Τσίπρας: TAP, IGB και LNG Αλεξανδρούπολης στο επίκεντρο της συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας και Σερβίας

Δημοσιεύτηκε στις: at 19:37
526 0

Αναφορές και στα ενεργειακά είχαν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου των ηγετών κατά τη 2η Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τα εξής σχετικά με τους αγωγούς και το LNG:

“Οι αγαπητοί συνάδελφοι με επιφόρτισαν με την ευθύνη να μιλήσω εγώ για τα projects τα οικονομικά, τα οποία συζητήσαμε χθες και σήμερα και που πιστεύουμε ότι μπορούν να δώσουν μια άλλη δυναμική στην ευρύτερη περιοχή. Και βεβαίως, θα ήθελα να αναφερθώ ειδικότερα σε τρία σημαντικά projects, τα οποία συζητήσαμε και για τα οποία, το επόμενο διάστημα, θα κινηθούμε για να βρούμε χρηματοδότηση, γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι Ελλάδα-Βουλγαρία-Ρουμανία και Σερβία μπορούν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο συνανάπτυξης, που θα αφορά όχι μόνο τις μεταξύ μας σχέσεις, που θα αφορά το σύνολο της Βαλκανικής και που θα δίνει μια διαφορετική προοπτική για την Ε.Ε..

Κουβεντιάσαμε, λοιπόν, πάνω στον τομέα της ενέργειας. Στον τομέα της ενέργειας, ήδη έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, που φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας προς την Ελλάδα. Και βεβαίως, υπάρχουν σκέψεις στο μέλλον και για άλλους αγωγούς, που θα περάσουν και θα φέρουν φυσικό αέριο -είναι όλες αυτές οι ιδέες ευπρόσδεκτες- από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Προχωράμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς στη δημιουργία μιας πλωτής πλατφόρμα επανα-υγροποίησης φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη. Και άρα η Αλεξανδρούπολη μπορεί να είναι ένας κόμβος ενεργειακός, διότι έχουμε αποφασίσει και θα προχωρήσουμε στην κατασκευή του κάθετου άξονα του ΙGB, που θα διασυνδέει τον ΤΑΡ και φυσικά τον πλωτό αγωγό επανα-υγροποίησης LNG φυσικού αερίου και θα δίνει τη δυνατότητα, αυτός ο κάθετος άξονας, φυσικό αέριο να πάει προς τη Βουλγαρία. Ο λεγόμενος, λοιπόν, IGB, στο βαθμό που θα διασυνδεθεί με τους αγωγούς εκείνους, που συνδέουν τη Βουλγαρία με τη Ρουμανία και τη Σερβία, μπορεί να αποτελέσει ένα project πάρα πολύ ουσιαστικό, που θα δίνει την προοπτική της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και την προοπτική της πολύ στενής συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας και Σερβίας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των χωρών μας και συνολικότερα της περιοχής μας”.

energypress.gr

Σχετικά άρθρα

Ο Ιωάννης Μπόγδης ο νέος Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από: - 13 Σεπτεμβρίου 2019 0
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ την Aπόφαση Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Ιωαννη Ζαμπούκη με αριθ.1702/12-9-2019 πρόσληψης του κ.Μπόγδη Ιωάννη ως Γενικού Γραμματέα του Δήμου Αλεξανδρούπολης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: “Είναι λυπηρό το γεγονός προεκλογικά να ακούγονται από υποψηφίους Δημάρχους, στόχοι παραχώρησης υπηρεσιών του δήμου μας σε ιδιωτικά συμφέροντα”

Δημοσιεύτηκε από: - 6 Νοεμβρίου 2018 0
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ     Είναι λυπηρό το γεγονός προεκλογικά να ακούγονται από υποψηφίους Δημάρχους, στόχοι παραχώρησης υπηρεσιών…