Το θέμα της υποστελέχωσης και υποβάθμισης των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας έφτασε στην Βουλή

Δημοσιεύτηκε στις: at 10:28
578 0

Κοινοβουλευτική αναφορά προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Πρόνοιας κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, παραθέτοντας επιστολή του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με αναπηρία Ν. Έβρου, που αφορά στην κάλυψη θέσεων εργασίας στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.

Στην επιστολή αναφέρονται τα προβλήματα υποστελέχωσης των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας, των οποίων οι πάγιες ανάγκες καλύπτονται από επικουρικό προσωπικό με συμβάσεις που ανανεώνονται ή παρατείνονται.

Υπογραμμίζεται η ανάγκη τοποθέτησης μόνιμου προσωπικού προκειμένου να εξυπηρετούνται οι οικογένειες με άτομα με αναπηρία, οι οποίες λόγω της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης καταφεύγουν όλο και περισσότερο στις εν λόγω δομές.

 Ακολουθεί η σχετική επιστολή.

 ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Ν. ΕΒΡΟΥ

Δήμητρας 19, Αλεξ/πολη, Τ.Κ. 68100

Τηλ.: 25510 27722, Fax: 25510 87257

Email: [email protected]                                                                            

 Θέμα: Η ΕΣΑμεΑ ζητάει την κάλυψη των θέσεων εργασίας στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας σε όλη τη χώρα με μόνιμο προσωπικό.

 Κυρία Υπουργέ,

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. με το παρόν θα ήθελε να θέσει υπόψη σας για ακόμη μία φορά τα προβλήματα υποστελέχωσης που παρουσιάζουν τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας σε ολόκληρη τη χώρα.

Το επικουρικό προσωπικό που απασχολείται στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας σε ολόκληρη τη χώρα και έχει συμβάλει σημαντικά στη στελέχωσή τους, έχει  προσληφθεί σε αυτά από το 2014, με αρχική σύμβαση εργασίας ενός έτους, η οποία κάθε χρόνο ανανεώνεται.

 Με αφορμή τη λήξη στις 30.9.2017 της παράτασης της θητείας του επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί στα Κέντρα αυτά, επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά η πάγια θέση της ΕΣΑμεΑ για την κάλυψη των θέσεων εργασίας στα Κ.Κ.Π. από μόνιμο προσωπικό.

 Η τελευταία παράταση που είχε δοθεί στη θητεία του επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας λήγει στις 30.9.2017 και δεν έχει ληφθεί πρόβλεψη για νέα παράταση ή επίλυση των προβλημάτων της υποστελέχωσης των ανωτέρω δομών σε μία πιο μόνιμη βάση

Οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας που έχουν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του προσωπικού στις δομές της Πρόνοιας, έχουν δημιουργήσει δυσεπίλυτα προβλήματα στη λειτουργία τους, οδηγώντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε πλήρη υποβάθμιση. Η προσφορά του επικουρικού προσωπικού στα Κ.Κ.Π. είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική αφού καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Κέντρων.

 Χωρίς τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, δεν παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία που περιθάλπονται σε αυτά και η διακοπή της θητείας του επικουρικού προσωπικού θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποστελέχωση και απογύμνωση των συγκεκριμένων δομών.

 Κυρία Υπουργέ,

Οι υπηρεσίες που παρέχουν τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας είναι πολύ σημαντικές για την προστασία των ατόμων με βαριές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, με τον αριθμό των περιθαλπομένων να αυξάνεται συνεχώς, εξαιτίας της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα, από την οποία πλήττονται ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους.

Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δομών της πρόνοιας έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα των συνθηκών ζωής των περιθαλπόμενων, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι απαράδεκτες και τραγικές συνθήκες της ζωής τους έρχονται στο φως της δημοσιότητας. 

Ως εκ τούτου ζητούμε να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για να δοθεί οριστική λύση στο προαναφερόμενο ζήτημα για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των ατόμων με αναπηρία στις δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας σε όλη τη χώρα. 

 Κοινοποίηση από τον Νομαρχιακό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία Ν. Έβρου

Σχετικά άρθρα

Δεκάδες οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο Βόλο και με « έξυπνες» πολιτικές εμπόρων και Δήμου ενισχύεται η τοπική οικονομία

Δημοσιεύτηκε από: - 7 Σεπτεμβρίου 2015 0
Ιδιαίτερα θετική διαγράφεται η κατάσταση για το Βόλο στον τομέα της κρουαζιέρας, όπου παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων. Έτσι…

Επιστολή του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελου Λαμπάκη, προς τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα

Δημοσιεύτηκε από: - 14 Οκτωβρίου 2015 0
Με αφορμή τον αποκλεισμό της Σαμοθράκης από την προκήρυξη επιδοτούμενων γραμμών ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, η οποία είναι δυνατό να εξασφαλίσει τη…

Έβρος: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επίσημα 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού το Σαββατοκύριακο – Ποια μέτρα ισχύουν

Δημοσιεύτηκε από: - 17 Αυγούστου 2020 0
Ο νομός Έβρου παραμένει δυστυχώς μαζί με αυτούς της Αττικής και της Θεσσαλονίκης στο επίκεντρο των κρουσμάτων κορονοϊού, αφού ο…