Στίχους από το Κοράνι θα διαβάζει όσο διαρκεί το Ραμαζάνι, τούρκος ιμάμης μέσα στην Αγιά Σοφιά. Και μάλιστα αυτό το γεγονός θα παρουσιάζεται ζωντανά στην τουρκική τηλεόραση.

Η Αγία Σοφία λοιπόν μετατρέπεται και επίσημα σε τζαμί έως τις 7 Ιουλίου και στην εκπομπή «Αγία Σοφία – Χρόνος Ευλογίας» θα μπορούν οι Τούρκοι πιστοί να παρακολουθούν προσευχές και αναγνώσεις από το Κοράνι. Η εκπομπή θα προβάλλεται από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet στις 2.00 τα ξημερώματα, στο πλαίσιο του «sahur» (πρωινή προσευχή και γεύμα πριν από την έναρξη της νηστείας) καθ’ όλη τη διάρκεια της ιερής γιορτής των μουσουλμάνων.
Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση της ΝΔ. Με ανακοίνωση την οποία υπογράφουν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης τονίζουν: “Η Αγιά Σοφιά, διαχρονικό σύμβολο της ορθόδοξης εκκλησίας, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το αυταπόδεικτο αυτό γεγονός σεβάστηκαν ανεξαιρέτως όλες οι κυβερνήσεις του σύγχρονου τουρκικού κράτους, διατηρώντας την ως μουσείο. Η απόφαση των τουρκικών αρχών για προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγιάς Σοφιάς για τον επόμενο μήνα, την μετατρέπει ουσιαστικά σε τζαμί για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια. Αποτελεί ενέργεια προκλητική, ακατανόητη και δείγμα έλλειψης σεβασμού έναντι των ορθοδόξων χριστιανών ανά την υφήλιο και δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας”.

Η ανακοίνωση κλείνει με πυρά κατά του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο καλούν να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες και να αφήσει στην άκρη τους άσκοπους λεονταρισμούς δια των κύκλων του. “Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για να αντιμετωπίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της τακτικής δεν δυσαρεστώ κανέναν, τους έχω όλους ικανοποιημένους”.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

www.newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΒαρεμένος: Δεν έχουμε την απόλυτη κυριαρχία ως χώρα – ΒΙΝΤΕΟ
Επόμενο άρθροS.O.S. Στη μαύρη αγορά του internet τα προσωπικά δεδομένων όλων – Πωλούνται συνομιλίες μέσω e-mail, ΑΦΜ, αριθμοί κινητών – Τι πρέπει να γνωρίζετε