Μπλόκο στις μεταβιβάσεις και «πάγωμα» στην αγορά ακινήτων, επιφέρει η απόφαση των συμβολαιογράφων για αποχή ενός μηνός από τα καθήκοντά τους, προκειμένου για μεταβιβάσεις ακινήτων. Οι συμβολαιογράφοι «κατεβάζουν μολύβια» και δεν προχωρούν τα συμβόλαια για ένα μήνα, καθώς διαμαρτύρονται για το νέο σύστημα είσπραξης του ΤΑΠ, επειδή θεωρούν πως αντί να διευκολύνει, τους καθιστά «εισπράκτορες» των δήμων.

Ωστόσο, το Υπουργείο φαίνεται να μην έχει πει την τελευταία του λέξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί να αποτρέψει τη νέα εμπλοκή στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με την τροπολογία, δεν θα συμμετέχουν στη διαδικασία οι συμβολαιογράφοι.

Παρόλα αυτά, πρόκειται για μία προσωρινή λύση, καθώς παραμένει η αδυναμία πολλών δήμων να διαπιστώνουν εάν υπάρχει οφειλή ΤΑΠ για κάποιο ακίνητο και να εκδίδουν τη σχετική βεβαίωση γρήγορα.

Το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται διάταξη η οποία αναµένεται να κατατεθεί άµεσα και στην οποία προβλέπεται ότι οι πολίτες –χωρίς τη µεσολάβηση των συµβολαιογράφων– θα αποδίδουν το ποσό της εγγυοδοσίας στους δήµους απευθείας, προκειµένου να προχωρήσει η αγοραπωλησία του ακινήτου και µέχρι την έκδοση της µη οφειλής του πιστοποιητικού ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας).

Το ποσό θα πρέπει να κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασµό του αρµόδιου δήµου, τον αριθµό του οποίου κάθε ΟΤΑ Α βαθµού (Οργανισµός Τοπικής Αυτοδιοίκησης) οφείλει να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του.

ΠΗΓΗ www.aftodioikisi.gr
Προηγούμενο άρθροΑΣΕΠ -Προκήρυξη για «Βοήθεια στο Σπίτι»: Διασφάλιση των εργαζόμενων που μένουν εκτός
Επόμενο άρθροΕκτύπωση του ΕΝΦΙΑ 2022 μέσω Taxisnet – Οδηγίες