Η Τοπική Οργάνωση Έβρου του Ποταμιού θεωρεί απαράδεκτη τη στάση της Τουρκίας για την παραχώρηση του ναού της Αγίας Σοφίας προκειμένου να προβάλλεται από το εσωτερικό της ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή όπου διαβάζεται και το Κοράνι.

Υπενθυμίζουμε ότι το 1923 η ίδια η Τουρκία υπέγραψε τη Συνθήκη της Λωζάνης, όπου είναι σαφής η αναφορά σε μουσουλμανική μειονότητα, και σε καμία περίπτωση σε τουρκική. Ανομολόγητοι σκοποί δεν είναι και ούτε ποτέ θα γίνουν ανεκτοί, ούτε από τους Έλληνες, ούτε από τους Χριστιανούς αλλά ούτε και τους Μουσουλμάνους.

Οι θρησκευτικές ελευθερίες των Μουσουλμάνων της Θράκης δεν έχουν πάψει να βελτιώνονται διαρκώς, ουσιαστικά και χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα σαν αυτά που μετέρχεται η Άγκυρα απέναντι στην Ελληνική Ορθόδοξη Μειονότητα την οποία έχει ρημάξει με την πολιτική της εξαφάνισής της.

Η ανακοίνωση του Ποταμιού για την Αγία Σοφία έχει όπως παρακάτω.

«Γνωστή η τακτική του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών να στρεβλώνει όχι μόνο τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Τουρκία αλλά και την πραγματικότητα. Ας ανατρέξει ξανά στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης κι ας αναγνώσει με προσοχή το άρθρο της που αναφέρεται στην προστασία των μειονοτήτων όπου γίνεται ρητή αναφορά σε Μουσουλμανικές μειονότητες στην Θράκη και όχι σε τουρκική.

Ανομολόγητοι μεν αλλά διάφανοι οι σκοποί της τουρκικής πλευράς με την προσπάθειά της να έχει λόγο στον ευρύτερο ελληνικό χώρο, που δεν καλύπτει η Συνθήκη της Λωζάνης, εμφανιζόμενη ως προστάτης των εκτός Θράκης εγκατεστημένων Μουσουλμάνων.

Οι θρησκευτικές ελευθερίες των Μουσουλμάνων της Θράκης δεν έχουν πάψει να βελτιώνονται διαρκώς, ουσιαστικά και χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα σαν αυτά που μετέρχεται η Άγκυρα απέναντι στην Ελληνική Ορθόδοξη Μειονότητα την οποία έχει ρημάξει με την πολιτική της εξαφάνισής της. Μάρτυρας, ο συρρικνωμένος αριθμός των 2500 Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης που χρησίμευσαν πάντα στην Τουρκία ως θερμόμετρο των σχέσεών της με την Ελλάδα.

Το Ποτάμι συνιστά στον εκπρόσωπο του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών να μη καταφεύγει σε επιθετική τακτική όταν ασκείται κριτική στις πρωτότυπες μεθοδεύσεις της Άγκυρας και να προτιμήσει την έντιμη περισυλλογή για όσα δεινά αυτή έχει επιφυλάξει στην Ελληνική και άλλες μειονότητες. Όσο για τη χρήση της Αγίας Σοφίας για την ανάγνωση του Κορανίου στις μέρες του Ραμαζανιού, ας αναλογιστεί η Άγκυρα πόσο αλόγιστη ζημιά προκαλεί στις σχέσεις της όχι μόνο με τους γείτονες αλλά και με τη Δύση της οποίας περιφρονεί εμπράκτως τον πολιτισμό, την ιστορία και την κουλτούρα.»

Επιπλέον όσον αφορά τους Αλβανούς Τσάμηδες γνωρίζουν καλά ότι συμπαρατάχθηκαν με τον Άξονα, ότι οι προπαγανδιστικές φωνές δεν σκεπάζουν το θρήνο των θυμάτων τους για τα αποτρόπαια εγκλήματα που διέπραξαν στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Στο πλευρό των φασιστών Μουσολίνι και, αργότερα, στο πλευρό των ναζί του Χίτλερ, οι αγνώμονες της Ιστορίας βιαιοπράγησαν ασύστολα ενάντια στους Ορθόδοξους Έλληνες συμπατριώτες τους με αποκορύφωμα τη μαζική εκτέλεση 49 προκρίτων της Παραμυθιάς, το Σεπτέμβριο του 1943. Έχουν ξεχάσει ότι είχαν κριθεί ανταλλάξιμοι μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης και ότι η Αθήνα, στο όνομα της ειλικρινούς προσέγγισης με τα Τίρανα, προτίμησε την παραμονή τους στην Ελλάδα

Προηγούμενο άρθροΠοιοι ήταν οι Τσάμηδες που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς για να εξοντώσουν το χριστιανικό πληθυσμό στην Ήπειρο
Επόμενο άρθροΒάκης Τσιομπανίδης: “Έχουμε κατοχικές κυβερνήσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αφεντικών τους”