Τoυρκία κατά Αρμενίας γιατί στήριξε  Ελλάδα – Κύπρο: «Συμμαχία του κακού»

Δημοσιεύτηκε στις: at 17:32
84 0

Την οργή της Τουρκίας προκάλεσε η ανακοίνωση της Αρμενίας το Σάββατο, με την οποία η αρμενική κυβέρνηση στήριξε ανοιχτά Ελλάδα και Κύπρο για την Ανατολική Μεσόγειο. Σε ανακοίνωσή της, που εκδόθηκε τη Δευτέρα, η τουρκική κυβέρνηση κάνει λόγο για «συμμαχία του κακού» και «ύπουλη συμμαχία».

Η Άγκυρα στηρίζει το «αδελφό έθνος» Αζερμπαϊτζάν στα πρόσφατες αιματηρές διασυνοριακές συγκρούσεις που προκλήθηκαν με την Αρμενία για την αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η ανακοίνωση του Γερεβάν:

«Παρακολουθούμε στενά τις τελευταίες εξελίξεις και τη ναυτική κινητοποίηση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που προκαλούνται από τις τουρκικές παράνομες και προκλητικές ενέργειες. Αυτή η αποσταθεροποιητική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο εκδηλώνει τη συνεχιζόμενη επιθετική και επεκτατική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στις γειτονικές της περιοχές.

»Επαναλαμβάνουμε τη σαφή υποστήριξη και την αλληλεγγύη της Αρμενίας με την Ελλάδα και την Κύπρο και καλούμε την Τουρκία να αποκλιμάξει την κατάσταση, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει όλες τις ενέργειες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας και της Κύπρου».

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι:

«Βλέπουμε ότι η Αρμενία, η οποία προσπαθεί να παρουσιάσει γνώμη για την Ανατολική Μεσόγειο, έχει θεμελιώδες σφάλμα για την παγκόσμια γεωγραφία και τη θέση της σε αυτήν τη γεωγραφία. Το ζήτημα εδώ δεν είναι η λίμνη Σεβάν, αλλά η Ανατολική Μεσόγειος. Μετά την προκλητική δήλωση της Αρμενίας σχετικά με τη Συνθήκη των Σεβρών, η γνώμη της για την Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα νέο παράδειγμα ανευθυνότητας και χωρίς όρια.

»Η ύπουλη συμμαχία εναντίον της Τουρκίας, που έκανε την Αρμενία περίκλειστο κράτος, την κάνει να νομίζει ότι έχει το δικαίωμα να μιλήσει για την περιοχή.

»Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Καμία συμμαχία του κακού δεν μπορεί να το αποτρέψει. Όσοι πιστεύουν διαφορετικά δεν έχουν μάθει τίποτα από την ιστορία.

»Η Τουρκία βρίσκεται δίπλα στον αδελφό της, το Αζερμπαϊτζάν».
Πηγή: skai.gr

Σχετικά άρθρα