Το Αμόριο υποδέχεται τον Άγιο Νεκτάριο!

Δημοσιεύτηκε στις: at 12:58
119 0

Ο Άγιος Νεκτάριος Αιγινης βρήκε το δικό του καταφύγιο στο εκκλησάκι που χτίσθηκε στη χάρη του τους τελευταίους μήνες, στο χωριό Αμόριο της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου.

Η επιθυμία και ιδιαίτερη αγάπη για τον Άγιο, που είχε κάτοικος του χωριού έγινε πράξη, αφού ο ίδιος ανέλαβε τα έξοδα ανέγερσης του ναΐσκου, το οποίο δεσπόζει στον λόφο των κοιμητηρίων.

Πρόκειται για ένα πέτρινο κτίσμα ιδιαίτερου κάλλους, το εσωτερικό του οποίου είναι προχριστιανικού ύφους, όπου δεν υπάρχει τέμπλο παρά μόνο δυο προσκυνητάρια και η εικόνα της Πλατυτέρας η όποια πρόκειται να φιλοτεχνηθεί στο ιερό του ναού.

Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την κοίμηση του εκ Θράκης ορμώμενου Αγίου, πρόθεση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού, ήταν να τελεσθούν τα εγκαίνια του ναού με το καθιερωμένο τελετουργικό της εκκλησίας, όπου και θα φυλάσσεται τεμάχιο από το ιερό λείψανο.

Είναι συγκινητική η συμμετοχή των κατοίκων του χωριού, (νεολαίας, κατοίκων, του Συλλόγου) στην αποπεράτωση των εργασιών τονίζει ο εφημέριος της περιοχής Πανοσιολογιότατος π. Νέστορας Ουρουμτζικης, εκφράζοντας την ικανοποίηση του γι α το αποτέλεσμα.

Η περιοχή που εποπτεύει, έχει χώματα ιερά όπως διαπιστώσαμε από την κουβέντα μαζί του.

Το Αμόριο έχει κοντά του πέντε προσκυνήματα: του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, το εκκλησάκι των Αγίων Ακινδυνων, το μοναστηράκι της Μεταμόρφωσης Σωτηρος και τώρα το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου!

Τα περισσότερα από κάθε άλλο χωριό στην περιοχή.

Αναλογιζόμενοι δε ότι κατά μήκος του βουνού υπήρχαν τα εκκλησάκια των Αγίων Θεοδώρων, του προφήτη Ηλία και όπως αναφέρει η ιστορία του χωριού της κοιμήσεως της Θεοτόκου ή της Ζωοδόχου πηγής, βγαίνει το συμπέρασμα πως η περιοχή αποτελεί από μόνη της ένα κειμήλιο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 31 Ιουλιου 2020 στις 7 το απόγευμα με την υποδοχή των ιερών λειψάνων και του εσπερινού ενώ το Σάββατο 1 Αυγούστου 2020 στις 7 το πρωί θα τελεστούν ο όρθρος τα εγκαίνια της Αγίας Τράπεζας και η θεια λειτουργία ενώ το απόγευμα στις 7 ο εσπερινός και η παράκλησις.

Σε όλες τις εκδηλώσεις θα προεξάρχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Να σημειωθεί ότι το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου στο Αμόριο, θα λειτουργεί κάθε Σάββατο.

Μαρια Μανακα

Σχετικά άρθρα

Έντονη αντίδραση για το “κοκκίνισμα” του Δήμου λόγω κορονοϊού, απ’ τον Σύλλογο Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Διδυμοτείχου και Περιφέρειας

Δημοσιεύτηκε από: - 27 Φεβρουαρίου 2021 0
Το ΔΣ του Συλλόγου Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Διδυμοτείχου και Περιφέρειας, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του στην απόφαση της κυβέρνησης…

Ο Χρήστος Μέτιος συμμετείχε στη σύσκεψη του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη , με τους Περιφερειάρχες

Δημοσιεύτηκε από: - 7 Ιουνίου 2019 0
Την ίδρυση του «Συμβουλίου των Περιφερειαρχών» εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη που είχε σήμερα με τους…

To Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης προμηθεύεται έναν ακόμη αξονικό τομογράφο

Δημοσιεύτηκε από: - 22 Μαΐου 2019 0
Ένα ακόμη αξονικό τομογράφο 16Α τομών προμηθεύεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Ο νέος τομογράφος θα αντικαταστήσει τον 2ο παλιό αξονικό…