Το Διδυμότειχο τίμησε τον προστάτη και έφορο του , Μέγα Αθανάσιο

Δημοσιεύτηκε στις: at 11:24 μμ
566 0

Με την καθιερωμένη ιεροπρέπεια και μεγαλοπρέπεια τίμησε ο φιλόχριστος και ευσεβής λαός του Διδυμοτείχου, έχοντας σύμμαχο την καλοκαιρία, τον προστάτη και έφορο άγιο της πόλεως, τον Μέγα Αθανάσιο, με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, προσκεκλημένων του επιχώριου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού.

Της ακολουθίας του Πανηγυρικού Εσπερινού προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο οποίος και μίλησε επίκαιρα, συγχοροστατούντων των λοιπών Αρχιερέων, του δε Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ και Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού.

Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας και του ιερού λειψάνου του αγίου. Την λιτάνευση των ιερών κειμηλίων συνόδευαν οι Φιλαρμονικές του Στρατού, και του Δήμου Διδυμοτείχου, μαθητές σχολείων, εκπρόσωποι συλλόγων, οι επίσημοι και πλήθος πιστών.

Στην σύντομη προσλαλιά του ο οικείος Μητροπολίτης, με αφορμή το λόγο του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου «Αθανάσιον επαινώναρετήν επαινέσομαι«, προσκάλεσε τους χριστιανούς «να αγωνίζονται γιατην αρετή και όπως ο Άγιος Αθανάσιος να στολίζουν τις ψυχές τους με τα αγαθά της χριστιανοπρεπούς πολιτείας» και κλείνοντας τους προέτρεψε να είναι «μαχητές και ασυμβίβαστοι υπέρ της πίστεως και των ιδανικών του Γένους και της φυλής».

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ελένη Δημούδη-Τζατζαΐρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτριος Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασιλική Σταμπολίδου, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,  ο Διοικητής του Δ´ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Διοικητής της  XVI Μεραρχίας Υποστράτηγος Βασίλειος Παπαδόπουλος, ο Υποδιοικητής της XVI Μεραρχίας Ταξίαρχος Σταύρος Σταυρόπουλος, οι Διοικητές της 3ης και 30ηςΤαξιαρχίας Ερμόλαος Παπαστεφανής και Νικόλαος Αγγελής αντίστοιχα, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχάλης Συριτούδης, ο Διοικητής της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου Κωνσταντίνος Βλάχος με αντιπροσωπεία σπουδαστών της Σχολής και άλλοι επίσημοι.

Μετά την λιτάνευση της ιεράς εικόνος και του ιερού λειψάνου προς τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας, όπου κατέληξε η λιτανευτική πομπή, ο οικείος Μητροπολίτης ευλόγησε το «Κουρμπάνι» στη συνοικία της Ταμπακιάς, όπου, κατά το έθιμο, οι ευσεβείς «ψαράδες» μπροστά στο προσκυνητάρι του Αγίου Αθανασίου, προσφέρουν θυσία ζώων, τα οποία στη συνέχεια μαγειρεμένα διανέμονται στους ευλαβείς προσκυνητές.

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων το μεσημέρι της 17ης Ιανουαρίου ε.ε, πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη κατά την οποία μίλησε για το ιερατικό ήθος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, αφού πρώτα ο επιχώριος Μητροπολίτης ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα του ιερού κλήρου.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

Άμεση αναβάθμιση και ενίσχυση των ακριτικών υγειονομικών μονάδων σε προσωπικό, υποδομές και ασθενοφόρα! Άμεση ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Δικαίων!

Δημοσιεύτηκε από: - 22 Ιουλίου 2019 0
Δεν πρέπει να συνηθίσουμε στις δυσάρεστες ειδήσεις, όπως για παράδειγμα το τραγικό συμβάν με τον μελισσοκόμο στο βόρειο τμήμα του…

Κυριάκος Μητσοτάκης απο την Κομοτηνή: «Αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή η προστασία του εισοδήματος των αγροτών»

Δημοσιεύτηκε από: - 26 Φεβρουαρίου 2020 0
Για τα προβλήματα της περιοχής και τους τρόπους επίλυσής τους συζήτησε με εκπροσώπους φορέων της Ροδόπης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.…

Επίσκεψη του υποψηφίου Δημάρχου Δημήτρη Λαζόπουλου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από: - 9 Μαΐου 2019 0
Επίσκεψη του υποψηφίου Δημάρχου Δημήτρη Λαζόπουλου στο νοσοκομείο – Δήλωση για θέματα υγείας – πρόνοιας Επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο…