Τροπολογία βουλευτών της ΝΔ για την παράταση κατά ένα έτος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στη νησιά

Δημοσιεύτηκε στις: at 09:11
453 0

Τροπολογία για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και το 2018 κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης από τη Χίο, Χ. Αθανασίου από τη Λέσβο, Εμ. Κόνσολας, από τα Δωδεκάνησα και Αν. Δημοσχάκης από τον Έβρο.

Όπως ενημερώνει ο Χιώτης Βουλευτής, η τροπολογία  υπ’ αρίθμ. Γ. 1355/Ε. 24/23-11-2017 στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας που συζητείται σήμερα στη Βουλή .

Με την κατάθεση της τροπολογίας ο ίδιος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καταθέσαμε σήμερα τροπολογία για ένα ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση επιλέγει να αγνοεί την ύπαρξή του. Τα ακριτικά νησιά μας και ο Έβρος χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες: απόσταση από το Κέντρο, ανταγωνισμό από τις γειτονικές χώρες, κυρίως την Τουρκία, αυξημένο κόστος μεταφοράς. Την ίδια στιγμή, είναι βασικός εθνικός στόχος να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τον πληθυσμό στις περιοχές αυτές, καθώς και την οικονομική δραστηριότητα.

Η Νέα Δημοκρατία, αναγνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, στηρίζει έμπρακτα τη νησιωτικότητα και τις υπόλοιπες περιοχές της παραμεθορίου. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η κατάθεση σήμερα, της τροπολογίας για παράταση ενός έτους του ειδικού καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ.

Να θυμίσω ότι η κατάργηση είναι αποκλειστική ευθύνη του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Αυτός, τον Μάιο του 2015 την «έδωσε» στους θεσμούς για να αντισταθμίσει την καταστροφική του πολιτική. Αυτός την έφερε στη Βουλή για ψήφιση. Αυτός θα την εφαρμόσει τώρα. Δική του επιλογή να μην συμπεριλάβει το νησιώτικο ΦΠΑ ούτε στα λεγόμενα «αντίμετρα», ούτε στο «κοινωνικό» του μέρισμα.

Και το χειρότερο είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει λάβει κανένα αντισταθμιστικό μέτρο, παρά μόνο υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Ενώ τα νησιά μας εξακολουθούν να μαστίζονται από το μεταναστευτικό.

Καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή την κυβέρνηση να αποδεχτεί την τροπολογία μας για ετήσια παράταση και να συζητήσει σοβαρά μαζί μας, το πώς θα στηρίξουμε την παραμεθόριό μας και τους νησιώτες μας.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τροπολογίας:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ Ν/Σ: «Δια βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις».

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω του μεταφορικού κόστους. Για το λόγο αυτό στην νομοθεσία ΦΠΑ είχαν προβλεφθεί ειδικοί συντελεστές με στόχο την εξισορρόπηση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η διάταξη αυτή καταργήθηκε το 2015 και ήδη δεν εφαρμόζεται σε πολλά νησιά. Επιπλέον των οικονομικών παραμέτρων, ειδικά την παρούσα περίοδο, τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν πρόσθετα βάρη από την συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2018 η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α` 248) η οποία άλλως έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017, σύμφωνα με το Ν 4446/16 (Α’ 240). Η διάταξη κρίνεται επιβεβλημένη για την οικονομική επιβίωση των ακριτικών μας νησιών.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

ΑΡΘΡΟ ….

1. Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α` 248) τροποποιείται ως εξής:

«4. Μέχρι 31.12.2018 για τα νησιά των Νομών `Εβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά,

 β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,

γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκαταστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,

δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.

Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα».

ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Χαράλαμπος Αθανασίου

Βουλευτής Λέσβου

 

Αναστάσιος Δημοσχάκης

Βουλευτής Έβρου

 

Εμμανουήλ Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσων

 

Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης

Βουλευτής Χίου

Σχετικά άρθρα

Μετάλλαξη Δέλτα: Κυριαρχεί σε ποσοστό άνω του 96% σε όλη τη χώρα – Έφτασε η μετάλλαξη MU

Δημοσιεύτηκε από: - 2 Σεπτεμβρίου 2021 0
Η μετάλλαξη Δέλτα είναι η κυρίαρχη στα κρούσματα κορονοϊού σε όλες τις περιφέρειες της χώρας σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία. Χαρακτηριστικό είναι πως…

Στην κυκλοφορία η σιδηροδρομική γραμμή στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη

Δημοσιεύτηκε από: - 18 Σεπτεμβρίου 2021 0
Στην κυκλοφορία δόθηκε ξανά η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης (ευρύτερη περιοχή του ΔΔ Λευκοθέας της Π.E. Σερρών), μετά την αποκατάσταση από…

O Χρήστος Μέτιος μαζί με υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους της “Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης” επισκέφθηκαν καταστήματα του εμπορικού κέντρου της Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από: - 27 Απριλίου 2019 0
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου 27 Απριλίου 2019 ο υποψήφιος Περιφερειαρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος μαζί με υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξής…