Η θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας μεταφέρθηκε από τον ομώνυμο Ιερό Ναό των Φερών στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Αλεξανδρουπόλεως το απόγευμα του Σαββάτου εν όψει των ακολουθιών “Νεκτάρεια 2022”

Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε από τον Σεβ.  Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμο

Η Εικόνα της Παναγίας θα παραμείνει προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών ως τις 13 Σεπτεμβρίου στον Ναό, όπου θα τελούνται καθημερινά ιερές ακολουθίες.

Η Παναγία Κοσμοσώτειρα εορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο και αποτελεί το θρησκευτικό σύμβολο και προστάτιδα της Θράκης. Ο φερώνυμος βυζαντινός Ιερός Ναός στις Φέρες, στον οποίον φυλάσσεται, έχει ανακηρυχθεί παγκόσμιο προσκυνηματικό κέντρο των απανταχού Θρακιωτών. Θεωρείται ένα από τα παλαιότερα εμβλήματα του Βυζαντίου, με την ίδρυση του να ανάγεται στον Ισαάκιο Κομνηνό, τριτότοκο γιο του Αλεξίου του Α΄. Ο Ισαάκιος το 1151 μ.χ. ίδρυσε μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία Κοσμοσώτειρα και ο Ναός ήταν το Καθολικό της Μονής. Σήμερα, διασώζεται μεγάλο τμήμα των ονομαστών και θαυμαστών αγιογραφιών καθώς και του γλυπτού διάκοσμου του Ναού.

Προηγούμενο άρθροΚαλαφάτης: Η Θράκη αποκτά καταλυτικό γεωστρατηγικό ρόλο
Επόμενο άρθροΜιχαηλίδης-Μυτιληνός: Προτάσεις & δράσεις για την αποκατάσταση- αξιοποίηση του παλιού μεταλλείου της Κίρκης