Το Διδυμότειχο “Πρωτεύουσα” της Σουηδίας

Δημοσιεύτηκε στις: at 20:41
785 0

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Διδυμοτείχου, η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Ιστορικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Διδυμοτείχου «Καστροπολίτες – Γνώση και Δράση» και το Ευγενίδειο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Διδυμοτείχου με θέμα : «Όταν ο Κάρολος 12ος Κυβερνούσε τη Σουηδία από το Κάστρο του Διδυμοτείχου», με ομιλητή το Δρ. Αθανάσιο Γουρίδη Αρχαιολόγο, Πολιτικό Μηχανικό.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Πρέσβης της Σουηδίας, κ. Σάρλοτ Σάμελιν (Charlotte Sammelin) μέσω βίντεο καθώς δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που της απεστάλη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Στο χαιρετισμό της, αφού ευχαρίστησε τους δύο φορείς που διοργάνωσαν την εκδήλωση, τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου κο Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου καθώς και τον ομιλητή μας τον κο Αθανάσιο Γουρίδη, αναφέρθηκε στις άρρηκτες σχέσεις που συνδέουν τη Σουηδία και το Διδυμότειχο μέσω του προσώπου του βασιλιά Καρόλου του 12ου, τονίζοντας ότι ο Κάρολος αποτελεί για τους Σουηδούς μια από τις πιο σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες και ότι κυβέρνησε τη Σουηδία για ένα χρόνο με έδρα του το κάστρο του Διδυμοτείχου. Η κα Σάμελιν έκλεισε το χαιρετισμό της με την φράση ¨θα τα πούμε σύντομα από κοντά, ευχαριστώ και καλή επιτυχία¨.

Από πλευράς Δήμου Διδυμοτείχου την εκδήλωση χαιρέτησε η Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού – Ανάπτυξης και Αντιπρόεδρος του Ευγενιδείου Κέντρου Πολιτισμού κα Στέλλα Θεοδοσίου – Ζυγογιάννη, η οποία αναφέρθηκε σε όλες τις προσπάθειες προσέγγισης του Δήμου Διδυμοτείχου με κρατικούς και πνευματικούς φορείς της Σουηδίας τα τελευταία χρόνια, και τόνισε ότι σκοπός και στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής είναι οι σχέσεις αυτές να καλλιεργηθούν εντονότερα και να επιστεγαστούν με την αδελφοποίηση του Διδυμοτείχου με μία πόλη της Σουηδίας.

Μετά τους χαιρετισμούς το λόγο πήρε ο ομιλητής μας, ο οποίος παρέθεσε πλήθος στοιχείων, που αφορούσαν το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, τη διαμονή του Καρόλου στο Διδυμότειχο, τα πρόσωπα που αποτελούσαν τον στενό κύκλο του κυβερνητικού του επιτελείου, τους αξιωματούχους (από πολλά κράτη) που τον επισκεπτόταν στο Διδυμότειχο, τα διατάγματα που αφορούσαν σημαντικές κρατικές υποθέσεις της Σουηδίας και τα οποία υπογράφτηκαν στην πόλη μας, καθώς και πολλά άλλα άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία. Από τις πληροφορίες που παρέθεσε ο κος Γουρίδης διασαφηνίζεται ότι ο βασιλιάς Κάρολος δεν ήταν φυλακισμένος στο κάστρο του Διδυμοτείχου, όπως έχει επικρατήσει κατά την λαϊκή παράδοση. Αντιθέτως καταφαίνεται ότι ο Σουηδός βασιλιάς ζούσε στο Διδυμότειχο με όλες του τις ανέσεις, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αξιωματούχος της βασίλισσας της Αγγλίας Άννας Τ. Τζέφερις (ο οποίος επισκέφθηκε τον Κάρολο στο Διδυμότειχο), ο Κάρολος στο κάστρο του Διδυμοτείχου είχε τις ίδιες ανέσεις που απολάμβανε στο παλάτι του στη Στοκχόλμη !!! Γεγονός που πιστοποιούν και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι που τον επισκέφθηκαν.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παρατιθέμενα στοιχεία που αφορούν την 11μηνη παραμονή του Καρόλου στο Διδυμότειχο (1713-14), θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η ιστορική Καστροπολιτεία της Θράκης αποτέλεσε για τρίτη φορά «πρωτεύουσα» μιας αυτοκρατορίας (της Σουηδικής), όπως κατά το παρελθόν αποτέλεσε «πρωτεύουσα» της Ρωμανίας/Βυζαντίου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον δρ Θανάση Γουρίδη που αποδέχθηκε ακόμη μία πρόσκλησή μας, στο να παραστεί ως ομιλητής για θέμα που αφορά την ιστορία του τόπου μας, καθώς και για την εμπεριστατωμένη και άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του. Επίσης ευχαριστούμε πολύ όλες τις φίλες και τους φίλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Ως Καστροπολίτες συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, η οποία επικεντρώνεται στην ανάδειξη της πλούσια ιστορίας, των μνημείων και της φυσικής ομορφιάς του τόπου μας.

Σχετικά άρθρα

Ολοκληρώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις μνημοσύνης και ιστορικής γνώσης για το “ΜΑΥΡΟ ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ”

Δημοσιεύτηκε από: - 7 Απριλίου 2017 0
Το απόγευμα της Παρασκευής 7 Απριλίου 2017 ολοκληρώθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης οι Επετειακές Εκδηλωσεις μνημοσύνης και ιστορικής γνώσης για το…

Διημερίδα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ με θέμα: Αρχαιοκαπηλία: Ιστορία, πολιτιστική, πολιτική και νομική διαχείριση

Δημοσιεύτηκε από: - 24 Νοεμβρίου 2017 0
Το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Sciacca, διοργανώνει μια διημερίδα με θέμα Αρχαιοκαπηλία: Ιστορία, πολιτιστική…