Εκτάκτως στον Εβρο βρέθηκαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να επιθεωρήσουν από κοντά τη θωράκιση των χερσαίων συνόρων μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης και ο Ν. Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκαν στρατιωτικά φυλάκια της περιοχής, τη συνοριακή γέφυρα «Κήπων», το Συντονιστικό Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. στην Ορεστιάδα και την έδρα της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ (12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού), συνοδευόμενοι από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Επίσκεψη του πρωθυπουργού στα σύνορα

Τα έργα για την οχύρωση των συνόρων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν αναμένεται να προκαλέσουν νέες προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, στα σύνορα αναμένεται να μεταβεί τις προσεχείς ημέρες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να δει από κοντά τα έργα οχύρωσης των συνόρων της Ελλάδας.

Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Η Αθήνα εκτιμά ότι η επαφή με την Τουρκία είναι απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη περιοχή και κυρίως οι δύο χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα, καθώς αναμένεται να επηρεαστούν από νέες προσφυγικές ροές που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια αποτελεσματικότητα στη φύλαξη τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων, όπως κάνει μέχρι σήμερα.

Το πλέγμα κονσερτίνα και η ηλεκτρονική επιτήρηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ολοκλήρωση του φράχτη στον Εβρο προχωρά με γοργούς ρυθμούς και ήδη τα πρώτα 27 χιλιόμετρα είναι έτοιμα. Η ενίσχυση των συνόρων συνεχίζεται, με τον Στρατό Ξηράς να τοποθετεί πλέγμα κονσερτίνα, καθώς και άλλα εμπόδια σε διάφορα περάσματα τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Παράλληλα, στα σύνορα θα υπάρχει και ηλεκτρονική επιτήρηση, που θα επεκτείνεται σε μήκος 115 χιλιομέτρων.

Υπενθυμίζεται εξάλλου πως κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Φεβρουαρίου 2020, όταν χιλιάδες μετανάστες αποπειράθηκαν να περάσουν μαζικά από την Τουρκία στην Ελλάδα, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία αξιοποίησαν και τις ηλεκτρονικές υποδομές για την αποτροπή εισόδου στην Ελλάδα.

Νέες τεχνολογίες για τον έλεγχο των συνόρων

Σημειώνεται πως στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, στον Έβρο, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιστρατεύσει ένα πακέτο νέων συστημάτων τεχνολογίας, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος μεταναστών και προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press τον Ιούνιο, πέραν του σιδερένιου φράχτη στον Έβρο, νέα ψηφιακά εμπόδια δοκιμάστηκαν κατά τους ήσυχους, από πλευράς μεταναστευτικών ροών, μήνες της πανδημίας, κατά μήκος των 200 χιλιομέτρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Νέοι πύργοι παρακολούθησης με κάμερες μεγάλης εμβέλειας, νυχτερινής όρασης και πολλαπλών αισθητήρων έχουν εγκατασταθεί στα σύνορα της χώρας. Τα δεδομένα που συλλέγονται εκεί αποστέλλονται σε κέντρα ελέγχου, προκειμένου να ειδοποιούν για ύποπτες μεταναστευτικές κινήσεις με τη βοήθεια ανάλυσης τεχνητής νοημοσύνης.

Πύργοι παρακολούθησης προηγμένης τεχνολογίας στα σύνορα του Έβρου

Το ηχητικό κανόνι

Τόσο το AP όσο και η γερμανική DW δημοσίευσαν εικόνες θωρακισμένου οχήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ηχητικό κανόνι. Παρότι έχει μέγεθος όσο μια μικρή συσκευή τηλεόρασης, το «ηχητικό κανόνι» μπορεί να φτάσει σε ηχητική ένταση εκείνη μιας μηχανής αεροπλάνου.

Μεταλλικός φράχτης, μήκους 27 χιλιομέτρων

Οπως μετέδωσε το OPEN, μετά τις Καστανιές διακρίνεται ξεκάθαρα η επέκταση του μεταλλικού φράχτη. Υπενθυμίζεται πως ο ρόλος του είναι αμυντικός και αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα (χάλυβας) 5 μέτρων. Το πάνω μέρος του φράχτη (1,25 μ.) είναι λεία λαμαρίνα με αντι-αναρριχητική λειτουργία και προεξοχές με αγκαθωτή κονσερτίνα. Το κιγκλίδωμα στηρίζεται σε πασσάλους που θεμελιώνονται σε 6 μέτρα βάθος, καθώς οι περιοχές παρουσιάζουν πλημμυρικά φαινόμενα. Το μήκος του είναι 27 χιλιόμετρα.

Αυξημένες περιπολίες και επιτήρηση

Σημειώνεται πως το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν έχει θέσει σε ισχύ αυξημένα μέτρα επίγειας και εναέριας επιτήρησης των συνόρων, κάνοντας χρήση των πολλαπλών ηλεκτρονικών και πτητικών μέσων. Παράλληλα, ενισχυμένες είναι τόσο οι πεζές όσο και οι εποχούμενες περιπολίες από άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, μαζί με την ΕΛ.ΑΣ., σε όλο το μήκος της συνοριακής γραμμής.

Οικονόμου: Δεν θα επιστρέψουμε σε σκηνές 2015

Χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως για το ενδεχόμενο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν η κυβέρνηση ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή στάση, καθώς και να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η ΕΕ δεν θα ανεχτεί την εργαλειοποίηση του οποιουδήποτε ζητήματος.

«Οι δυνάμεις αποτροπής είναι σε απόλυτη εγρήγορση σε όλες τις πύλες εισόδου. Δεν θα επιστρέψουμε σε σκηνές 2015, ούτε σε πύλες εισόδου, ούτε σε σιδηροδρομικές γραμμές ούτε στους αστικούς ιστούς… Η Ελλάδα δεν θα ξαναϋπάρξει ξέφραγο αμπέλι», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθροΣυρίγος: Πώς επιστρέφουν σε σχολεία και ΑΕΙ μαθητές, φοιτητές και καθηγητές
Επόμενο άρθροΝΔ: «Ο φράχτης στον Εβρο ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ»