Το φαινόμενο του φυτοπλαγκτόν είναι σε διαρκή ύφεση στο Θρακικό Πέλαγος

Δημοσιεύτηκε στις: at 17:33
76 0

Σύσκεψη με θέμα το φυτοπλαγκτόν στο Θρακικό πέλαγος συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, στην Κομοτηνή. Στην σύσκεψη συμμετείχαν: ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος και υποδομών, Δημήτρης Γαλανόπουλος, ο σντιπεριφερειάρχης αλιευτικής πολιτικής, Ανδρέας Καραγιώργης, ο καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής και διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Θεόδωρος Κωνσταντινίδης και μέσω τηλεδιάσκεψης, ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και διευθυντής του Εργαστηρίου Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Δ.Π.Θ., Γιώργος Συλαίος, ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας-ΕΛΓΟ, Μάνος Κουτράκης, η εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., οι προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Σε ό,τι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας και την ασφάλεια των υδάτων κολύμβησης στα νησιά και στην παραλιακή ζώνη, οι αναλύσεις που διενεργούν από κοινού η Περιφέρεια και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, έδειξαν ότι, το φαινόμενο δεν εμπνέει καμία ανησυχία και ότι οι ακτές είναι ασφαλείς. Παρόλα αυτά, αποφασίστηκε οι έλεγχοι να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά την αλιεία, οι αναλύσεις έδειξαν ότι το φυτοπλαγκτόν δεν είναι τοξικό. Λόγω, όμως, των προβλημάτων που δημιούργησε στους αλιείς η υψηλή συγκέντρωση φυτοπλαγκτόν από τον περασμένο Μάρτιο, υπήρξε πρόνοια και δρομολογήθηκε η οριζόντια αποζημίωση των αλιέων από το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων. Το φαινόμενο βρίσκεται σε διαρκή ύφεση και δεν δημιουργεί πρόβλημα στην αλίευση, ενώ δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα ασφάλειας των αλιευμάτων για τους καταναλωτές.

Σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική διάσταση του φαινομένου, υπογραμμίστηκε ότι, η κατάσταση στο Θρακικό πέλαγος δεν σχετίζεται με τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στην θάλασσα του Μαρμαρά και ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, είναι συνεχείς.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι, η κλιματική αλλαγή, οι έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τις βιομηχανικές εκροές και την υπερβολική χρήση λιπασμάτων στον πρωτογενή τομέα, είναι παράγοντες που επηρεάζουν την συγκέντρωση φυτοπλαγκτόν στην θάλασσα.

Σχετικά άρθρα

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση μελετών για Λύκειο Φερών και Νηπιαγωγείο στο 1ο Δημοτικό Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από: - 1 Νοεμβρίου 2017 0
Στο πλαίσιο της υπ. αρ. 2345/ΑΜΘ40 πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας ΑΜΘ, με τίτλο “Ανάπτυξη / Αναβάθμιση Υποδομών…

Ενόψει των εορτών του Πάσχα το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Αλεξανδρούπολης πραγματοποιεί και φέτος την νέα του πασχαλινή δράση

Δημοσιεύτηκε από: - 20 Μαρτίου 2017 0
Ενόψει των εορτών του Πάσχα το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Αλεξανδρούπολης πραγματοποιεί και φέτος την νέα του πασχαλινή δράση…

Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Έβρου για την αναθεώρηση των κριτηρίων υπαγωγής στο νέο πρόγραμμα «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας» 

Δημοσιεύτηκε από: - 15 Δεκεμβρίου 2018 0
Παράγοντα αποκλεισμού για τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Έβρου και της ευρύτερης Π.Α.Μ.Θ. αποτελούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του νέου προγράμματος “Εργαλειοθήκη…