Το χρονοδιάγραμμα για τα δύο μεγάλα γεωθερμικά έργα στην Αλεξανδρούπολη

Δημοσιεύτηκε στις: at 10:47
778 0

του Νίκου Αβουκάτου – greenagenda.gr

Για τις 27 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που έχει προκηρύξει ο δήμος Αλεξανδρούπολης για το έργο κατασκευής δικτύου διανομής και γεωτρήσεων επαναγωγής γεωθερμικού ρευστού. Πρόκειται για το πρώτο έργο αστικής και αγροτικής τηλεθέρμανσης (για θέρμανση 22 -κρατικών και δημοτικών- κτηρίων και δίκτυα 18 χλμ. σε τρεις αγροτικές περιοχές), με προϋπολογισμό 6,229 εκατ. ευρώ.

Κατόπιν, θα ξεκινήσει η διαδικασία ανοίγματος του σχετικού φακέλου ώστε να προκύψει ο μειοδότης από τις ενδιαφερόμενες εργολήπτριες εταιρείες. Ακολούθως, ο δήμος θα υπογράψει με τον ανάδοχο ο οποίος θα πρέπει να υλοποιήσει το έργο σε διάστημα 18 μηνών.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή και αυτό διότι αποτελεί ένα ελπιδοφόρο έργο για την περιοχή μας αλλά και τη χώρα, με το οποίο πλέον θα αξιοποιηθεί το πλούσιο γεωθερμικό πεδίο, κάτι που φέρνει πολλές προσδοκίες. Ήδη μας έχει δώσει τα οφέλη του με την προσέλκυση επενδυτών σε μικρές και μεγάλες θερµοκηπιακές καλλιέργειες», είπε στη Greenagenda.gr ο Γιάννης Φαλέκας, αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, του δήμου Αλεξανδρούπολης.

«Αξιοσημείωτο είναι και το έντονο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τους ντόπιους καλλιεργητές της συγκεκριμένης περιοχής για την αξιοποίηση με συνδέσεις – παροχές του γεωθερμικού πεδίου και στόχο τη δημιουργία νέων θερμοκηπίων σε εκτάσεις των πέντε και δέκα στρεμμάτων, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στον δήμο μας» σημείωσε ο κ. Φαλέκας.

Έντονο ενδιαφέρον για μεγάλα θερμοκήπια

Επίσης, ο δήμος βρίσκεται σε συζητήσεις για μεγάλες επενδύσεις από ευρωπαϊκές εταιρείες με έντονο ενδιαφέρον για θερμοκήπια των 200 έως 400 στρεμμάτων, που αν ευοδωθούν θα αποδώσουν πολλές θέσεις εργασίας.

Η πρώτη πανευρωπαϊκά δημοτική γεωθερμική μονάδα πέλετ

Σε ό,τι αφορά τη γεωθερμική δημοτική μονάδα πέλετ, με την οποία θα γίνεται αξιοποίηση της βιομάζας από τα κλαδέματα και αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής ως καύσιμη ύλη σε δημοτικά κτήρια και σχολικές μονάδες (με 40 λέβητες βιομάζας), ήδη ολοκληρώθηκε η μελέτη και ακολουθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση τον επόμενο μήνα.

Η χρηματοδότηση του έργου αυτού αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την πρώτη αντίστοιχη μονάδα στην Ευρώπη, με συνολικό κόστος 2,2 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να τονιστεί και ο σημαντικός ρόλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ως συμβούλου και συνεργάτη της Αντιδημαρχίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, για την υλοποίηση του σχεδιασμού και την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στον δήμο Αλεξανδρούπολης, από την έναρξη της αναπτυξιακής προσπάθειας έως σήμερα που γίνεται πράξη αυτό το παραγωγικό έργο.

Σχετικά άρθρα

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης αποφάσισε παράταση αποχής λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό

Δημοσιεύτηκε από: - 24 Απριλίου 2020 0
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης ενόψει της ραγδαίας εξάπλωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και της πρωτοφανούς κρίσης της δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο…

Ανακοίνωση υποψηφιότητας Κώστα Κατσιμίγα στις προσεχείς Περιφερειακές εκλογές

Δημοσιεύτηκε από: - 14 Νοεμβρίου 2018 0
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ KΩΣΤΑ ΚΑΤΣΙΜΙΓΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ   Θέτω στην κρίση σας, αγαπητές συμπολίτισσες και αγαπητοί συμπολίτες, την υποψηφιότητά…

Με πέντε συμμετοχές και με Αμερικανική παρουσία “κλείνει” το σχήμα για το LNG της Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από: - 12 Οκτωβρίου 2017 0
Νέα δεδομένα για το έργο του υγροποιημένου σταθμού φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, δημιουργούν οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για…

Η συνεχόμενη μείωση του πληθυσμού της Ελλάδα… κακός οιωνός για το μέλλον της…

Δημοσιεύτηκε από: - 4 Μαΐου 2021 0
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ – www.neoskosmos.com Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα δημογραφικό πρόβλημα μεγάλων διαστάσεων, χωρίς προοπτική για την μελλοντική…