άρθρα

Περιφερειακής Σύνθεση: “Για ποιο λόγο η Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει τους πολίτες ή το Περιφερειακό Συμβούλιο για την θαλάσσια βλέννα;”

Δημοσιεύτηκε από: - 30 Ιουνίου 2021 0
Σχολιασμός της Περιφερειακής Σύνθεσης για την 9η Συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου Άλλη μία συνεδρίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας –  Θράκης όπου…

Συνάντηση της ΔΕ του Περιφερειακού Τμήματος ΑΜΘ της Ένωσης Ελλήνων Χημικών με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κο Χρήστο Μέτιο

Δημοσιεύτηκε από: - 9 Φεβρουαρίου 2017 0
Η Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος ΑΜΘ της Ένωσης Ελλήνων Χημικών συναντήθηκε στην Κομοτηνή με τον  Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και…

Σύσκεψη παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Γιάννη Τσιρώνη, στην Π.Ε. Έβρου

Δημοσιεύτηκε από: - 8 Μαρτίου 2017 0
Σύσκεψη παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη είχε σήμερα, Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου…

Δράσεις φιλοξενίας και στήριξης παιδιών απόρων οικογενειών και παιδιών με αναπηρία στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Δημοσιεύτηκε από: - 28 Ιουνίου 2017 0
Δράσεις φιλοξενίας και στήριξης παιδιών απόρων οικογενειών και παιδιών με αναπηρία, συνολικού προϋπολογισμού 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της…