Ένα νέο γεωτρύπανο θα αγοράσει η Τουρκία από τη Νότια Κορέα όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Yeni Safak. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Άγκυρα συζητούσε και με νορβηγική εταιρία για την αγορά γεωτρύπανου η οποία δεν προχώρησε καθώς η εταιρία ανησυχούσε για τυχόν προβλήματα που θα προέκυπταν εάν η Τουρκία το χρησιμοποιούσε για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Η Τουρκία στράφηκε τελικά στους Νοτιοκορεάτες για την αγορά του πλοίου που φέρεται να είναι 7ης γενιάς, οι οποίοι σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν έχουν κανένα πρόβλημα εάν το γεωτρύπανό της κατευθυνθεί στη Μαύρη Θάλασσα ή την Μεσόγειο. Η Yeni Safak αναφέρει ότι η Τουρκία σκοπεύει να κάνει γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα για φυσικό αέριο, αλλά σε περίπτωση που η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι αυξήσουν την «ένταση» και τις «παρενοχλήσεις» τότε θα κατευθύνει πλοία της προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως εξήγησε και ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, τυχόν μετακίνηση γεωτρύπανων προς την Ανατολική Μεσόγειο δεν θα έχει στόχο τις έρευνες και τα κοιτάσματα, αλλά θα γίνει ως αντίδραση στις κινήσεις Αθήνας και Λευκωσίας στην περιοχή.

Ενόχληση στα Τουρκικά ΜΜΕ και για την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη

Πληθαίνουν την ίδια ώρα τα δημοσιεύματα σε τουρκικά Μέσα που εκφράζουν τη δυσφορία για την ενίσχυση της παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη. Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «μήνυμα» Ελλήνων και Αμερικανών προς την Άγκυρα ενώ παράλληλα επαναλαμβάνουν το αφήγημα περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη. Χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ από το δελτίο ειδήσεων του δικτύου TGRT Haber:

«Στην πραγματικότητα αυτές άδω οι περιοχές έχουν μεγάλη σημασία. Η Ξάνθη και η Αλεξανδρούπολη, μπροστά στη μύτη της Τουρκίας, στα σύνορα. Έρχονται πληροφορίες πως οι ΗΠΑ κάνουν μεγάλη μεταφορά δυνάμεων στην Ξάνθη και στην Αλεξανδρούπολη. Στέλνουν άρματα μάχης, μαχητικά, πλοία. Εδώ υπάρχει μια συγκέντρωση δυνάμεων. Ήδη υπήρχαν δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή τώρα αυξάνεται η παρουσία τους. Ήδη υπάρχουν αναφορές για αποστολή 200 αρμάτων μάχης. Όπως και στην Ξάνθη όπου υπάρχει πυκνή  ‘’τουρκική’’ μειονότητα εκεί κάνουν κοινές ασκήσεις οι ΗΠΑ με την Ελλάδα. Εδώ υπάρχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία».

Πηγή: ΣΚΑΙ

Προηγούμενο άρθρο132 νέα κρούσματα κορονοϊού στον Έβρο – Νέο αρνητικό ρεκόρ πανελλαδικά
Επόμενο άρθροΑλεξανδρούπολη: Παρουσία Πάιατ η μεγαλύτερη «απόβαση» των ΗΠΑ στα Βαλκάνια